afbeelding van Ruth & Willard
Ruth & Willard Auteur

In gesprek met de toekomst

Hoe denken jongeren dat de wereld er over 40 jaar uitziet? We vroegen aan 6 jongeren hun mening over van alles en nog wat.

We vroegen zes jongeren hun mening over hoe de toekomst eruit gaat zien.
Bovenste rij van links naar rechts: Elias, Esmee, Marlies. Onderste rij van links naar rechts: Rhani, Sahar, Tasal op het NJR-kantoor.

De jeugd heeft de toekomst. Het is niet voor niets dat de Britse staatsman Benjamin Disraeli ooit zei: ‘Everything that is great has been done by youth’. Woorden die wij onderstrepen. Daarom zochten we 6 jongeren op om hun mening te vragen over uiteenlopende onderwerpen. Van duurzame energie tot eerlijke handel en van zorg en welzijn tot veiligheid en onderwijs. Vandaag deel 1: hoe denken jongeren over een duurzame toekomst?

Elias (16) is woonachtig op Texel, zit in 4 HAVO

VDWVM: Hoi Elias, is jouw huis later energieneutraal?

Elias: Ik mag het wel hopen, ja.

Dat klinkt overtuigend.

Haha, tsja. We zijn al 40 jaar bezig, ik mag toch hopen dat we tegen die tijd volledig duurzame huizen hebben.

En je vervoer?

Een vliegende auto lijkt me wel wat, mits-ie elektrisch is. Of dat ik zelf in een drone vlieg, ofzo. Oh, en ik wil supergraag een Tesla.

Toe maar. Denk je dat we de omslag naar duurzame energie op tijd maken?

Er is geen andere keuze. Maar ik denk dat het ook wel mogelijk is. De ontwikkeling naar duurzame energie gaat steeds sneller, en je ziet dat nu ook langzaamaan de grote jongens mee gaan doen. De noodzaak is aanwezig en dan kan het zomaar hard gaan. Dus mijn antwoord: ja, over 40 jaar zijn we wel echt energie-onafhankelijk.

Dus je bent niet bang voor de toekomst?

Je hoort veel doemverhalen, maar ik heb vertrouwen in de mensheid. Tot nu toe hebben we altijd goed gereageerd op de problemen die vroeger speelden. En dit moet straks ook kunnen.

Sahar (19), woont in Amsterdam en is VN Jongerenvertegenwoordiger

VDWVM: Hoi Sahar, is de toekomst groen?

Sahar: Ja en nee, ik denk dat we in Nederland de kennis en technologie hebben om binnen aanzienlijke periode over te stappen op duurzame energie.

Waarom dan ook de nee?

De grap in de Verenigde Staten is: alle zorgverzekeringen investeren in fastfoodketens. Wat dat met duurzame energie te maken heeft? Nou, hetzelfde geldt voor de lobby in olie: die is zo enorm, enórm groot. Ik weet niet of ik nog meemaak dat we volledig overgestapt zijn op duurzame energie.

Dat klinkt niet heel hoopgevend.

Daarom mijn advies: je moet beginnen bij jezelf. Wacht niet op bedrijven of overheden. Je eigen keuzes zijn belangrijk. De overheid moet het voortouw nemen, maar je moet er niet op wachten.

Tasal (22), verpleegkundige in opleiding

VDWVM: Wordt de wereld duurzaam, voor de olie op is?

Tasal: Over het algemeen zijn mensen goed in het maken van afspraken, maar als het puntje bij paaltje komt, leven zij ze niet na. Toch ben ik wel positief over de toekomst.

Dat is fijn om te horen. Kun je je nader verklaren?

Je ziet dat zelfs mensen in de olie-industrie een omslag maken. De olieprijs daalt en [met een knipoog] het lijkt erop dat zelfs de Arabieren doorhebben dat ze niet altijd rijk zullen worden van olie. In Dubai hebben ze al projecten lopen op het gebied van duurzame energie. Wat ik ook een mooi initiatief vind, is Tesla. Ik heb veel respect voor dit soort koplopers die echt een verschil willen maken.

Over Tesla gesproken... Hoe vervoer jij je?

Ik vervoer me met de auto, maar wel een zuinig model. Ik houd bovendien van het openbare leven, OV, lopen, fietsen. Dan zie en ontmoet je ook eerder mensen.

Rhani (29), NJR trainer

VDWVM: Is jouw huis later energie neutraal?

Rhani: Later wil ik zonnepanelen, natuurlijk! En als het even kan wil ik ook een windmolentje.

En hoe vervoer jij je?

Ik vervoer me vooral via het OV en per fiets. Eigenlijk vind ik wel dat je het verplicht bent aan het milieu om met openbaar vervoer en per fiets te reizen

Is de wereld van morgen duurzaam?

Dat weet ik niet, maar in ieder geval duurzamer. Op dit gebied zijn er al veel iniatieven en organisaties. We gaan daarom echt wel de goede kant op. Duurzame energie is haast goedkoper dan fossiele brandstoffen. Dat is echt de toekomst. Dus ja, ik zie dat positief in.

Esmee (17), komt uit Nijkerk en is NJR-analist

VDWVM: Is jouw huis later energieneutraal?

Esmee: Ik hoop het. Zonnepanelen, groene stroom, allerlei duurzame toepassingen: dat is nu nog vrij duur, maar ik denk dat dit in de toekomst gewoon vanzelfsprekend is.

Wat verwacht je van de toekomst op het gebied van duurzame energie?

De toekomst is een lastig begrip: we beginnen nú al met de toekomst. De leiders die nu aan de macht zijn, moeten de juiste keuzes maken. Als zij niks aan de aarde doen, krijgt mijn generatie het lastig en moeten we dubbel zo hard ons best doen om de aarde in stand te houden. En nog zo’n addertje onder het gras: niet alleen in Nederland, maar in álle landen moeten goede keuzes worden gemaakt. Ik was laatst in Bali en toen dacht ik: alles wat we in Nederland steeds beter doen, wordt hier teniet gedaan. Dan vraag je je af: is het dan nog wel waard? Maar we moeten nooit de moed verliezen.

Gaan we de omslag naar wind- en zonne-energie maken?

Olie heeft geen eeuwigheidswaarde. Wind- en zonne-energie heeft dat misschien wel. Dus ja. Dat is uiteindelijk de toekomst.

Marlies (20), komt uit Utrecht en studeert milieumaatschappijwetenschappen

VDWVM: Leef jij later duurzaam?

Marlies: Later wil ik zeker duurzaam gaan leven! Ik wil het meteen goed aanpakken, met alles erop en eraan. Ons huis wordt later energieneutraal. Mijn vriend en ik wonen later in de buurt van een station. Reizen doe ik met de trein, of met een elektrische auto.

De hele mikmak, dus!

Bij duurzaamheid moet je wel scherp blijven: ben je wel echt in alle opzichten duurzaam bezig? We moeten ons altijd afvragen hoe we dingen kunnen verbeteren en rendabel kunnen maken.

Maken we de omslag, voor de olie op is?

Daar ben ik heel positief over! Hernieuwbare energie ontwikkelt zich steeds meer. Kernenergie zal er wel niet meer zijn en ik geloof heel erg in de toekomst van nieuwe energiebronnen zoals wind en water. Misschien wordt er ook wel een oplossing gevonden voor het vele afval in de wereld…

afbeelding van Ruth & Willard
Ruth & Willard Auteur

Ruth & Willard zijn twee mega enthousiaste schrijvers van VDWVM. Soms schrijven ze apart blogs, soms samen. Hoe ze ook schrijven, eensgezind hebben ze 1 missie: Verhalen vertellen over initiatieven die de wereld tot een iets (of veel) mooiere plek maken. Oh, en genieten van het leven. Volg ons via Twitter voor je dagelijkse dosis inspiratie: @RuthPasternak en @WillardB_

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs