afbeelding van Dine
Dine Auteur

Hoera! Dierproefvrije methoden beloond

We gaan anno 2015 steeds meer de goede kant op: dierproeven worden nu eindelijk overbodig!

Dierproeven zijn  voor cosmetica al verboden in Europa. Ook voor het importeren van geteste cosmetica én ingrediënten. Toch zijn er nog genoeg wetenschappers die zeggen dat dierproeven 'nodig'  zijn voor medische doeleinden. Ellen van den Bogaard en Jochem Louisse denken daar gelukkig heel anders over! Zij wonnen de Willy van Heumenprijs voor hun nieuwe diervrije methode.

Alternatieven voor dierproeven

Biomedisch onderzoeker Ellen van den Bogaard (Radboudumc) en toxicoloog Jochem Louisse (Wageningen Universiteit)  wonnen de Willy van Heumenprijs 2015 georganiseerd door de Stichting Stimuleringsfonds Alternatieven voor Proefdieren. De prijs bedraagt voor elk 15.000 euro voor hun onderzoek dat geheel uitgevoerd wordt zonder proefdieren.

Digitaal proefdier

Jochem Louisse ontwikkelde een digitaal proefdier voor het berekenen van de effecten van toxische stoffen. Zijn computermodel rekent exact uit wat er met een stof gebeurt, zodat het gevaar van een stof niet meer op levende dieren getest hoeft te worden. Om de risico's voor mensen te beoordelen worden de computermodellen gekoppeld aan de in vitro modellen. Louisse brengt in Wageningen onder meer de risico's in kaart van stoffen die vaak voorkomen in verf, stoffen van een anti-kankermedicijn en een middel tegen psoriasis.

3D nagemaakte mensenhuid

Ellen van den Bogaard ontwikkelde een 3D gekweekte mensenhuid. Zo wordt het mogelijk geneesmiddelen voor huidziekten te onderzoeken. Ze bestudeerde bijvoorbeeld de werking van teerzalf op moleculair niveau en loste met het 3D-huidmodel het raadsel van de werkzaamheid op.

Kijk  voor meer informatie over deze onderzoeken en de prijs op Skipr.

 

afbeelding van Dine
Dine Auteur

23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs