afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

In 2016 ga je het écht doen

Zes tips voor duurzame voornemens voor het nieuwe jaar

De denim tas van Yaco: hip en duurzaam (en niet van plastic:)

Stel, je bent het nieuwe jaar knallend begonnen. En stel, je gaat goede en duurzame voornemens maken voor het nieuwe jaar. Want dit jaar wordt wat jou betreft een jaar van doen. Van actie. Dat is geweldig! Wij hebben een paar tips voor je.

Kies een duurzame tandenborstel

Om minder plastic te gebruiken en weg te gooien, kun je met een kleine stap al heel veel bereiken: bijvoorbeeld door het gebruik van een bamboe tandenborstel van Humble Brush. En natuurlijk geen plastic tasjes meer aanschaffen, maar hergebruiken van je katoenen tas, bijvoorbeeld. Een jaar geleden kwam de toffe boodschappentas van Yaco in de winkels. Hij is nog steeds helemaal hip én duurzaam. De Yaco tas kun je aanschaffen via de webshop. Natuurlijk kun je ook je eigen katoenen tas maken. Bijvoorbeeld met deze DIY. Of met een katoenen tas van de Xenos, die je zelf beschildert of van een patroontje voorziet.

Leen van je buur

Minder kopen betekent minder afval produceren. Er zijn tal van leen- ruil en deelinitiatieven zoals Peerby, LENA Library of de Deelkelder waar je spullen kunt lenen. Vraag een keer je buur om een boor te lenen voor een klus, zo leer je de buurt ook nog beter kennen, twee vliegen in één klap!

Bespaar water

Voorkom verspilling, bijvoorbeeld van watergebruik en - verwarming, door een spaarknop op je douche te plaatsen, of bijvoorbeeld een composttoilet te gebruiken. Deze uitvinding vinden we ook te gek: de watertotebag, een zak die het water dat wordt verspild als je wacht tot het water uit de douche opgewarmd is. Je kunt het opgevangen water hergebruiken voor bijvoorbeeld het watergeven van je planten. Super! Nog meer waterbespaartips vind je op Inhabitat.com

Zoek het groener op

Heb je groene vingers? Begin een moestuintje! Je kunt zo je eigen sla, komkommer en andere lekker groenten telen. Draagt weer bij je andere voornemen om minder te kopen, en het is geweldig om te doen. Heb je groentes over? Ruil ze met een buur, dat levert je weer meer sociaal contact op! Hulp nodig? Jelle kan je met de Makkelijke Moestuin op weg helpen. Heb je een tuin(tje)? Overweeg dan ook bijen te gaan houden.

Wacht niet langer

Heb je in 2015 een idee gehad, maar durfde je er nog niet aan te beginnen? Wacht niet langer, dit jaar ga je beginnen! Bijvoorbeeld door je project aan te melden op vdwvm.nl. Is jouw idee toe aan de volgende stap en heb je meer dan geld alleen nodig? Meld het dan aan voor Crowdfunding VDWVM.

Neem tijd voor echt contact

Om meer contact te maken met je lief, je buur, je familie, is het verminderen van het gebruik van social media een goed idee. Jelle van SoChicken vertelt je wat het je kan opleveren. Enne, wij hopen natuurlijk van harte dat je ons wél af en toe blijft bezoeken op Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Linkedin en Pinterest, dat snap je :)

afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Online communitymanager | B.Bloom | graag in de natuur | fan van duurzame innovatie | legt mooie avonturen vast op de gevoelige plaat | altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen en ideeën voor een betere wereld | Eindhoven | www.buro-bloom.online

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.389 blogs