afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

In de schoolbanken: over cijfers in het nieuws

Tijdens MorgenVandaag vertelde econometrist Sanne Blauw ons hoe we moeten kijken naar cijfers in het nieuws.

In de schoolbanken op MorgenVandaag
In de schoolbanken op MorgenVandaag

"Statistische gegevens zijn als bikini's. Ze trekken je aandacht en verhullen de essentie." Met deze quote van Aaron Levenstein sloot econometrist Sanne Blauw haar les af tijdens MorgenVandaag. In slechts 20 minuten wist ze haar klas te boeien en te wapenen tegen het gebruik van cijfers in het nieuws.

Verdedig jezelf

"Martel getallen en je kunt ze alles laten bekennen." Met deze quote van auteur Greg Easterbrook opent Sanne haar les. Volgens haar worden cijfers maar al te vaak gebruikt om een bepaald verhaal te vertellen en worden zaken zo snel uit verband gehaald. In haar college riep ze ons op om kritisch te kijken naar getallen en onszelf de volgende vijf vragen te stellen over het getal dat wordt gedeeld.

  1. Wie zegt het?
  2. Hoe weet hij/zij dit?
  3. Wat mist er? Ofwel, in welk verband of context moet je deze cijfers zien?
  4. Is iemand van onderwerp veranderd? Het aantal meldingen van fietsendiefstal zegt bijvoorbeeld niets over de hoeveelheid fietsen die werkelijk wordt gestolen.
  5. Is dit getal wel logisch?

"Met je boerenverstand kun je vaak al zien of het wel klopt." geeft Sanne aan, maar deze 5 kritische vragen helpen zeker!

Getallen & duurzaamheid

Na afloop vroegen we Sanne ook nog even hoe het nu zat met cijfers die worden gerapporteerd over duurzaamheid. Wat dacht ze daar van? Sanne: "Ik maak me zorgen om het gebruik van samengeraapte indicatoren waardoor je niet weet waar het nu precies over gaat. De Human Development Index is hier ook een voorbeeld van. Ik zou liever zien dat dergelijke cijfers in een soort van dashboard worden gezet in plaats van duurzaamheid in 1 getal proberen te vatten."

Meer MorgenVandaag

We hebben de mooiste quotes van MorgenVandaag verzameld in dit blog. Foto's van de dag kun je hier bekijken en video's hier. Zien we je volgend jaar?

 

 

 

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs