afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Hoe zorgen we ervoor dat ons toiletbezoek duurzamer wordt?

We spoelen met zijn allen dagelijks 22.000 kilometer aan papier door het toilet. Dat kan anders!

Nederlanders gaan drie tot vijf keer per dag naar het toilet. Verrassend genoeg blijkt dat vooral mannen de tijd nemen voor hun toiletbezoek. Waar vrouwen binnen drie minuten buiten staan, blijven mannen gerust vier tot tien minuten zitten. Gemiddeld zitten Nederlanders ongeveer vijftig minuten per week op het toilet. Dat komt neer op ongeveer een half jaar van je leven.

In die tijd produceren we heel wat troep: de totale hoeveelheid afval van een huishouden bestaat voor zo’n 90% uit afval van toiletgebruik. Kan dat ook duurzamer?

22.000 kilometer papier

De middelen om een toiletbezoek soepel en hygiënisch te laten verlopen maken het vervuilend. Denk aan:– zo’n 36 liter water per dag;– elektriciteit (licht, doorspoelen);– chemische (en dus vervuilende) schoonmaakmiddelen;– maar vooral: papier.

Met gemiddeld meer dan acht velletjes per toiletbezoek spoelen we in Nederland per dag 22.000 kilometer aan papier door het toilet. Ter vergelijking: daarmee kun je van Amsterdam tot Buenos Aires en weer terug. Daar komt het papier dat we gebruiken om onze handen af te drogen nog bij. Dit hoge papierverbruik is problematisch, want voor de grondstoffen worden bomen gekapt. Ontbossing zorgt voor een lagere opname van CO2, en een versterking van het broeikaseffect.

En we vegen blijkbaar graag met mooi wit papier. Dus gebruiken fabrikanten bleek, waarvan de chemicaliën na het doorspoelen in het water terecht komen.

Behoorlijk vervuilend dus, maar naar de wc moeten we toch. Hoe kan het duurzamer???

Lees het op hetkanwel

 

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.389 blogs