afbeelding van Ruth & Willard
Ruth & Willard Auteur

In gesprek met de toekomst #4

Hoe denken jongeren dat de wereld er over 40 jaar uitziet? We vroegen aan 6 jongeren hun mening over van alles en nog wat.

Hoe denken jongeren dat de wereld er over 40 jaar uitziet? We vroegen aan 6 jongeren hun mening over van alles en nog wat.
Bovenste rij van links naar rechts: Elias, Esmee, Marlies. Onderste rij van links naar rechts: Rhani, Sahar, Tasal op het NJR-kantoor.

De jeugd heeft de toekomst. Het is niet voor niets dat de Britse staatsman Benjamin Disraeli ooit zei: ‘Everything that is great has been done by youth’. Woorden die wij onderstrepen. Daarom zochten we 6 jongeren op om hun mening te vragen over uiteenlopende onderwerpen. Van duurzame energie tot eerlijke handel en van zorg en welzijn tot veiligheid en onderwijs. Vandaag deel 4: hoe denken jongeren over de zorg in de toekomst?

Tasal (22), verpleegkundige in opleiding

Wat vind je van de huidige situatie in de zorg?

Het is nu al vreselijk. Ik sta zelf op de werkvloer (verpleegkundig i.o.)  en aan het einde van de avond ben ik kapot. Het is normaal om 14-15 cliënten in je eentje te verzorgen. Daardoor is er heel weinig tijd voor mensen. Zoals we nu bezig zijn, wordt zorg gezien als een business. Dat vind ik een kwalijke zaak. Ik zal je een voorbeeld geven: 'Als meneer Broeckhuizen belt naar de verpleging dat hij naar de w.c. moet, zal hij een hálf uur moeten wachten totdat iemand hem helpt.' 

Dat klinkt verschrikkelijk!

Dat is het ook. Deze meneer heeft zijn hele leven hard gewerkt maar hij moet op zijn oude dag zo lang zijn behoeftes ophouden. Vaak is het al te laat en dan mag de verpleging de rotzooi opruimen. Bovendien dwingt de strakke, onrealistische planning die ons van bovenaf is opgelegd, je om kortaf te zijn tegen patiënten. De familie van mensen in een verzorgingstehuis zeggen ook zelf: het ligt niet aan de verpleging maar er is gewoon te weinig personeel. We moeten teveel mensen verplegen voor de tijd die we hebben.

Verwacht je dat dit zal veranderen?

Het hangt van de politiek af hoe het zich ontwikkelt. In de zorg lijken we niet meer te denken aan onze medemens. De werkdrukte is veel te hoog. Het is echt niet wenslijk.

En hoe ziet de zorg eruit als je 40 bent?

De vergrijzing neemt toe. Het is nu al een probleem. Er gebeuren verschrikkelijke dingen. Er worden miljarden uitgegeven aan een JSF-vliegtuig, maar we bezuinigen op zorg. Bizar toch? Later wil ik heel graag de politiek in. Als ik dan beslissingen mag maken zal ik het geld voor de zorg zó besteden dat het eerlijk is.

Sahar (19), woont in Amsterdam en is VN Jongerenvertegenwoordiger

Hoe is het met de zorg gesteld in Nederland?

Het eigen risico is echt hoog. Veel kwetsbare groepen in onze samenleving hebben veel problemen met de zorg en het eigen risico. Ik hoop dat we in de toekomst een stelsel ontwikkelen waarin ouderen de zorg krijgen die ze nodig hebben en de jongere generaties ook verzekerd kunnen zijn van goede zorg in hun toekomst.

Hoe ziet de zorg in de toekomst eruit?

De technologie gaat een veel grotere rol spelen, daar ben ik van overtuigd. Die switch zie je nu al, zeker in landen als Japan. Misschien vergezellen robots eenzame ouderen in de toekomst wel.

Willen ouderen dat zelf wel?

Ik snap wel dat mensen goede, gedegen verplegers willen. Maar dat is niet altijd haalbaar. We moeten gewoon naar een ander stelstel toe en technologie kan daar zeker bij helpen.

Marlies (20), komt uit Utrecht en studeert milieumaatschappijwetenschappen

Hoe denk je dat zorg wordt ingevuld als je zelf 40 bent?

In de toekomst is zorg niet meer voor iedereen toegankelijk. ‘Echt contact’ met patiënten wordt een probleem. Door bezuinigingen en vergrijzing zijn er te weinig werknemers om de zorg draaiende te houden.

Dat klinkt niet erg positief. Wat moet er veranderen?

Ik probeer zelf mee te helpen door mijn deelname aan het maatjestraject. Wekelijks bezoek ik een hele lieve oude dame en dan doen we samen boodschappen en drink ik een kopje thee met haar. Zij is er dolblij mee en ik vind het ook prachtig om zo’n mooi oud mens te leren kennen.

Esmee (17), komt uit Nijkerk en is NJR-analist

Hoe is de zorg later geregeld als jij oud bent en wel wat zorg kan gebruiken?

Ik vind dat best een angstig toekomstbeeld. De zorg van nu noem ik al geen zorg. Zieken worden in een bejaardentehuis gezet en amper verzorgd door alle bezuinigingen. Je wordt haast verplicht om voor je ouders te zorgen, maar wie zegt dat ik dat kan? Of als ik veel kinderen heb? Moet ik dan mijn ouders ook nog in huis nemen?

Laten we van het positieve uitgaan. Wat hoop je?

Ik hoop dat verzorgingstehuizen weer in ere worden hersteld. Dat er verzorgingstehuizen komen met een hart, waar bejaarden een band met hun verzorgers hebben.

En als we van het negatieve uitgaan?

Dan bouw ik een extra huis en dan mogen er nog wel tien mensen bij komen wonen.

Elias (16) is woonachtig op Texel, zit in 4 HAVO

Hoe is de zorg geregeld als jij later oud bent?

Ik ben bang dat sociale zekerheid steeds meer wegvalt. Ik verwacht dat bijvoorbeeld pensioenen slechter zijn geregeld voor mijn generatie dan dat het nu voor mijn ouders is geregeld.

Spot je nog meer trends op het gebied van zorg?

Zorg raakt steeds meer geautomatiseerd. Die ontwikkeling zet wel door. En helaas zijn er steeds meer eenzame ouderen. Al is dit ook een paradox: er komen steeds meer ouderen, omdát die zorg zo goed is. We hebben weinig ziektes en oorlogen meer.

Zie jij jezelf je ouders in huis nemen?

Ik zie het niet voor me. Vroeger was dit gangbaar, nu is het meer uit nood. Dat is wel een groot verschil. Een verpleeghuis klinkt tegenwoordig rottig, maar had ooit een positieve connotatie. Ouderen konden daar rustig van hun oude dag genieten. Maar met de zorg is het helaas steeds slechter gesteld. Het wordt onpersoonlijker. Ik hoop wel dat dat omslaat, ja.

Rhani (29), NJR trainer

Wat zie jij als het grootste probleem in de zorg?

Eenzaamheid onder ouderen. Het lijkt me verschrikkelijk als mijn ouders later in een verzorgingstehuis moeten wonen.

Hoe gaan we dat oplossen?

Ik hoop dat het in de toekomst mogelijk is dat je je ouders in huis kan halen. Dan kunnen kinderen voor hun ouders zorgen. Plus opa’s en oma’s hebben eventuele kleinkinderen om hen heen. Dat houdt zowel de oudjes als de kids bezig ;-). Oma is niet eenzaam en heeft op deze manier direct een sociaal leven.

Wil je jouw moeder in huis?

Om eerlijk te zijn: Ik zie dat wel voor me!

Eerder in deze serie

In #1 vroegen we de jongeren het hemd van het lijf over... duurzame energie

In #2 vroegen we de jongeren het hemd van het lijf over... eerlijke handel

In #3 vroegen we de jongeren het hemd van het lijf over... veilige samenleving

afbeelding van Ruth & Willard
Ruth & Willard Auteur

Ruth & Willard zijn twee mega enthousiaste schrijvers van VDWVM. Soms schrijven ze apart blogs, soms samen. Hoe ze ook schrijven, eensgezind hebben ze 1 missie: Verhalen vertellen over initiatieven die de wereld tot een iets (of veel) mooiere plek maken. Oh, en genieten van het leven. Volg ons via Twitter voor je dagelijkse dosis inspiratie: @RuthPasternak en @WillardB_

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs