afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Honey Highway wil van Nederland een bijenland maken

Kende jij dit kleurrijke initiatief al?

Een prachtige Honey Highway berm
Afbeelding: Honey Highway

Honey Highway is een initiatief waarbij de bermen van verschillende Rijkswegen zo worden ingezaaid dat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. Ze worden ingezaaid met allerlei soorten bloemenzaad zodat er voldoende voedsel - nectar en stuifmeel - voor de bijen is om te kunnen overwinteren. De eerste Honey Highway is al gerealiseerd. Je kunt hem vinden bij de A4 tussen Delft en Schiedam. Het plan is om in de toekomst nog veel meer paradijzen voor bijen, hommels en vlinders te realiseren. We spraken initiatiefneemster Deborah Post over dit kleurrijke initiatief.

Een bijenland

“Mensen hebben bijen nodig. Bijen hebben bloemen nodig. Ons voedsel en onze gezondheid hangt ervan af. Wist je bijvoorbeeld dat bijen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 80% van de groenten, fruit en noten op de versafdeling van de supermarkt? De bijen staan onder druk. Dit probleem is niet nieuw. Er zijn gelukkig veel organisaties en mensen mee bezig. Het gaat alleen niet snel genoeg, terwijl de oplossing kinderlijk simpel is.”

“Er zijn genoeg bermen om wilde bloemen in te zaaien maar er zijn andere maairegels nodig. Met Honey Highway willen we op hier op grote schaal verandering in brengen. Honey Highway wil van Nederland een écht bijenland maken. Een mooi, gezond en biodivers land vol met mooie bloemen.”

Een terugblik

“De eerste Honey Highway werd in 2015 gerealiseerd in samenwerking met Rijkswaterstaat, wegenbouwers, Gemeente Midden-Delfland, bedrijven en burgers. Wat een paar kilometer wilde bloemen inzaaien teweeg heeft gebracht dat heeft mij wel een beetje overvallen.”

Deborah: “Ik ben blij dat Rijkswaterstaat en de provincies Honey Highway zeer serieus nemen. Bovendien is er een Green Deal tussen 20 grote partijen gesloten. Deze 20 partijen willen hun bermen gaan inzetten voor biodiversiteit, met als voorbeeld Honey Highway.”

Achter de schermen

“Op dit moment zijn we bezig met kilometers Rijkswegen, provinciale wegen en spoor. Daarnaast organiseren we de Nationale Zaaidag voor alle schoolkinderen op 7 juni 2017. Vorig jaar hebben we met 36.000 vrije schoolkinderen wilde bloemen gezaaid, een bloemenzee van 360.000 m2.”

“Daarnaast zijn we bezig met onze biodynamische imkercursus in de BIJenfarm. Deze staat op de Levende Buitenplaats van Op Hodenpijl in Schipluiden en is een groot succes. Dit willen we ook op andere plekken gaan voortzetten. Zo zijn we ook bezig om boeren te overtuigen om mee te doen aan onze biodynamische imkercursus. De eerste boer heeft al een Honey Highway natuurbouwkas op zijn land staan. Ons doel is om uiteindelijk duizend Honey Highway natuurbouwkasten te plaatsen.”

“Verder zijn we bezig met een soort financiële prospectus en zijn we op zoek naar sponsors.”

De toekomst

“In de toekomst willen we graag de A4 Honey Highway navolging geven. We hebben genoeg kennis om een blijvend paradijs voor bijen te creëren. Het zou mooi zijn als we in Nederland een voorbeeld kunnen geven van de oplossing in Europa.”

“Verder kijk ik er naar uit om op 7 juni 2017 met basisschoolkinderen wilde bloemen in te zaaien. Dat zal op die dag op vele scholen in Nederland gaan gebeuren. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat hoe een bloem groeit en hoe een bij stuifmeel verzamelt weer de gewoonste zaak van de wereld wordt.”

Meer weten over Honey Highway? Klik dan hier voor de site of bekijk het filmpje hier onder. Alle prachtige afbeeldingen zijn van Honey Highway.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.552 blogs