afbeelding van Kathy
Kathy Auteur

'Ik heb ervoor gekozen een optimist te zijn'

Mette te Velde, oprichtster Strawberry Earth, kijkt uit naar de Strawberry Earth Fair: 'Er gebeurt zoveel, eigenlijk mogen bezoekers niks missen!'

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober tovert Strawberry Earth ‘Amsterdam Roest’ om tot een duurzaam walhalla. De jaarlijkse Strawberry Earth Fair biedt het nieuwste op het gebied van duurzame mode, design, eten en een inhoudelijk programma gericht op innovatie in de mode- en designindustrie. En ervaren dat duurzaam leven samengaat met esthetiek en genieten. Ik sprak Mette te Velde, bedenker en oprichtster van Strawberry Earth, over het festival, haar drijfveren, jeugd en over haar voorliefde voor de natuur.

Hoi Mette! Het lijkt me sterk, maar er zijn misschien wel mensen die nog nooit van Strawberry Earth hebben gehoord, hoe zou je dit omschrijven?

Strawberry Earth wil iedereen inspireren om sociale en duurzame keuzes te maken. Omdat wij geloven dat je met elke keuze een positieve impact kunt hebben op de wereld om je heen. Dit kunnen grote en kleine dingen zijn, zowel thuis als op je werk. Om dit zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken helpen wij je op weg met onze blog, evenementen en academie. Always Green. Never Grumpy.

Strawberry Earth is enorm succesvol. Begonnen op je zolderkamertje en inmiddels met een groot team, een goed bezochte blog, verschillende evenementen en zelfs een heuze academie. Welke eigenschappen hebben geholpen te komen tot waar je nu bent?

Jemig, dat kan iemand anders beter vertellen! Maar ik doe een poging. Ik heb ervoor gekozen een optimist te zijn. Wanneer je je bewust bent van de problemen in de wereld, is het soms niet makkelijk, maar ik geloof dat wanneer je je somberheid daarover om zet in daadkracht, je een optimist kunt worden. Ik ben iemand die gelooft dat je elke dag een verschil kunt maken (tenzij je natuurlijk in hele moeilijke omstandigheden leeft). Ik probeer dit te doen in combinatie met humor en lichtheid, anders wordt het zo loodzwaar.

Ik heb ervoor gekozen een optimist te zijn.

Verder ben ik eigenwijs en ik durf wel te zeggen dat ik een doorzetter ben. Als ik iets mijn hoofd heb, moet het er komen. Mijn omgeving zegt dat ik creatief ben. Goed ben in het verzinnen van originele ideeën die ik inzet voor mijn werk.

Ik las dat het liedje van de Beatles Strawberry Fields Forever in je hoofd zat toen je het plan Strawberry Earth bedacht. Op welke momenten “plopt” dit liedje weer in je hoofd?

Heel soms als ik aan mijn papa denk. Hij is er helaas niet meer. Het is een nummer uit de periode dat hij in de bloei van zijn leven was. Vol idealisme en mooie plannen!

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober is de Strawberry Earth Fair. Wat is dat precies?

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober tovert Strawberry Earth ‘Amsterdam Roest’ in Amsterdam om tot een duurzaam walhalla. De jaarlijkse Strawberry Earth Fair biedt het nieuwste op het gebied van duurzame mode, design, eten en een inhoudelijk programma gericht op innovatie in de mode- en designindustrie. Vrijdag 9 oktober (Dag van de Duurzaamheid) gaat Daan Roosegaarde, duurzame pionier en innovator, in gesprek met de mode- en designprofessionals die hebben deelgenomen aan de class of 2015 van de Strawberry Earth Academy.

Het tweedaagse festival biedt bezoekers een verrassende mix van start-ups, ontwerpers en merken die laten zien dat duurzaam leven samengaat met esthetiek en genieten. Er is een ‘MakersLab’, een expositie met resultaten van de Strawberry Earth Academy, een talkshow over de toekomst van de mode-industrie, “De Grote Natuur Quiz” met Maxim Hartman en Tim den Besten en zaterdag 10 oktober wordt afgesloten met een feest.

Wat mogen mensen écht niet missen op de Strawberry Earth Fair?

[Knipogend] Tja, eigenlijk niets! Maar oké…”Academy Showtime” met Daan Roosegaarde. Op vrijdag 9 oktober onthullen we samen met Daan Roosegaarde wat eruit de Strawberry Earth Academy is gekomen. 19 duurzame mode & design pioniers werkten binnen onze academie aan duurzame oplossingen. Daan Roosegaarde deelt zijn visie op de maak-industrie en gaat daarna in gesprek met de Academy Fellows over hun bevindingen. En allemaal onder leiding van onze favoriete host: Andrea van Pol!

De Strawberry Earth Fair biedt bezoekers een verrassende mix van start-ups, ontwerpers en merken die laten zien dat duurzaam leven samengaat met esthetiek en genieten

Ik ben wel benieuwd naar je persoonlijke drijfveren en motivaties. Welke mensen zijn een voorbeeld voor je geweest?

Mijn ouders. Mijn vriend, met wie ik Strawberry Earth heb opgezet – nu doet hij iets heel anders, hij maakt een show over Afrika voor de BBC. Verder heb ik bewondering voor heel veel mensen die zich inzetten voor een mooiere wereld. Van onze “Academy Friend” Professor Louise Vet tot filmmaker Andrew Morgan – regisseur van The True Cost (hij komt spreken tijdens onze Talkshow ‘The Future of Fashion’ op de Strawberry Earth Fair). Je kunt van zoveel mensen om je heen iets leren. Daar zou ik een eindeloos lange lijst van kunnen maken!

Waar hield je als kind van?

Dansen, liedjes zingen, lezen, tutten met de poezen, hutten bouwen, verhaaltjes schrijven, fietsen, voetballen.

Hield je als kind van de natuur?

Mijn eerste jaren woonde ik in een klein dorpje waarin ik de natuur om mij heen had. Ik was altijd buiten aan het rennen en fietsen en herinner me dat ik me vooral heel vrij voelde in de eindeloze grasvelden met schapen. Aardbeien plukken in de zomer en kastanjes verzamelen in de herfst. Later woonde ik meer in het bos waar ik veel hutten heb gebouwd en bramen heb geplukt. Het gevoel alleen te kunnen zijn in de natuur heb ik als heel prettig ervaren.

Kun je het moment herinneren dat je dacht: “Dit is het! hier ga ik voor”. Waar was je toen, wat ging er door je heen? Wat was je eerste actie die je deed?

Dat was toen ik in 2008 de film FUEL van Josh Tickell voor het eerst zag in New York City. Een film over de olieverslaving in Amerika die enorm binnenkwam, maar ook met humor gemaakt is. Hij ging in een busje op frituurvet door Amerika trekken om te laten zien dat je ook zonder olie kunt. Ik schreef er toen een artikel over voor Het Parool, maar ik dacht ik wil ook iets DOEN! Het werkte heel aanstekelijk. Dat was misschien wel de grootste ‘spark’ om Strawberry Earth op te zetten. Ik heb de film later vertoond in Amsterdam voor Strawberry Earth fans en Josh kwam daarbij een Q&A doen.

Hoe leef je thuis in het kader van duurzaamheid?

Uiteraard zo duurzaam mogelijk. Van het eten dat ik eet, tot de kleding die ik draag, wasmiddel, cosmetica, energie en bank-keuze, etc. Dat is voor mij inmiddels vanzelfsprekend. Maar denk nu niet dat ik een soort groen heilig boontje ben, ook ik worstel soms met dingen zoals duurzaam ondergoed, te lang douchen of plastic verpakkingen.

Je kunt van zoveel mensen om je heen iets leren

Wat zou je jouw eigen kind(eren) mee willen geven in hun opvoeding?

Dat je niet te snel moet oordelen over anderen, dat je lief bent voor iedereen om je heen en je omgeving, dat delen goed is, dat spullen waarde hebben en geen wegwerp-spullen zijn, dat vrije tijd de echte rijkdom is en niet het verzamelen van zo veel mogelijk spullen, dat je je hele leven blijft leren, dat je altijd groot moet dromen om het vervolgens ook te doen, dat dingen soms mislukken en dat dit niet erg is, maar dat je daar sterker van wordt, dat je mooi en goed bent zoals je bent en dat je eten niet in de supermarkt groeit.

Dank Mette, die opsomming kan haast in een gedichtenbundel! Waar ben je het meest trots op in wat je bereikt hebt?

Dat ik een team om mij heen verzameld heb van super getalenteerde leuke en ambitieuze mensen waardoor ik elke dag weer denk…wat een mazzelaar ben ik om met hen samen te werken! En dat we met Strawberry Earth een doelgroep bereiken van jonge creatieven met een duurzame boodschap en dat dit enorm goed aanslaat. Het is een doelgroep die moeilijk te ‘vangen is’ maar wel enorm invloedrijk is als het gaat om de transitie naar een duurzame manier van leven en een duurzame maak-industrie.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Nog veel mooie avonturen beleven en genieten van mijn vriend Ikenna en kleine meissie Suki. En op professioneel vlak de Strawberry Earth Academy verder uitbouwen tot dé groene, internationale academie voor de Creatieve Industrie. De Strawberry Earth Fair voor 2016 optuigen, een online Strawberry Earth shop en nog veel meer Strawberry awesomeness wat ik nog niet allemaal ga verklappen!

Dank, Mette!

De Strawberry Earth Fair is op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober in Amsterdam Roest. Er zijn nog een paar kaarten!

 

afbeelding van Kathy
Kathy Auteur

Mijn naam is Kathy van Gemeren. Samen met mijn Lief, twee ondernemende meiden Emma (8) Sofie (5), onze poezen en Labradoodle pup Saartje wonen we in het fijne Huissen. Ik werk al vele jaren als juf op een basisschool en word blij om kinderen te begeleiden. Velen typeren mij als een bezig bijtje. Ik ben altijd wel in voor leuke dingen en naast het moederschap waar ik intens van geniet, geniet ik ook van creatief bezig zijn, fotograferen, taarten bakken, mijn huis gezellig maken en houd ik een eigen blog bij: http://emm-sofie.blogspot.nl/ Met onze VWT3 camper reizen we graag rond op zoek naar de mooiste plekjes in de natuur. Sinds december 2014 schrijf ik blogs VDWVM. Een leuke en zeker boeiende uitdaging! In het kader van duurzaamheid en oog hebben voor degene die het minder goed hebben, heb ik in 2011 het project Geefhetdoor! opgezet. Babyspullen die iemand anders niet meer nodig heeft, worden samengesteld tot babypakketten die naar gezinnen gaan die het niet breed hebben. Te volgen op:https://www.facebook.com/geefhetdoorarnhem

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.388 blogs