afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Hoe word je een Nelson?

It always seems impossible until it's done
It always seems impossible until it's done

Netwerken in harnas

17 september 2014. Vandaag is de Great Minds meeting van MasterPeace. Vandaag luisteren we naar legio Indrukwekkende Mensen die hun visie op duurzame vrede delen. Dus je wapent jezelf goed: je leest je in, poetst je schoenen en kamt je haren. En daar sta je dan, tussen de andere pakken en gestifte lippen, in een fabriekshal in Rotterdam. Maar we gaan dansen en drummen op zelfgemaakte kartonnen krukjes onder leiding van de Ego Busters. Dat brengt de gestifte lippen om me heen tot lachen, de pakken tot zwieren.

De vraag van vandaag

“Be a Nelson” is het motto van de dag. Wat ik me afvraag: Hoe word je dan een Nelson? Hoe onderscheid je jezelf van de massa die mooie woorden roept maar weinig in actie komt? En wat kun je doen, als je vindt dat jouw wereldleiders zelf geen Nelsons zijn?

Hoe word je dan een Nelson? Hoe onderscheid je jezelf van de massa die mooie woorden roept maar weinig in actie komt? 

Leren van de sprekers

Zodra de sprekers aan het woord komen, rollen de mogelijkheden voor het bouwen van vrede zich voor je uit. En ze zijn, best wel, eindeloos.

  • Doe als Sigri Kaag, VN-diplomate verantwoordelijk voor het vernietigen van chemische wapens in Syrië: multi-taskend en met vijf talen in the pocket combineer je mission impossible opdrachten met het leven als moeder van vier. “Just do it. Think about it, but don’t look back.” Maar bescheiden realiseert ze zich vandaag weer: “Peace is built by many other means, not just the UN”.
  • Ben je academischer ingesteld? Doe als Herman Wijffels, beroemde professor in Sustainability & Societal Change aan de UU: of schrijf een boek over ‘De Kunst van Het Vreedzaam Vechten’ en deel dat ter inspiratie uit aan het publiek op een MasterPeace dag, zoals Hans Achterhuis en Nico Koning deden.
  • Doe aan Peace Journalism zoals de jonge Vanessa Bassil uit Libanon: schrijf als conflictjournalist je verhaal met oog voor vreedzame oplossingen, voor de mensen en de waarheid.
  • Overwin je angsten, zoals de professionele spreker die elke dag weer bibberend in de coulissen staat: “Fear is just fear until you walk into it, then it transforms into learning”.
  • Breng mensen bij elkaar om te praten over vrede, om elkaar te leren kennen: het liefst gepolariseerde groepen. Ezekiel loopt als MasterPeace Maasailand-oprichter van dorp naar dorp in Maasailand om ruzies tussen de verschillende dorpen en stammen bespreekbaar te maken en samen op te lossen.
  • Verander het onderwijssysteem, zoals Eric Razenberg, directeur van uitgeverij Thieme Meulenhoff. Toen hij solliciteerde voor deze baan, zei hij: 'Als je mij aanneemt, moet je bereid zijn je hele organisatie om te gooien.' Omdat de wereld verandert, verandert Eric het onderwijs van gedateerde eenheidsworst naar creatief leren op maat.
  • Schrijf een lied over vrede en zing die bij elke MasterPeace gelegenheid, zoals Karsu.
  • Kies naar welke ‘stemmetjes in je hoofd’ je luistert. Wat mij opviel is dat Petra Stiene en één van de Ego Busters nog de stem van een bepaalde docent hoorden. Petra’s docent zei op haar 11e dat zij talent had voor schrijven. Ego Buster’s schoolmeester had hem juist ingefluisterd dat hij slecht was in vreemde talen. Petra werd journalist, Ego Buster sprak vandaag voor het eerst een publiek in het Engels toe, en moest daarvoor best wat negatieve gedachten ('je kunt het niet, je zult in het Engels lang zo goed niet zijn als in het Nederlands, iedereen zal je stom vinden') overwinnen. Maar beide docenten zijn natuurlijk allang vergeten dat ze zoiets impactvols gezegd hebben. Heb jij ook zulke stemmetjes in je hoofd? Naar welke ga jij luisteren?

Leren van het publiek

Het publiek wordt opgedeeld in groepjes van vijf. In dialoogrondes bespreken we vragen als: Wat is jouw doel? Wat is jouw talent? Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen?

En wat blijkt? 

Achter de pakken en ‘high potential’ titels schuilen harten die het liefst boer zouden worden, of een NGO in Azië op zouden zetten. Dat ook de grootste do-gooders twijfelen of ze het wel goed doen. En dat de kleine dingen, hoe cliché ook, soms grote invloed kunnen hebben: iemand vragen hoe het nu echt met hem gaat, en daarmee onbedoeld voor hem een confidant worden.

Indrukwekkende mensen zijn ook maar mensen

Wat ik geleerd heb vandaag? Er is een rol voor iedereen, ook voor mij en jou, in het bewaren of bouwen van vrede, als je je talent inzet. je aan jezelf blijft werken. Je zult wat angsten moeten loslaten, waardoor je kansen zult kunnen grijpen. En gun jezelf de tijd. 

Ontwapenend. Dat was de Great Minds dag van MasterPeace. 

Op zondag 21 september is de Internationale dag van de Vrede. Om onze vrijheid en vrede te vieren en ons te beseffen wat voor geweld en onrust elders in de wereld heerst en loert organiseert MasterPeace het Concert voor Vrede.

afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Duurzaam denken en doen is geen linkse hobby. Denken en doen met oog op sociale, economische en ecologische duurzaamheid is van essentieel belang om toekomstige generaties van een goed leven te voorzien, te zorgen dat ook zij hun potentie om de wereld te ontwikkelen kunnen inzetten om spannende en broodnodige wetenschappelijke ontwikkelingen te verzorgen, inspirerende maatschappelijke projecten kunnen uitvoeren, en zichzelf kunnen ontplooien. Bloggen voor Voor de Wereld van Morgen betekent voor mij dat ik een kijkje mag nemen in de keuken van deze toekomstige wereld: hoe komt deze tot stand, welke mensen en manieren dragen bij aan een groene, duurzame wereld van morgen? Zo kom ik op allerlei toffe evenementen en maak ik kennis met initiatieven die mij inspireren op professioneel en persoonlijk vlak. Uit de ontmoetingen met gelijkgestemden en de kennismaking met innovatieve ideeën haal ik energie die ik in de projecten stop waaraan ik deelneem, of dat nu mijn werk als onderzoeker is, mijn rol binnen IDleaks, Lisse Duurzaam of Lekker Utregs.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs