afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

Ik ga met vakantie en ik neem mee...

Duurzaam op vakantie. Bron: greenzine.com.
Duurzaam op vakantie. Bron: greenzine.com.

Heerlijk! Lekker met vakantie. Maar wat neem je mee? Een herkenbaar dilemma voor velen: passen al je spullen wel in je koffer? Omdat er oplossingen te over zijn (minder meenemen, slim inpakken), gaan we het lekker over dingen hebben waar je nog níet aan had gedacht. Hoe laat je je huis achter? Wat doe je bijvoorbeeld met de producten die je consumeert in je vakantieland? Voor de duurzame, bewuste reiziger staan hier wat tips op een rij.

Schrik de dief af op een creatieve manier

Klinkt dit logisch? “Als je tijdens je vakantie ’s avonds het licht automatisch aan laat gaan, schrikt dat dieven af omdat ze denken dat je thuis bent.” Op het eerste gezicht wel, maar denk eens goed na. Een dief die het op jouw huis gemunt heeft, gaat meestal niet als een kip zonder kop te werk. Eerst gaat hij een paar keer polsen wat een geschikt tijdstip is. Een goede dief prikt er zo doorheen als het licht iedere avond op precies hetzelfde tijdstip aan- en uit gaat. Alternatieven zijn: je buren regelmatig 's avonds de gordijnen dicht laten doen. Zij kunnen wel af en toe een lampje aanzetten. Zorg ervoor dat er ook iemand is die regelmatig opruimt, zodat je post zich niet opstapelt. Tot slot een digitale tip: zorg dat je geen berichten op je Facebook-account plaatst dat je op vakantie bent.

Verwarming uit, zonlicht aan   

Zo simpel als het lijkt, zo simpel is het. Als je op vakantie gaat, doe je de verwarming helemaal uit. Beter voor het milieu én je portemonnee. Heb je zonnepanelen? Zij helpen je om energie op te wekken in plaats van te verbruiken, zodat je bij thuiskomst weer een fijn voorraadje hebt om van te leven. Een mooi motto is dan ook: gebruik niet meer dan je nodig hebt. Dat geldt ook voor je koelkast: dit is de grootste energievreter in huis. Ga je langer weg? Haal dan je koelkast helemaal leeg (eet bijvoorbeeld de laatste week voordat je weggaat geleidelijk alles uit je koelkast op) en trek dan de stekker uit de koelkast. Laat tot slot de koelkastdeur open staan voordat je weggaat, zo voorkom je dat hij gaat schimmelen.

Drinkwater in je vakantieland

Op veel vakantiebestemmingen is het niet verstandig om water uit de kraan te drinken. In Europa kun je meestal wel kraanwater drinken, maar daarbuiten is het lastiger. Vooral in landen rond de Middellandse Zee en in Afrika en Azië is het altijd oppassen geblazen. Vakantiegangers kopen daarom vaak een voorraad plastic flesjes in de supermarkt. Wel gezond, niet duurzaam. Is er een alternatief? Ja, je kunt namelijk het kraanwater eerst koken en dan laten afkoelen. Dit water kun je prima drinken. Koop je toch flessen? Let erop dat flessen verzegeld zijn, anders is het misschien alsnog kraanwater. Wil je weten of je kraanwater op je vakantiebestemming kunt drinken? Bekijk hier de kwaliteit van drinkwater per land.

CO2-uitstoot: welk vervoersmiddel gebruik jij?

Iedereen weet wel dat vliegen het minst duurzame vervoersmiddel is. Dat is toch een dilemma: je wil wel duurzaam zijn en je weet ook wel dat een vliegtuig dat niet is. Wat doe je? Weten wat je uitstoot is het halve werk: kijk daarom hier eens en bereken, per vervoersmiddel, hoeveel CO2 je uitstoot.                                  Vliegtuig

Als je toch voor het vliegtuig kiest kun je Greenseats kopen. Dan vlieg je wel met veel uitstoot, maar dan compenseer je de uitstoot wel. Op deze website bereken je gemakkelijk de hoeveelheid CO2 van jouw reis. Per vliegrit stoot je gemiddeld 1,39 ton CO2 uit. Eeen vliegrit retour naar Dubai zorgt voor (houd je vast!) een CO2-uitstoot: 3,4700 ton! Compenseren is super gemakkelijk en kost verhoudingsgewijs niet veel geld (in het geval van Dubai retour betaal je met € 34,64 je uitstoot af).                                  AutoHoe groter de gereden afstand, des te meer brandstof de auto verbruikt. Hierbij geldt: meer over de snelweg rijden, is zuiniger rijden. Kijk hier voor tips over zuinig rijden. Reis met meerdere personen in je auto - hoe hoger de bezetting, hoe minder vervuiling per persoon. Een caravan zorgt voor 60 procent meer brandstofverbruik. Een alternatief voor een caravan is een vouwwagen: die heeft veel minder luchtweerstand en vraagt daardoor minder extra brandstof.                                   Trein

De trein is een duurzaam vervoersmiddel. En er zijn mogelijkheden te over: op de autoslaaptrein kun je je eigen auto meenemen naar de bestemming. Lekker ontspannen op reis en mobiel op je vakantiestek! Dan is er voor avonturiers de Interrail: een onmisbare kaart, die elke jongere eens gebruikt moet hebben. Hoe cool is het om onbeperkt te kunnen reizen door heel Europa? Dan kun je nog makkelijk met de Thalys naar Parijs, of met Eurostar naar Londen. Doorreizen kun je ook nog vanaf Parijs, zo naar het Zuiden van Frankrijk.

Wasteful thinking is a mindset

In Duitsland scheiden ze afval op een hele zorgvuldige manier. Treinstations, parkeerplekken langs de snelweg, steden hebben allemaal een goed systeem van afvalscheiding. In welke landen scheiden ze het meeste afval? Duitsland: 65%, Oostenrijk 62%, België 57% en Nederland 51%. Dat is niet overal zo. Wat doe je in een land, waar afval overal rondslingert? Een heilige tip: geef het goede voorbeeld! In een land waar afval scheiden niet normaal is, kun je minstens je eigen maatstaven handhaven. Wie weet kijkt er net een voorbijganger op als jij je colablikje netjes in de afvalbak gooit. Wie weet gaat hij erover nadenken. Iemand die zijn tanden zette in dit probleem, is Pim van Baarsen, student aan de Design Academy Eindhoven. Hij was met vakantie in Nepal en hij verbaasde zich over de enorme afvalbergen daar. Hij bedacht een slim afvalscheidingssysteem waarbij de bevolking middels beloningen wordt gestimuleerd om beter met afval om te gaan. Durf jij met een gerust hart de deur achter je dicht te doen en de wijde wereld in te trekken? Deel je tip via ASN social (Twitter, Facebook). Fijne, duurzame vakantie!Heb jij je tip gedeeld via de social media kanalen van de ASN Bank? Lees hier meer over de actievoorwaarden.

 

Fijne vakantie!

afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

25 jaar, taalliefhebber, Nijmegen & Den Haag. Communicatie en duurzaamheid. Geluk zit in kleine dingen: rommelen in huis, oude spullen een nieuw leven geven, iets goed doen voor de wereld. Heb jij een goed idee voor een betere wereld? Maak een project aan op VDWVM. Niet geschoten is altijd mis!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.383 blogs