afbeelding van Dine
Dine Auteur

Inspiratie in overvloed

Wie of wat inspireerde je?

De redactie van VDWVM bekijkt elke dag de prachtige projecten die zich aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs. Daarom waren we heel benieuwd wie er achter deze mooie ideeën zitten en wat ze inspireert. De projecteigenaren van het thema 'Eerlijke handel, mode en voeding' deelden hun inspiratiebronnen met ons:

Tijdens het koken bekroop mij de gedachte

Yvo van Koopeenkoe.nl: "Eigenlijk is het verhaal van koopeenkoe.nl begonnen toen ik op een dag, in een bliksemvaart,  een pan spaghetti moest klaarmaken voor  mijn gezin. In een reflex fietste ik naar de supermarkt, griste de ingrediënten uit de schappen, trapte vol goede moed naar huis, stookte het fornuis op en opeens bekroop me de gedachte. Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Met wat ben ik nou aan het koken? En dat had ik met name met het rode blok gekruimeld, anoniem vlees. Wie zegt mij dat dit is wat het lijkt te zijn? En waar komt het vandaan? Welk beest heeft voor mij geleefd en moet ik niet meer respect daarvoor hebben? Ja, natuurlijk! Niet alleen voor het dier, niet geheel onbelangrijk, maar ook voor mezelf en misschien nog wel belangrijker voor mijn gezin. Het is toch vreemd dat we ons lichaam – ons belangrijkste instrument – volstoppen met producten waarvan we niet weten waar ze vandaan komen? Het idee was geboren".

Mijn voorliefde voor reizen, interieur en design motiveert me

Karin van Fair Fabrics: "Ik heb het gelukkige voorrecht gehad om al veel van de wereld te mogen zien. Elke keer kriebelt het als ik thuiskom, ongeacht het werelddeel waar ik vandaan kom. Zoveel mooie ambachten en groot vakmanschap, en dat zie je overduidelijk terug in de kwaliteit en het design van de verschillende producten. Gecombineerd met mijn voorliefde voor alles wat met interieur en design te maken heeft is zo Fair Fabrics opgericht. Helaas is het bereik van de producenten in de verschillende landen over het algemeen vrij beperkt. En dat betekent ook vaak dat de business langzaam groeit en er weinig investeringen voor de toekomst kunnen worden gedaan. Uitzicht op meer is er vaak niet omdat het de families, coöperaties en initiatieven gewoonweg ontbreekt aan (financiële) middelen."

Ik realiseerde me dat ik steeds aan de zijlijn stond

Brendy van Verh!p: "Vorig jaar kwam de bekende quote van Gandhi weer eens voorbij: be the change you wish to see in the world. Ik besefte me toen opeens dat ik als consultant en docent altijd aan de zijlijn stond. In die rol probeerde ik anderen te bewegen het anders te doen. Maar als ik echt impact wilde maken, dan moest ik aan het roer staan, dan moest ik het zelf doen. Ik zette de beroemde woorden van Gandhi om in daden: ik gaf mijn zekerheid op en begon het duurzame babykledingmerk verh!p. Hiermee wil ik elke ouder babykleding met een goed verhaal bieden!"

De omstandigheden van katoenplukken zetten me aan het denken

Cor van Happy Towels: "Het liefst wil ik altijd alles bio, omdat het beter is voor m’n gezondheid en natuurlijk ook voor de wereld. Op reis door Azië heb ik gezien hoe overdadig ze katoenvelden met insecticiden bespuiten, zónder mondkapje! En in Oezbekistan zag ik hoe een enorm meer is opgedroogd door katoenteelt: voor irrigatie is zoveel water uit het meer gehaald, dat het droog staat. Roestige schepen liggen op een zanderige bodem. You're either part of the problem or part of the solution, schoot door me heen. Dus ga ik kijken of het kan: biologische Happy Towels. Kicken als het lukt!"

Ervaringen met locals zijn de mooiste ervaringen

Marieke van Sleeping With the Locals: 'Na een mooie reis krijg je standaard de vraag: wat was nou je allermooiste ervaring? Een lastige vraag om te beantwoorden vooral als je net terug bent. Maar na een aantal reizen begonnen we een patroon te zien, de mooiste ervaringen zijn de onverwachte en spontane ervaringen met locals! Deze constatering in combinatie met de observatie dat lokale ondernemers een directe en waardevolle bijdrage leveren aan de lokale economie bracht ons op het idee om reizigers in contact te brengen met lokale hotelondernemers. Dit resulteert dan weer in mooie verhalen op verjaardagen en de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een land."

Afrika is zo kleurrijk, dat wilde ik naar Europa brengen

Kars van Afriek: 'Tijdens mijn stage op de Nederlandse ambassade in Kigali, Rwanda ben ik geïnspireerd geraakt door het kleurrijke Afrikaanse straatbeeld. De prachtige Afrikaanse stoffen en de unieke kleding die daarvan gemaakt worden. Dit wilde ik naar Europa brengen en daarom heb ik, samen met Sivan Breemhaar, Afriek opgericht. Wij laten de mooie kant van Afrika zien en tonen aan dat het mogelijk is om kwalitatief hoogwaardige producten te produceren in Afrika."

afbeelding van Dine
Dine Auteur

23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.388 blogs