afbeelding van Amber
Amber Auteur

Is zeewier het nieuwe plastic?

Plasticvervuiling is een groot probleem, maar wist je al dat plastic van zeewier misschien de oplossing kan zijn?

Zeewier op het strand
Zeewier op het strand. Foto: Tracy Reynolds

Dat plastic een groot probleem vormt voor het milieu is bij de meeste mensen wel bekend. Maar hoe we dit probleem moeten oplossen blijft nog een lastige vraag. Gelukkig zijn er al meerdere initiatieven om de grote hoeveelheden plastic op te ruimen, te recyclen of een Zero Waste lifestyle promoten. Maar wist je dat er ook alternatieven bestaan voor plastic gemaakt van aardolie? Zeewier is misschien wel dé oplossing!

Wat zijn bioplastics

Een klein stapje in de goede richting is plastic gemaakt van planten, zoals suikerriet of mais: de zogenaamde biobased plastics. Het grote voordeel is dat er in tegenstelling tot virgin plastic (helemaal nieuw plastic) geen aardolie wordt gebruikt voor deze biobased plastics waardoor er in de meeste gevallen minder broeikasgassen vrijkomen.

Daarnaast zijn de meeste bioplastics biologisch afbreekbaar en kan het onder de juiste omstandigheden worden gecomposteerd. Een voorbeeld van een products van biobased plastics is de BE O Bottle gemaakt van suikerriet.

De Be O Bottle

Toch zijn de voordelen van bioplastic omstreden omdat het geen oplossing biedt voor de plastic soep. De meeste bioplastic breken namelijk niet zomaar af in de natuur, waardoor de gevolgen voor dier en milieu even schadelijk zijn als die van regulier plastic.

Ook kleven er andere nadelen aan bioplastic. De productie kost namelijk veel water en het concurreert het met de voedselproductie. Daarnaast is het vaak onduidelijk voor de consument bij welk afval bioplastic hoort, waardoor bioplastic alsnog samen met het reguliere plastic wordt verbrand. Ook kan door deze onduidelijkheid regulier plastic onterecht bij het GFT-afval terecht komen.

Is zeewier de toekomst?

Er bestaat een beter alternatief: plastic gemaakt van zeewier. Zeewier is goedkoop, makkelijk te oogsten en wijdverbreid beschikbaar. De productie van zeewier vergt geen kostbare landbouwgrond en heeft nagenoeg geen negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. Een bijkomend voordeel is dat ook landen die te maken hebben met waterschaarste, zoals India en China, zeewier tot hun beschikking hebben. 

  Een fles gemaakt van zeewier, ontworpen door de IJslandse student Ari Jónsson

Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat het gebruik van zeewier voor plastic fundamenteel milieuvriendelijker is dan het gebruik van andere soorten biomassa als bijvoorbeeld maïs of suikerriet. Het lijkt erop dat plastic van zeewier een oplossing zou kunnen zijn voor de plastic soep, omdat het veel sneller afbreekt in de natuur en zelfs in sommige gevallen gegeten kan worden.

Eetbare drinkpakketjes

Er wordt al veel geëxperimenteerd met de toepassingen van zeewierplastic. Afgelopen april werden er tijdens de Marathon in Londen eetbare waterpakketjes uitgedeeld. De omhulsels van deze zogenaamde ‘eetbare waterbubbels’ Ooho van Notpla waren gemaakt van zeewier en zorgden ervoor dat er maar liefst 200.000 plastic flessen werden bespaard.

 De waterbubbles Ooho van Notpla zijn gemaakt van zeewier. Foto: Ooho

Uiteraard zijn we er nog lang niet. Zo moet bijvoorbeeld de teelt van zeewier efficiënter worden waardoor het economisch rendabeler wordt om zeewierverpakkingen te maken. Maar er is hoop voor de toekomst!

Wil je meer weten over plastic?

Er gebeurt ontzettend veel om het plastic probleem aan te pakken, dus als je even behoefte hebt aan positief nieuws lees dan zeker door.

afbeelding van Amber
Amber Auteur

Stagiaire bij Voor de Wereld van Morgen

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.369 blogs