afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Is design meer dan alleen mooi?

Speelt het ook een rol in een duurzame samenleving?

Project 'Lunar' © Daan Roosegaarde

Die vraag staat centraal bij de volgende editie van ASN Live, een evenement waarbij de bank in gesprek gaat met haar klanten over diverse duurzaamheidsvraagstukken. De komende editie vindt op 19 mei plaats in Eindhoven, de stad waar veel gebeurt op het gebied van techniek, design en duurzaamheid. Een onderwerp dat vragen oproept.  Want wat is de functie van design eigenlijk? En wat is, bij het ontwikkelen van producten, belangrijk, naast techniek, kosten en vorm? Ik ging op zoek naar antwoorden.

Functie van design

Vaniek Colenbrander, ontwerper van de e-scooter Be.e, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen: “Uiteindelijk gaat design om producten maken die een bepaald doel vervullen voor de mens. Dat doel gaat verder dan alleen de functionele waarde. We willen dat een product nuttig is, dat het werkt, dat het mooi is, dat het een bepaalde functie vervult en ook dat je je er goed door voelt. Duurzaamheid is daar zeker een onderdeel van. Nu de samenleving meer eisen stelt aan haar milieu-impact is het aan designers en producenten om met producten te komen die daar invulling aan geven”.

Design en de consument

Volgens Kars Gerrits van Afriek, een startup die samen met Rwandese kleermakers een bijzondere lijn blazers op de markt brengt, hebben designers veel invloed op het gedrag van de consument: "De hedendaagse designers, van grafisch tot mode tot architect, beslissen wat de consument te zien krijgt en dit brengt een enorme invloed met zich mee. Daarom kan en mag er binnen deze discipline niet voorbij gegaan worden aan de verduurzamingsvraagstukken die spelen in de wereld.'

Natuur als ontwerper

Strawberry Earth laat je zien dat je elke dag, bij elke keuze die je maakt, een positieve impact kan hebben op je omgeving. Zowel thuis als op je werk. De blog, shop, projecten en evenementen helpen je bij het maken van sociale groene, en 'ridiculously nice' keuzes. Het team van Strawberry Earth selecteert het beste op het gebied van bijvoorbeeld duurzame mode, design, food en film. Door de creatieve industrie te verbinden aan Strawberry Earth partners en Strawberry Earth fans, versnelt Strawberry Earth de transitie naar een eerlijke, sociale en schone wereld. Oprichtster Mette te Velde over design en duurzaamheid:

Wat mij betreft is de natuur nog steeds de allerbeste ontwerper

Nieuwe dromen

Daan Roosegaarde is onder meer bekend van de 'Smart Highway', de slimme snelweg die bijvoorbeeld overdag oplaadt en 's nachts licht geeft. En van het Van Gogh fietspad, een fietspad dat 's nachts sprookjesachtig oplicht. Met deze en andere ideeën wil de innovator mensen inspireren om vooruit te denken, in plaats van in het verleden te blijven. Bij Studio Roosegaarde staat design in dienst van de stad van de toekomst. Design is zeker meer dan alleen maar mooi, zo geeft de studio aan.  "Wij creëren er nieuwe dromen mee". Daan:

Investeren in nieuwe dromen, dat is ons nieuwe kapitaal"

Wat vind jij? Wat is volgens jou de rol van design? Laat het weten op Twitter met hashtag #morgenvandaag en kijk 19 mei naar de livestream.

afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Online communitymanager | B.Bloom | graag in de natuur | fan van duurzame innovatie | legt mooie avonturen vast op de gevoelige plaat | altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen en ideeën voor een betere wereld | Eindhoven | www.buro-bloom.online

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.382 blogs