afbeelding van Arwen
Arwen Auteur

Hoograven Winterklaar

Verbeter de wereld, begin in je eigen buurt!

Op 2 november kwamen buurtbewoners uit de Utrechtse wijk Hoograven samen voor de actie Hoograven Winterklaar. Doel: de eigen leefomgeving een beetje mooier maken door het opruimen van zwerfafval, het planten van bloembollen en het ophangen van vogel-vetbollen.

Warming up; cleaning up

Op deze herfstmiddag beginnen 65 buurtbewoners, volwassenen en kinderen, met een energieke warming up. De sfeer zit er goed in, iedereen doet mee. Na het uitdelen van grijpstokken, handschoenen, veiligheidshesjes, vuilniszakken, planten en bloembollen gaan we in 3 groepen uiteen.

Al na een paar meter lopen worden de eerste blikjes en zakjes van de straat geplukt, bloemzaadjes gezaaid en een bbq uit de struiken gevist. Er wordt hard gewerkt en veel geruimd. Ruim 2 uur blijkt te kort om alles wat we tegen komen op te ruimen, maar er zijn wel mooi ruim 70 vuilniszakken aan rotzooi verzameld. Verder zijn er honderden bloembollen geplant, bloemzaadjes gezaaid, wintergroene plantjes geplant én vogelbollen opgehangen. Wat zal het hier mooi en vrolijk zijn in het voorjaar!

Post-its; lichtjesroute

Alle bloembollen, plantjes en vogelbollen zijn gedoneerd door lokale ondernemers, net als de meeste van de hapjes en drankjes waar we ons na het opruimen mee kunnen opwarmen. Tijdens deze borrel overleggen buurtbewoners over plekken die een grotere opknapbeurt verdienen en plakken deze ideeën met post-its op grote plattegronden van de wijk.

Deze dag is eigenlijk pas de kick-off. Uit de 31 post-its met wijkideeën worden een aantal plekken gekozen die een grotere opknapbeurt verdienen. Komende 2 maanden zullen buurtbewoners samen met leden van het team Oog voor Omgeving deze plekken aanpakken. Op 24 januari eindigt het project met een winterse lichtjesroute langs de vernieuwde plekken.

Door wie?

Deze actie is opgezet door 7 vrijwilligers van team Oog voor Omgeving. Zij hebben elkaar 5 weken geleden leren kennen bij het Traineeship voor Wereldverbeteraars van Stichting Verbeter de Wereld. Samen willen de teamleden zich inzetten voor het verminderen van zwerfafval in de wijk en het brengen van meer oog voor de eigen leefomgeving.

Vind je het leuk om mee te helpen komende maanden? Of heb je zin om mee te lopen met de lichtjesroute in januari? Neem dan contact op met de projectgroep via oogvooromgeving@gmail.com of via Facebook.

afbeelding van Arwen
Arwen Auteur

Ik ben Arwen. Ik ben in mijn leven als vanzelfsprekend dagelijks bezig met duurzaamheid en gezondheid; met onderwerpen als plastic (-soep & -recycling), natuurlijke voeding, verantwoorde kleding en de veranderingen in onze natuurlijke omgeving (bijvoorbeeld de massale bijensterfte). Graag breng ik ook bij andere geinteresseerden meer kennis en bewustzijn rondom deze onderwerpen. Daarom blog ik hier over fijne initiatieven die onze wereld een stukje mooier maken.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs