afbeelding van Willard
Willard Auteur

Interview met FoodRebel Natascha Kooiman: 'We gaan in 2016 minder schreeuwen en meer doen'

FoodRebel Natascha Kooiman (foto door Jurriaan Huting)

Natascha Kooiman is mede initiatiefneemster van Smaackmakers. Samen met Aart Jan van Dijk werkt ze met veel passie aan een ander en duurzamer voedselsysteem en eetpatroon. Daarnaast zette ze FoodQuake op, een initiatief om alle duurzame voedselinitiatieven te verzamelen, is ze uitgeroepen tot Duurzame Jongere 100, Viva400 vrouw en zit ze in verschillende groepen van voorvechters voor een ander voedselsysteem, zoals sinds eind 2015 ook de Verenigde Naties voor de Sustainable Development Goals rond voedsel. Met haar bespreek ik de trends van het afgelopen voedseljaar én blik ik alvast vooruit. 'Komend jaar gaan we minder schreeuwen en meer doen.'

Willard Bouwmeester: Hoi Natascha, was het een goed voedseljaar?

Natascha Kooiman: Het was een extreem goed voedseljaar! Er is erg veel belangstelling voor voedsel en de impact die het heeft op onze planeet. Het is voor het eerst, eigenlijk, dat er aandacht is voor ons voedselsysteem als geheel. In 2013 en 2014 had je veel aandacht voor kleinere schandalen in de voedselketen, denk bijvoorbeeld aan het paardenvlees dat verwerkt zat in lasagne. Dit jaar ging het veel meer de diepte in en zien we het grotere plaatje. Dat is een goede ontwikkeling. Mensen vragen zich af: wat is goed eten? Wat is goed voor mijzelf? En sommigen verbinden het zelfs met het milieu.

Wat is het meest bijzondere wat je zelf hebt gezien/gegeten?

Poeh... Moeilijke vraag, dat is namelijk heel veel! Ik denk... Het meest bijzondere was de burger van buffalowormen bij Sail Amsterdam. Het eten van insecten is sowieso een interessante ontwikkeling. Ten eerste is het beter voor het milieu dan vleesproducten, maar - nog belangrijker - mensen gaan hierdoor totaal anders naar voedsel kijken. Je trekt mensen uit hun comfortzone, terwijl het stiekem gewoon heel lekker is. Het is een soort tussenstap naar behoorlijke aanpassingen in ons eetpatroon.

Ik zag laatst de Lion King en in die film zit een scene met Timon, Pumba en Simba insecten aten. Gaan wij dat als mensen dus binnenkort ook doen?

Insecten eten zal in Nederland geen echte standaard worden. Onder andere gezondheidsvoordelen ontbreken voor landen zoals die van ons. In Nederland zal het meer in de ‘delicatesse’ sfeer blijven. Maar er zijn zat andere landen waar eiwittekorten zijn en ze insecten als onderdeel van hun eetpatroon goed kunnen gebruiken.

Welke trends nam je nog meer waar op voedselgebied?

Lokaal geproduceerd voedsel is nog belangrijker geworden, voedselboxen met lokale producten zijn booming. Denk aan HelloFresh. Een andere trend: zowel de culinaire wereld als supermarkten kiezen steeds vaker voor extreme alternatieven, denk aan de insectenburger die gewoon in de schappen van de Jumbo ligt, maar ook aan de producten van de Vegetarische Slager. Supermarkten durven steeds meer en ook restaurants proberen steeds onverwachtere gerechten te maken. Een andere trend die ik veel zag afgelopen jaar was dat mensen voedsel niet alleen meer benaderen vanuit hun eigen (gezondheid)perspectief, maar ook kijken naar de impact van voedsel op grotere schaal. We gaan meer zelf nadenken, twijfelen, ons zaken afvragen. Dat is een goede ontwikkeling.

Denk je dat superfoods als de gojibes nog lang een hit blijven?

Nee, trends als de ‘superfoods’ zoals de gojibes verdwijnen vanzelf. De grote trend erachter echter niet: voedsel waar we over nadenken, dat én gezond én goed voor het milieu is, dat we stilstaan bij wat we eten, is een blijvende trend. Dat laat de gojibes als erfenis achter.

Heb je zelf stiekem een Guilty Pleasure?

Ik heb er heel veel, maar ik neem aan dat het over voedsel gaat, haha. Wat dat betreft: snoep! En dan vooral drop! Bewerkte suikerproducten, dat is wel het puurste vergif als je over voedsel praat. Maar toch: af en toe wat e-nummers van onbekende herkomst vind ik heerlijk.

Wat gaat in 2016 de keuken rocken?

Zee- en ziltegroenten. In alle vormen en maten, verwerkt in producten, maar ook als losse items. Ik ben erg onder de indruk van de Stichting Zilt Proefbedrijf in Texel. Zij telen o.a. aardappelen en aardbeien (!) op brakke grond. Dat is een leuke ontwikkeling omdat het betekent dat we tegen de verwachtingen in, ook brakke grond in gebruik kunnen gaan nemen als landbouwgrond. Wat de consumentenkeuken gaat rocken, zijn de vleesvervangers die een nog grotere rol gaan spelen. Als je nu in de supermarkten kijkt naar het assortiment van vegetarische vleesvervangers: dat is gigantisch. De ontwikkelingen in deze sector gaan ook enorm snel.Het beeld dat vleesvervangers naar karton smaken en alleen voor vegetariërs zijn wordt vervangen door het idee dat de vleesvervanger een natuurlijk onderdeel is van wat we zoal op tafel zetten in een week, dat het hoort bij een gezond eetpatroon. Ook de mensen die ontdekkers zijn als het om eten gaat, nemen de vleesvervanger serieus.

Denk je dat foodwaste in 2016 nog een item is?

2014 was het jaar tegen Voedselverspilling. Dit heeft vooral in 2015 effect gehad. Er zijn veel mooie initiatieven gekomen en ook restaurants en supermarkten worden zich bewuster van dit probleem. Komend jaar blijft dit een item, maar gaat de strijd tegen voedselverspilling zich meer incorpereren in ons gedrag. We gaan minder schreeuwen en meer doen. Dat geldt nog steeds meer voor het bedrijfsleven dan voor de consument, die de grootste verspiller blijft.

Hoe ga je jezelf in 2016 inzetten voor een betere wereld en voedselsysteem?

Wij zitten als Smaackmakers in de MAC (Multistakeholder Advisory Committee) voor de Global Goals in de categorie voedsel. Hiermee willen we meer internationale verbintenissen creëren om eiwittranssitie mogelijk te maken, de overgang naar een eetpatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten. We willen Nederlandse projecten op dit gebied een succes maken en bekijken of we deze kunnen vertalen naar andere landen. Als voorvechters van de eiwittransitie in Nederland, focussen we op het beleid van belangrijke bedrijven. Zo zijn we met de Groene Zaak bezig om 50 tot 100 bedrijven tegelijk de kantine te laten verduurzamen, met een focus op meer plantaardig en minder dierlijk, met een campagne die wij opzetten. Als deze koplopers om zijn, dan volgt de rest vanzelf.

Wat is het eerste dat je zelf gaat eten in 2016?

Waarschijnlijk een aspirine met een oliebol, haha. Ik ben heel erg benieuwd naar de nieuwe groenteburgers (die niet zo mogen heten, maar goed, dat terzijde) van Zwanenberg Foods (bekend van Kips leverworst). Het is geniaal dat een bekend vleesbedrijf die stap durft te maken.

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.369 blogs