afbeelding van Milou
Milou Auteur

Is de Ja/Ja sticker al in aantocht?

De ja/ja-sticker moet papierverspilling van reclamefolders tegengaan

Gemeente Amsterdam wil de Ja/Ja-sticker invoeren || foto via Parool
Gemeente Amsterdam wil de Ja/Ja-sticker invoeren || foto via Parool

Maar liefst 30% van reclamefolders wordt ongelezen weggegooid. En daarom moeten Amsterdammers die folders willen ontvangen straks een Ja/Ja-sticker op hun brievenbus plakken.

Nee/Nee sticker wordt Ja/Ja

Eind vorig jaar was het volop in het nieuws. Vanaf 1 juni 2017 moet je als inwoner van Amsterdam een sticker plakken als je folders wilt ontvangen. Een zogenaamde Ja/Ja-sticker. Inwoners zonder sticker op hun brievenbus krijgen voortaan geen folders meer, nog wel huis-aan-huisbladen. De gemeenteraad van Amsterdam wil hiermee voorkomen dat folders ongelezen in de prullenbak verdwijnen. Want dat zijn er een hoop! Bij huishoudens zonder stickers valt jaarlijks zo'n 34 kilo aan folders op de mat.

Raadslid Johnas Lammeren: 'het recyclen van papier klinkt goed, maar het voorkomen van de afvalstroom is beter'. Hij hoopt dan ook dat de ja/ja-sticker snel in andere grotere steden wordt overgenomen. De reclamebranche is minder blij met de maatregel en is naar de rechter gestapt. Zij vrezen schade voor retailers die via de folders hun klanten bereiken. Het is nog niet bekend wanneer de zaak dient. Op de website van de gemeente is te lezen dat gewerkt wordt aan een voorstel en dat de startdatum voor de zomer van 2017 bekend wordt gemaakt. We zijn benieuwd of andere grote steden gaan volgen!

15 pakken papier is 1 boom

We schreven al eens eerder over de verspilling van papier. Dat was toen een soort ode aan de Nee/Nee-sticker. Daar komt dus verandering in. Maar de cijfers in deze blog liegen er niet om. Wist je dat voor 15 pakken papier 1 boom nodig is? En dat er door gratis kranten per dag 100 ton aan papier in treinen beland?

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.629 blogs