afbeelding van Milou
Milou Auteur

Inkt van uitstoot

AIR-INK is gemaakt van uitlaatgassen. Met 30ml van deze inkt maak je 45 minuten vervuiling ongedaan.

Van uitstoot naar inkt
Van uitstoot naar inkt

Het ziet er niet alleen heel esthetisch uit, het is ook nog eens een heel verfrissend idee. Deze start-up uit India ontwikkelde een methode om uitlaatgassen en uitstoot om te zetten in inkt. 

Het bedrijf Graviky Labs is initiatiefnemer van AIR-INK, ze ontwikkelden een opzetstuk voor op de uitlaat van een auto. Het opzetstukje vangt onder andere roet en koolstof op. De schadelijke stoffen worden in het lab gezuiverd en omgezet in inkt. Niet alleen een nieuw product dus, ook een minder vervuilde lucht en geen gebruik van extra grondstoffen. De methode kan toegepast worden op auto's maar ook op andere vervuilers, zoals motors, boten of schoorstenen. Volgens de bedenkers is de inkt niet schadelijker dan normale inkt. Inmiddels hebben ze een succesvolle crowdfundcampagne via Kickstarter achter de rug. De funders van deze campagne kunnen in juni van dit jaar de inkt verwachten.

Inktloos printen

Er zijn meer ondernemers die zich richten op dat zwarte goedje: inkt. Dankzij de uitvinding van deze Nederlandse studenten printen we straks misschien wel inktloos! Bij de methode van deze ondernemende studenten wordt het papier namelijk gecarboniseerd. Dat betekent dat het licht verbrand wordt. De techniek is niet helemaal nieuw maar de kwaliteit is geperfectioneerd waardoor printen straks geen probleem meer is.

Sieraden van de Smog Free Tower

Dat er nog meer mogelijk is met smog heeft Daan Roosegaarde wel bewezen met zijn smog-sieraden. Hij ontwikkelde de Smog Free Tower, een 7 meter hoge luchtzuiveraar. Het in het oog springende gebouw zet zo'n 30.000 kubieke meter vuile lucht per uur om in schone lucht. De deeltjes in de vieze lucht worden samengeperst en verwerkt in sieraden, zoals hieronder in deze ring.

Daan Roosegaarde met zijn smog free ring, 1 ring is 1000m3 schone lucht.

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.163 blogs