afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

How to: Businessplannen

Hoe schrijf je een sterk businessplan? Hoe overtuig je de jury dat jouw idee het beste is? Enkele experts geven je tips.

De deelnemers aan de ASN Bank Wereldprijs zijn druk bezig met het schrijven van businessplannen. Misschien denk jij ook wel aan het opzetten van je eigen onderneming. Maar hoe schrijf je een sterk plan? Hoe overtuig je de jury dat jouw idee het beste is? Enkele experts geven je tips.

Lean CanvasStephan Langen, expert in duurzaam beleggen en start-ups, adviseert Lean Canvas als basis voor je businessplan. Lean Canvas is een zeer compacte tool. Je maakt er op één pagina een overzicht mee van je project. Het dwingt je de focus op de juiste dingen te leggen, zonder veel tijd kwijt te zijn aan een heel boekwerk. Een uitgebreide uitleg.

The Lean StartupOm een goed businessplan te kunnen maken moet je je goed inlezen.Het boek Lean Startup van Eric Ries is daarbij onmisbaar. Lean Startup gaat over validated learning oftewel de cirkel van Build-Measure-Learn, zoals de afbeelding hiernaast weergeeft. Dit zijn in het kort de 5 principes van het boek:

Ondernemers zijn overal. Je hoeft geen lege garage te hebben om te beginnen, want dat kan overal.Ondernemerschap is management. Je verkoopt niet alleen een product, je hebt een onderneming.Validated Learning. Je enige doel is niet om je producten aan de man te brengen. Leer om een gezonde, duurzame onderneming te worden. Kom in contact met je doelgroep, zodat je feedback krijgt.Innovation Accounting. De schrijver noemt dit principe ‘the boring stuff’. Het gaat over (nieuwe) manieren om vooruitgang te meten, mijpalen aan te geven en welk prioriteiten te stellen. Sorry, maar belangrijk bij een startende onderneming.Build-Measure-Learn. De belangrijkste taak van een onderneming is om ideeën om te zetten in producten of diensten, en te onderzoeken hoe je klanten hierop reageren. Pas de feedback toe en zorg ervoor dat je product beter aansluit bij de wensen en verwachtingen van je potentiële klant.

Kleine doelen zijn haalbare doelenOnderstaande tweet is afkomstig van Marc Lammers, hockeycoach en ex-bondscoach van het Nederlands vrouwenteam. Lammers staat erom bekend dat hij veel moderne technieken introduceert bij het coachen. Onlangs verstuurde hij een goede tip.

Zijn advies voor de businessplannen van de deelnemers aan de ASN Bank Wereldprijs: begin met kleine, behapbare doelen. Deze zijn haalbaar. En je mag het best even vieren als je zo'n doel hebt gehaald.

Actieve taal en een mooie opmaakDe deelnemers hebben afgelopen weken coachingsgesprekken gehad bij GreenWish. Iris-Carolina van GreenWish geeft tips:

Gebruik heldere taal en actieve zinnenGa ervan uit dat je lezer nog niets weet over jou en je idee. Vraag ook niet teveel (moeite en tijd) van je lezer/beoordelaar. geef je informatie kort en krachtig. Wees daarvan doordrongen!Zorg voor duidelijke, professionele opmaak en lettertype en een aantrekkelijke lay-out. Voeg op strategische punten afbeeldingen toe van je product.

Nog een tip van Iris-Carolina: 'En leuke site om door te spitten is Beards&Suits. Een erg handige site voor nieuwe ondernemers.'

Daan WeddepohlDaan Weddepohl is de oprichter van Peerby.nl, een app en website waarmee mensen spullen kunnen huren van buurtbewoners. Hij geeft op de website ikgastarten.nl regelmatig adviezen om een goede onderneming te starten. Enkele voorbeelden:

Begin zonder plan (ja, echt waar!)Je leert het meeste van andere ondernemersBaseer beslissingen niet op angst, maar op lef en passie.

Benieuwd geworden? Lees alle tips van Daan. Overigens staat de site ikgastarten.nl boordevol goede tips.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs