afbeelding van Merel
Merel Auteur

Ingrediënten voor de Stad van Morgen

Hoe ziet de “City of Tomorrow” eruit? Die vraag stond centraal tijdens de Grid Night georganiseerd door duurzaamheidscollectief Except Integrated Sustainability. Blogger én Except associate Merel was erbij. De één na de andere ondernemer deelde zijn/haar visie op de stad van de toekomst. En dit alles in de prachtige Beurs van Berlage, een ware verwennerij.

'Deze avond is bedoeld om verschillende partijen samen te brengen,' vertelt Tom Bosschaert, oprichter van Except. Daarom geen ellelange verhalen, nee, kort én krachtig is de formule van de avond. In twee uur tijd spreken er maar liefst dertien ondernemers. En, grote verrassing, ik mag zelf ook mijn zegje doen. Maar daarover later meer, we beginnen met een lekker hapje.

Eten: geruild, gezond en variatie

Tijdens het filmpje Veta La Palma hapt het publiek een stokbroodje weg van het Ruilrestaurant. Als je in het ruilrestaurant van Eva Bullens en Lotte Boonstra wilt eten dan moet je wel zelf ingrediënten meenemen. Dan spreekt Mieke Snoek van Slow Food. Zij zet zich in voor lekker, puur en eerlijk voedsel. Charlotte van Leeuwen van We Canteen sluit het thema voedsel af. Zij droomt van meer variatie in die toch meestal saaie bedrijfskantine. Daarom matcht ze lekker kokende ondernemers met bedrijfskantines om de boel wat op te spicen.

De toekomst klinkt in ieder geval smaakvol! Op naar het volgende thema, hoe richten we onze steden later in?

Plannen maken voor de stad van de toekomst

Olof van de Wal van Platform 31 bijt het spits af. Via experimenten maakt zijn organisatie stadsvernieuwingen mogelijk die ècht werken in de praktijk. Dan spreekt Emile Revier van Posad. Hij laat een filmpje zien waarin waterstromen in een stedelijk gebied  worden gevisualiseerd. Dit is essentiele kennis voor stadsontwikkelaars.

Het is mijn beurt. Ik pitch Urban Renaissance, Except´s methode om gebieden te transformeren in duurzame plekken waar je graag woont en leeft. Except doet dit door de gebieden uitgebreid in kaart te brengen en door veel te praten met buurtbewoners. Ten slotte spreekt Tess Boekmans van Urhahn Urban Design over de spontane stad. Zij vindt dat “Mensen hun eigen mogelijkheden zouden moeten ontwerpen”. Urhahn Urban Design faciliteert dit.

Ok, de City of Tomorrow is prachtig ingericht met de hulp van de eigen bewoners. Op naar het volgende thema, living in the City of Tomorrow.

Eerlijk zullen we alles delen

Ruilen we later alles en bezitten we niets? 84% van de Nederlanders wil wel meedoen aan de ruileconomie, volgens een onderzoek van Share NL. Harmen van Sprang: “we hebben een andere perceptie nodig, inplaats van “bezitten” moeten we naar “toegang” tot een resultaat”. Dus, je wilt geen boormachine bezitten, maar je wilt een gat in de muur. In plaats van een boor te kopen leen je er simpelweg een. Sprang deelt zijn favoriete deelwebsites.

Dan is het de beurt aan Henry Mentink, oprichter van Mywheels. Hij deelt het simpele begin van zijn organisatie. Vroeger leenden vrienden zijn auto via de “bloempotmethode”. Mentink verstopte simpelweg zijn sleutels onder een bloempot. Dit bleek zo'n succes dat ook anderen hun auto wilden delen. Nu heeft MyWheels ondertussen meer dan duizend auto's te leen in Nederland.

Bedrijven met een droom

Maurits Tiethoff richte Bubble & Stitch op, een “one-stop-shop” waar alles dat met kledingonderhoud te maken heeft samenkomt. Met het idee Cleaning your clothes is dirty business in zijn achterhoofd zocht én vond Maurits Tiethoff milieuvriendelijkere oplossingen voor het stomen van kleding.

'Wij leven in Society 3.0, de netwerksamenleving', aldus Felix Lepoutre van Meet Berlage. En deze samenleving heeft plekken zoals MeetBerlage en Seats2Meet nodig, plekken waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en fijn kunnen werken. MeetBerlage is een prachtige plek, dus daar is hij zeker in geslaagd.

Noor Huiema van Copper 8 sluit af. Copper 8 stelt de juiste vragen om bedrijven aan hun dromen te laten werken en zoekt de juiste partners om deze dromen waar te maken. 'Wat wil je? Een kantoorpand? Of een plek waar mensen kunnen werken? Dit kan misschien wel op een heel andere manier opgelost worden dan door een pand te bouwen.'

Een mooie avond

De avond gaat verder met een Pub Quiz, goede gesprekken en wat voorzichtige dansbewegingen. Het doel van de avond was om verschillende partijen samen te brengen en dat is zeker gelukt. En, ik heb een hoop opgestoken over hoe de toekomst er misschien uitziet. Een hoop geruil, stadsontwikkeling met veel input van de buurt, variatie in de bedrijfskantine, werken aan je dromen, ik word er helemaal vrolijk van!

afbeelding van Merel
Merel Auteur

Ik ben een rasechte idealist onderwezen om via communicatie aan een duurzame wereld te werken. Naast dat ik blog voor Voor de Wereld van Morgen werk ik als zelfstandig ondernemer Communicatie voor Duurzaamheid. Ik ben aangesloten bij duurzaamheidscollectief Except Integrated Sustainability en samen werken we aan het fundament voor een duurzame samenleving. Wil je nog meer van me weten? Bezoek dan mijn blog, zoek me op op LinkedIn of volg me op twitter!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.397 blogs