afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

In actie voor Nepal

De zware aardbeving in Nepal kostte al aan 4.400 mensen het leven.

De angst is dat het dodental nog verder zal oplopen, misschien wel tot 10.000 mensen. Daarnaast zijn er duizenden gewonden en is de verwoesting enorm. Hele dorpen zijn verwoest en de mensen slapen op straat. En er is een tekort aan water en voedsel. Het leger en de politie in Nepal doen er alles aan om mensen te helpen en ook de internationale hulp komt op gang. En niet alleen van overheden, maar ook van partners van ASN Bank en projecteigenaren van Voordewereldvanmorgen.nl die intensief samenwerken met Nepal. Mocht je willen helpen, dan zetten we een aantal opties voor je op een rij. 

FairFriends

FairFriends is via zes importeurs van fairtrade producten en vijf stichtingen nauw betrokken bij de regio. Ze hebben er tientallen (zakelijke) vrienden. Het lijkt er op dat iedereen ongedeerd is, maar dat weten ze nog niet zeker. Ze zijn direct een inzamelingsactie 'Help Nepal' gestart voor (nood)hulp, medische zorg, maar ook om een nieuwe toekomst op te bouwen. Huizen en fabrieken zijn vaak zwaar beschadigd en soms totaal verwoest. Marcel Rector (oprichter FairFriends) geeft aan dat  "iedere euro gaat naar de tientallen Nepalezen die de gezamenlijke Fair Friends persoonlijk kennen." Tot nu toe zamelde FairFriends ruim 4.652 euro in.

Stichting Studiojux.org

Voor Studio Jux kwam de aardbeving als een totale schok. Zij hebben een eigen kledingfabriek in de hoofdstad. Ze hebben nog niet alle medewerkers kunnen bereiken. De communicatie met Nepal verloopt ook heel lastig. Van degene met wie ze contact hadden, hoorden ze dat alle huizen beschadigd zijn en van een gezin totaal verwoest. Om de gezinnen te helpen met de basisvoorzieningen als water en eten en met de heropbouw en reparatie is hulp nodig. Studiojux.org zamelt geld in met de actie 'Your Nepali tailor needs your support' om hen te steunen in deze moeilijke tijd. 

Seepje

Seepje bestaat uit schillen uit Nepal. De makers van Seepje komen in actie voor de schillenboeren met wie zij samenwerken. Zij wonen in Kathmandu. Ze hebben contact gehad met een van de boeren die het volgende zei: “We are facing big problems here, we had to leave many relatives, friends and family members which is difficult to bear right now.” Op dit moment vraag Seepje om iedereen te helpen. Om geld in te zamelen voor hulp om het land weer op te bouwen. Al het geld zal in overleg met de schillenboer en lokale contacten worden besteed. Daarnaast gaat de helft van alle producten die Seepje nu verkoopt naar de wederopbouw van Nepal. De actie heet 'Wassen voor Nepal' en tot nu toe leverde deze ruim 35.000 euro op. Daarvan gaat 22.264,48 euro naar de slachtoffers van de aardbeving. 

Giro 555

Goede doelen organisaties, zoals Cordaid werken hard om hun kennis en expertise ter plekke in te zetten zoals bijvoorbeeld met het uitdelen van voedselpakketten, zeilen, hygiëne kits, waterzuiveringstabletten. In veel dorpen is de elektriciteit uitgevallen. Daarom wordt ook voorzien in solar lampen en opladers, waarmee overlevenden hun telefoons kunnen opladen en van licht voorzien zijn. De Samenwerkende Hulporganisaties hebben maandag een Nationale Actie voor Nepal afgekondigd voor de slachtoffers van de aardbeving. Wil je helpen, ga da naar giro555.nl en geef onder de naam “Nederland helpt Nepal”. De Giro555 actie leverde tot nu toe meer dan 13 miljoen euro op.

Waka Waka

In grote delen van Nepal is electricteit uitgevallen als gevolg van de aardbeving. Waka Waka heeft de actie "Be an #AgentofLight for Nepal" opgezet en vraagt daarmee alle vrienden, partners en verkopers van WakWaka om hen te helpen solar lights en opladers naar Nepal te sturen om de noodhulpactiviteiten te ondersteunen. Door te praten, twitteren mailen over deze #AgentofLight for Nepal actie help je WakaWaka mee. Ook kun je helpen door een WakaWaka lamp te doneren, of mee te doen met de 'Buy One, Give One' actie. Het resultaat van de actie tot nu toe: 5000 WakaWaka's die naar Nepal gaan. Lees meer.

Moonlight solar lamp Nepal

Ook de stichting Nepal Samandha is een inzamelingsactie gestart en ontving tot op heden 9.000 euro. Het geld wordt nu besteed aan directe eerste levensbehoeften van de mensen. De stichting zet zich in voor de levensomstandigheden via kleinschalige projecten, vooral gericht op onderwijs en gezondheid. Lees meer over het project op VDWVM.nl

Artikel bijgewerkt op 8-5-2015

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs