afbeelding van Elky Rosa
Elky Rosa Auteur

Inclusive fashion; mode toegankelijk voor iedereen

De modewereld heeft steeds meer aandacht voor mensen met een andere pasvorm. Bij welke adressen kun je terecht?

Prothese als fashion item - Alleles

Een mooie jurk, passende schoenen, een spijkerbroek kunnen kopen die er niet anders uitziet dan die van je vrienden. Voor mensen met een prothese, in een rolstoel of het Syndroom van Down niet altijd even makkelijk. Gelukkig heeft de fashion industrie hier steeds meer oog voor en zijn er steeds meer initiatieven die aandacht hebben voor deze doelgroep. Niet enkel vanuit een praktische invalshoek maar met oog voor esthetiek. De modewereld doet haar best voor inclusive fashion. 

 

Veranderende beeldvorming 

Zo waren er tijdens de New York Fashion Week dit jaar modellen met allerlei beperkingen te bewonderen. De  grote modemerken hebben in hun campagnes ook steeds meer oog voor diversiteit van mensen en zoeken  daar hun modellen op uit. Neem de campagne van Diesel, waarin fashion blogsterJillian Mercado (rolstoel) en Chantal Brown-Young (huidziekte Virtiligo) model staan. Oudere modellen, kortere modellen, vollere modellen en modellen met een fysieke beperking zien we zo steeds meer in beeldbepalende campagnes. Maar waar kun je terecht voor mooie en goed passende kleding? Het is even zoeken, maar er zijn een aantal adresjes waar je mooie ontwerpen kunt vinden.

 

Mode om voor te gaan zitten

Voor goed zittende, mooie, kwalitatieve basisitems kun je naar het modekwartier in Arnhem. Hier vind je  A Body Issue van kledingontwerpster Katja van Groningen en zorgprofessional Marije van der Windt. Zij ontwerpen kleding voor mensen in een zittende houding. Met behulp van een 3D bodyscan hebben de dames een maatsysteem ontwikkeld waardoor je gewoon uit de collectie kunt bestellen. Het vaak dure maatwerk is hierdoor niet meer nodig! Online kun je goed terecht bij de webshop Chairmelotte. Mooie ontwerpen voor een doordeweekse dag en een prachtige avondcollectie. Bij het ontwerpen is rekening gehouden met de ervaringen van rolstoelgebruikers. 

 

Protheses als fashion item

In Canada zit Alleles, het designbureau van McCauley Wanner en Ryan Palibroda. Zij ontwerpen covers voor over beenprotheses. Ze gaan niet uit van het verbergen van gebreken maar doen juist het tegenovergestelde. De prothese wordt hierdoor een fashion item. Het is iets waarmee je jezelf kunt onderscheiden van anderen en je eigen stijl kunt tonen. Je kunt hem zelf ontwerpen of kiezen uit de bestaande ontwerpen. #prostheticfashion.Voor armprotheses moet je bij de jonge ontwerper Evan Kuester zijn. Met een 3D printer weet hij bionic arms te creëren die de technologie ontstijgen en bijna high couture worden. 

 

Down Design

DutchDownDesign in Eindhoven richt zich op kinderen met het Syndroom van Down. De ontwerpen zijn vrolijk en zo gemaakt dat kinderen zichzelf kunnen aan- en uitkleden. Voor spijkerbroeken voor jongens, meisje, mannen en vrouwen ben je aan het juiste adres bij DownsDesignsDreams. De tijd van broekspijpen oprollen en  gedoe met knopen en ritssluitingen is voorbij. 

 

No Size, No Gender, No Age

Het modelabel Nobody Has to Know uit Amsterdam heeft een andere insteek. Zij houdt zich op een totaal andere manier bezig met inlcusive fashion. Zij breekt met het bestaande hokjesdenken. Zij maakt geen onderscheid tussen leeftijd, maat en geslacht. Oprichters Jiske Snoeks en Hannah van Dijck maken hiermee hun eigen spelregels in de modewereld en moedigen mensen aan om buiten de bekende kaders te denken. Iedereen moet kunnen dragen waar hij zich goed bij voelt. 

 

Adresje gespot?

Het aantal ontwerpers dat zich hard maakt voor inclusive fashion lijkt te groeien. Ook in 2016 zullen er nieuwe ontwikkelingen en initiatieven verschijnen. Heb jij een initiatief gezien? Laat het ons weten!

 

afbeelding van Elky Rosa
Elky Rosa Auteur

freelance journalist / presentator / schrijver met een focus op kunst, cultuur, onderwijs en ondernemerschap.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs