afbeelding van Willard
Willard Auteur

In het wiel van de Tour: duurzame koplopers

Morgen barst het Tourgeweld los in het mooie (en snikhete) Utrecht. Tijd om te kijken welke duurzame fietsinitiatieven er bestaan.

Foto: CooP-Africa

We weten allemaal dat fietsen de meest duurzame vorm van vervoer is. Maar wist je dat er nog veel meer fietsinitiatieven zijn die de wereld mooier maken?

5 juli: het RECYCLE event

Op zondag 5 juli komt de Tour de France langs het Cartesius gebied. Die dag is daar het RECYCLE event met meer dan 60 Utrechtse, sociale ondernemers. Mariken Gaanderse, mede-organisator van het evenement: ‘Met dit event willen we netwerken rondom groen, sociaal en creatief ondernemen bij elkaar brengen. We geloven in de combinatie van cycle en recycle en willen de (tour)bezoekers in een festival setting inspireren tot meer duurzaam design.’ Er is voor iedereen wat te doen, zelfs kinderen kunnen zich uitleven in de kidsarea, waar ze kunstwerken kunnen maken van afval. Het event begint om 12.00 en loopt tot in de avond door met de Brommerbios die de avond zal afsluiten met fijne films.

Cycling out of Poverty

CooP-Africa (Cycling out of Poverty) is een Nederlandse stichting die opereert in Oost Afrika. Zij verbeteren de toegang tot inkomsten, onderwijs en gezondheidszorg door te voorzien in fietsen en het ondersteunen van sociale fietsondernemingen. Hoe ze dat concreet doen? Dit jaar, bijvoorbeeld, zal CooP-Africa 2.500 gezondheidswerkers voorzien van een fiets zodat meer dan 1 miljoen (!) mensen betere toegang krijgen tot gezondheidszorg. En dit is slechts een van de vele projecten die de stichting heeft. De fiets redt levens.

Roetz-Bikes

Maar ook binnen Nederland gebeurt er genoeg moois op fietsgebied. Neem Roetz-Bikes. Deze fietsen worden in Nederland gemaakt, met de hand én met trots. De fietsenmakers zijn mannen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om wat voor reden dan ook. Bovendien worden de frames hergebruikt. En de rest van de onderdelen zijn ook nog eens duurzaam. Je zou haast vergeten dat ze er ook nog eens ontzettend strak uitzien.

Mogelijkheden voor de toekomst

De fiets biedt ook mogelijkheden voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan jongens van de Dutch Solar Cycle. Zij plaatsen geavanceerde zonnepanelen in het wiel die de fiets elektrisch aandrijven. Zo wordt het veel makkelijker om grote afstanden te overbruggen. En wie weet wat de mogelijkheden zijn. Misschien kun je in de toekomst zelfs je mobieltje opladen op je fiets. En wat te denken van RiziQi, de fietsaccessoire die op elke fiets kan worden geïnstalleerd. De mechanische energie, opgewekt door trappen, word omgezet in elektrische energie en opgeslagen in twee batterijen. De opgeslagen energie kan voor vele toepassingen worden gebruikt.

Ken jij nog meer fietsinitiatieven? Laat het ons weten!

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs