afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Honderd inschrijvingen ASN Bank Wereldprijs

Honderd inschrijvingen, tijd voor een overzicht

We hebben nog ruim een week te gaan, en nu zijn er al honderd inschrijvingen.

Het thema Duurzame energie, natuur en milieu loopt aan kop met maar liefst 28 inschrijvingen. In het thema Eerlijke handel, mode en voeding hebben 21 projecten zich ingeschreven. Veiligheid en sociale cohesie staat nu op 22 projecten. Het thema Kinderrechten en onderwijs heeft 15 inschrijvingen. Zorg en welzijn telt 14 projecten. De onderwerpen die we het vaakst terug zien komen zetten we hier op een rij:

Zonne-energie

Sinds we ons beseffen dat bepaalde energiebronnen kunnen uitputten, wordt het gebruik van zonne-energie steeds populairder. Zonne-energie kan namelijk niet op gaan! Het project Solenter wil daarom een zonnepanelen platform oprichten, zodat het makkelijker wordt voor aanbieders en vragers om in contact te komen. Solar Railways wil magnetische treinen op zonnenergie laten rijden. Hiermee bereik je niet alleen een energie-zuinige manier van transport, maar ook veel sneller.  ZonnepanelenDelen wil het graag met crowdfunding voor iedereen mogelijk maken van zonnepanelen te profiteren. Je kunt dan bijvoorbeeld (als jouw dak niet gunstig is voor zonnepanelen) gebruik maken van iemand anders' zonnepanelen! Ten slotte wil de Zonne-IJscokar de mobiele ijsverkoop duurzamer maken: De totale elektrische installatie kan met een volle accu en een beetje mooi weer 2 dagen zonder stroom.

Koffie(resten)

Als je een lange dag op werk hebt, is koffie je beste vriend. Misschien is het daarom een onderwerp dat vaak terugkomt in de projecten. Zo geeft Café Personal je de mogelijkheid om je eigen stukje koffiebonenplantage in Bolivia te huren, waarvoor je in ruil de gebrande koffiebonen van dit stukje land krijgt. Zo weet je waar je koffie vandaan komt en je kunt zelfs helpen met oogsten. Groningse Oesterzwammen houdt het dichter bij huis en wil door het laten kweken van oesterzwammen op koffiedik arbeidsplaatsen creëeren in Groningen. Van de Oesterzwammen worden dan  Oesterzwambitterballen gemaakt. Wil je nu liever zelf oesterzwammen kweken? Koffiedrab maakt thuiskweeksets voor oesterzwammen op basis van koffiedrab. Je hoeft dan je koffieresten niet meer weg te gooien, maar maakt er zelf biologische producten van.

Ecodorpen

Ecodorp Boekel wordt een dorp dat met 35 huizen wil starten, waarbij gefocust wordt op hernieuwbare brandstoffen, circulaire economie, biobased bouwen en klimaatbestendige landbouw. Daarentegen richt Marknesse gaat voor vrije energie zich vooral op het sociale aspect. Dit project heeft als doel een energiezuinig Marknesse, waarbij mensen samen bewust worden, kennis opdoen en meehelpen. Bevorderlijk voor milieu en gezelligheid. Tiny Village richt zich dan weer op het tijdelijke aspect van een duurzaam dorpje. Zo zijn de Tiny homes mobiel en is het dorp dus niet permanent gevestigd op één plek.

Geïnspireerd?

Naast deze onderwerpen zien we hele leuke, mooie, originele, inspirerende andere onderwerpen langs komen. Ben je benieuwd naar alle deelnemers?Kijk op deze pagina. Heb jij nog een slim, mooi, duurzaam idee? En heb je nog geen project? Schrijf je voor 15 september in!

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.386 blogs