afbeelding van Arwen
Arwen Auteur

HOLY BEE!

Holy Bee

Wist je dat de bij vroeger gezien werd als een mythisch wezentje tussen hemel en aarde? Met de bijenzwerm die letterlijk tussen hemel en aarde hing aan een tak of een dak en die hemelse zoete honing produceerde....

Veel honing, minder bijTegenwoordig is die lekkere honing er in overvloed in onze supermarkt. Maar de producent van deze honing, de bij, is helaas niet meer zoveel aanwezig. Pesticiden, de veranderende leefomgeving en de monocultuur zorgen ervoor dat de bij langzaam uitsterft... terwijl de bij van essentieel belang is in ons ecosysteem. De bij zorgt voor de bestuiving van heel veel gewassen die wij weer als voeding gebruiken.

Gelukkig zijn er verschillende initiatieven die zich inzetten voor de bijen, zoals I Love Beeing en Immeke.

Pesticiden, de veranderende leefomgeving en de monocultuur zorgen ervoor dat de bij langzaam uitsterft... terwijl de bij van essentieel belang is in ons ecosysteem.

Natural BeekeepingVandaag ben ik bij een introductiecursus over Stadsimkeren. Deze middag is georganiseerd door de ASN bank en I Love Beeing, speciaal voor rekeninghouders van de ASN bank.

Na een heerlijke bij-vriendelijke lunch vertelt Imker Angélique Berger-de Meijer (van Immeke) ons over biologisch dynamisch imkeren. Bij een voedseltekort geven BD-imkers de bijen zo min mogelijk suikerwater maar krijgen de bijen terug van hun eigen honing, ze mogen uitzwermen als het bijenvolk te groot wordt voor de kast en ze hoeven niet op een kunstmatige honingraat te bouwen, maar krijgen een leeg frame waarbinnen ze zelf kunnen bepalen hoe de raat eruit komt te zien. Deze manier van imkeren levert in eerste instantie minder honing op voor consumptie en verkoop. Maar dat is ook niet het doel van Immeke, Immeke imkert niet voor de honing, maar voor het voortbestaan van het bijenvolk.

Biologisch dynamisch imkeren draait om het voortbestaan van het bijenvolk.

Over bloemetjes, bijtjes en de stadAngélique vertelt vol passie en bewondering over de bijen. Zo ziet een imker een bijenvolk, de imme, als 1 geheel, 1 organisme, de individuele bij als cel en de kast als de huid. We horen over de bijenkoningin, over darren en werksters, over de was die bijen uitzweten, over de symbiotische relatie tussen bloemen en bijen en over het belang van bomen voor stuifmeel (niet kappen dus!). We horen dat de stad een hele geschikte omgeving is om bijen te houden, we zien een honingraat en we proeven verse honing met bijenwas (een beetje kauwgomachtig).

Ook gaan we naar buiten waar in een prachtige Amsterdamse stadstuin een aantal bijenkasten staan. De bijen vliegen af en aan, en voeden zich aan de paarse bloemen die volop aanwezig zijn.

In actieKunnen we zelf nog iets doen om de overleving van de bijen te bevorderen? Jazeker!

  • Koop in een tuincentrum alleen maar biologische planten en bloemen
  • Koop biologisch voedsel om een andere manier van landbouw te ondersteunen
  • Zaai echte bijenbloemen in je tuin
  • Laat een hoekje van de tuin rommelig voor soliaire (wilde) bijen

Ook kan je natuurlijk zelf deze introductiecursus volgen bij I Love Beeing of zelfs een cursus Urban Beekeeping, bij Immeke en I Love Beeing.

Doen! Want wij hebben de bijen hard nodig en zij kunnen onze hulp goed gebruiken!

Wil je meer weten?  Angélique  raadt 2 documentaires aan: Queen of the sun en More Than Honey.

VDWVM blogger Maaike interviewde collega-imker Rinske al eerder over stadsimkeren.

afbeelding van Arwen
Arwen Auteur

Ik ben Arwen. Ik ben in mijn leven als vanzelfsprekend dagelijks bezig met duurzaamheid en gezondheid; met onderwerpen als plastic (-soep & -recycling), natuurlijke voeding, verantwoorde kleding en de veranderingen in onze natuurlijke omgeving (bijvoorbeeld de massale bijensterfte). Graag breng ik ook bij andere geinteresseerden meer kennis en bewustzijn rondom deze onderwerpen. Daarom blog ik hier over fijne initiatieven die onze wereld een stukje mooier maken.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.627 blogs