afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

In de bus met de bouw

Opvallende startups in beeld: de bouwsector

Jeroen van Thiel van 'grownup' Sint Joris

Deze nieuw reeks begint met een korte terugblik op een enerverende dag: samen met grownups en startups uit de bouwsector mee met de Hub on Hub off bustour die Startupbouw organiseerde. En één ding werd duidelijk: de bouwsector is in beweging. Baanbrekende initiatieven ontstaan, en verbindingen en samenwerkingen worden gesmeed.

Groen op het dak

Onopgemerkt schoof ik bij het gezelschap van bedrijven in de bouwsector aan luisterde aandachtig naar het verhaal van ondernemer GrownDownTown en van het Zero Energy Hotel bij B.Amsterdam. Ik slaakte een zucht van verlichting: de bouwsector vergroent echt! GrownDownTown ontwikkelt daktuinen op daken van bedrijven, zoals dat van B.Amsterdam. Een geweldig initiatief dat de stad vergroent en het bedrijfsleven bewust maakt.

Nieuwe gevels met een geschiedenis

Later vertrok de bus naar Park 20|20 en in de bus werd druk gesproken, genetwerkt en deals gesloten. Ik begreep dat het ijs 's ochtends al gebroken was tijdens een pitch sessie bij de heren van StoneCycling en besloot daarom op Jasper Brommet af te stappen: op weg naar míjn eerste busdeal? Jasper vertelde wat zijn startup doet: Het bedrijf ontwikkelt nieuwe bouwmaterialen uit bouw afval en industrieel afval. Hun eerste product is de WasteBasedBrick, een baksteen gemaakt van afval.. Je moet daarbij denken aan gevelmateriaal. Let maar eens op bij opvallende gebouwen: de gevel zorgt voor herkenbaarheid. Hiervoor werkt het bedrijf samen met een 'grownup', een bedrijf dat al jaren ervaring en naam heeft opgebouwd in de productie van keramieken bakstenen: Sint Joris. Jasper: 'We kunnen hier grote impact mee maken'.

Een kleurrijke baksteen

Jeroen van Thiel van Sint Joris vertelt op zijn beurt: De vormbakmachine speelt een centrale rol. Die wordt zodanig geconfigureerd dat het mengsel met afvalmateriaal van StoneCycling erin verwerkt kan worden tot nieuwe stenen. Allerlei kleuren en formaten passeren de revue, met als doel de het eindproduct zo goed mogelijk te upgraden. Jeroen:

“De kennis uit de productie en het enthousiasme van de startup vormen een kansrijke combinatie.”

Wat is voor jullie de toegevoegde waarde van het gebruik van deze wastebased brick toepassingen?

"Gebruikte materialen geven een eeuwigheidswaarde. Het materiaalgebruik kan onderscheidend zijn voor de bewoners of eigenaren van de panden. Het is belangrijk dat architecten kiezen voor een materiaal dat onderscheidend is. Dat ze daarmee een omgeving creeren waar je graag wil zijn. " Aannemers: kijk niet alleen naar de prijs. Dat is zonde van de kwaliteit. Wees je bewust van de trade off. Hou esthetiek, durability en sustainability ook in het oog bij je projecten."

Nieuw doel 

Tijdens de rondleiding bij het tweede onderdeel sprak ik - zachtjes - met Bas Slager van ingenieursbureau Repurpose. Bas is bouwkundige en startte drie jaar geleden dit bedrijf met een vriend. Het doel: gebruikte bouwmaterialen een nieuwe functie geven in bestaande of nieuwe gebouwen. De focus van Repurpose is tweeledig: het circulair maken van bouw- en sloopprocessen enerzijds, en het in kaart brengen van materialen die herbruikbaar zijn anderzijds. Het bureau brengt deze materialen op hun bestemming door een vraag- en aanbod systeem. Samen met marktpartijen ontwikkelen ze deze Bouwmarktplaats

Materialen gezocht 

Waar hebben jullie op dit moment de meeste behoefte aan?Bas: "Hoe groter de database met materialen, hoe groter de kans op een succesvolle match. We zijn dus op zoek naar zoveel mogelijk aanbod vanuit sloop en vraag vanuit nieuwbouw. Hoe meer bedrijven mee doen met de Bouwmarktplaats, hoe meer er hergebruikt kan worden wat in ieders voordeel is."

Nu verder bouwen

Ik stelde Serena Scholte, initiatiefnemer van de tour, de vraag; zijn er busdeals gesloten?

"Er is een startup Goodhout die kennismaakte met Enginn en zich daar na een kwalificatieronde gaat vestigen, er zijn startups die samen met de gemeente Amsterdam aan de slag gaan met vergroenen en er zijn startups die met elkaar nieuw product ontwikkelen door een coating te mengen met beton. Verder gaat een aantal staan op de Gevel beurs 2016.

Verder verwacht ik dit voorjaar 2 bus tours te organiseren: een op 27 mei tijdens het Startup Fest Europe. Tijdens het Fest in mei wil ik langs alle hubs gaan in de bouw, dus dat wordt een nieuw programma.

“Zaken doen vraagt om elkaar leren kennen. Daar is meer voor nodig dan een kop koffie. Tijdens de busreis leren startups en corporates elkaar goed kennen. Tel daarbij op de inspirerende locaties die we aandoen en je hebt de perfecte kickstart om te ondernemen.”

Meer lezen?

http://startupbouw.com/

www.startupdelta.org

afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Online communitymanager | B.Bloom | graag in de natuur | fan van duurzame innovatie | legt mooie avonturen vast op de gevoelige plaat | altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen en ideeën voor een betere wereld | Eindhoven | www.buro-bloom.online

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.383 blogs