afbeelding van Daniella
Daniella Auteur

Ik ben zoveel meer dan mijn diagnoses

Gastblogger Lilian van Stichting Hoezo Anders vertelt op VDWVM over haar diagnoses, hoe ze ermee omgaat en de rol van Stichting Hoezo Anders

Stichting Hoezo Anders maakt zich sterk voor jongeren met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte die hun dromen willen realiseren.

Wat zullen mensen niet denken als ze al mijn labels en diagnoses kennen? Lange tijd heb ik gedacht dat ik erg gestoord moet zijn. Ik was niet bestemd voor deze wereld, ik voelde me een paria. Ik dacht dat ik me aanstelde met al mijn angsten en gewoon een schop onder mijn kont nodig had. Nee eigenlijk had ik niet eens zoveel last van vooroordelen van anderen. Ik had vooral last van zelfstigma, ik stigmatiseerde mezelf.

Non-verbale leerstoornis

Ik heb een non-verbale leerstoornis (NLD) en een portie psychische aandoeningen. NLD betekent voor mij dat ik soms overspoeld kan zijn door alle informatie die op me af komt. Ik ben snel overprikkeld en mis soms het overzicht als er meerdere dingen tegelijk van me worden gevraagd. Het heeft ook positieve kanten, ik ben verbaal sterk en heb een goed oog voor detail. Mijn psychische klachten zijn samen te vatten als: veel piekeren, stemmingswisselingen, extreem hoge eisen die ik aan mezelf stel en mislukkingsgevoelens.

Outcast of society

Toen ik begon te bloggen voor Hoezo Anders had ik nog erg last van zelfstigma. Ik kon dan ook in het begin de positieve toon van Hoezo Anders niet zo goed hebben. ‘Kijk naar je mogelijkheden’, ‘Denk anders’, ik wist me er niet zo goed raad mee. Ik had het vaak ontzettend moeilijk met mezelf, het was niet een kwestie van even positief denken. Op een gegeven moment besloot ik met een intensieve therapie te beginnen. Ik vond het in eerste instantie moeilijk om me daaraan over te geven. Nu voelde ik me helemaal een outcast of society. Toch bleek het later zo’n beetje de beste beslissing in mijn leven te zijn. Nu ik bijna acht maanden onderweg ben, is er al zoveel verbeterd.

In therapie heb ik geleerd dat ik vaak veel te streng voor mezelf ben. Ik kraak mezelf voortdurend af en dat helpt een mens niet verder. Ik heb de  bestraffende stem in mijn hoofd leren herkennen en weet hoe ik hem de deur kan wijzen. Ik ben er achter gekomen dat veel van mijn wantrouwende gedachten niet kloppen en dat ik niet zo achterdochtig hoef te zijn. Ook heb ik weer meer mijn sterke kanten ontdekt, mijn leven blijkt toch niet zo mislukt te zijn als gedacht.

Een diagnose zegt niet alles

Eén van de grootste veranderingen is dat ik meer compassie voor mezelf heb ontwikkeld. Ik ben niet Lilian met die en die diagnose. Ik ben in de eerste plaats gewoon Lilian met mooie en minder mooie kanten. In therapie heb ik ontdekt dat ik veel ‘normaler’ ben dan ik dacht. Het is niet nodig om zo streng naar mezelf te zijn. Ik weet nu dat ik me niet hoef te schamen voor mijn beperkingen. En ook dat een diagnose niet alles zegt, het is geen oordeel, maar kan wel wat dingen verhelderen. Het is mogelijk om aan je problemen te werken en om je levenskwaliteit te zien verbeteren. En die diagnose NLD? Nou eigenlijk speelt die helemaal niet meer zo sterk. Als ik in de juiste omgeving ben en mijn sterke kanten inzet, lijken mijn beperkingen soms als sneeuw voor de zon verdwenen te zijn.

Ik ben niet Lilian met die en die diagnose. Ik ben in de eerste plaats gewoon Lilian met mooie en minder mooie kanten.

Hoezo Anders biedt mij de kans om mijn talenten te ontdekken. Ik schrijf blogs en interview jongeren met een ziekte of beperking. Soms speelt  mijn angst voor mislukking weer op en zie ik heel erg tegen een interview op. Dit kan ik altijd bespreken met de hoofdredacteur en dat is erg prettig. Ik vind het fijn dat de mensen achter Hoezo Anders van mijn beperkingen afweten. Maar ook dat zij in mij geloven, ook op de momenten dat ik aan mezelf twijfel. Nog steeds ben ik van mening dat je het (psychisch of lichamelijk) lijden van jonge mensen niet moet bagatelliseren, maar ik sta inmiddels achter de positieve insteek van Hoezo Anders. Ik wil anderen bemoedigen die ergens last van hebben: het kan beter worden!

afbeelding van Daniella
Daniella Auteur

Stichting Hoezo Anders is een platform voor jongeren met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte: info, tips, interviews, blogs en events...alles wat je nodig hebt om je droom waar te maken! #denkanders

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs