afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Hoe weet je of je eerlijke kleding koopt?

Dilemma: met een kledinglabel weet je nooit 100% zeker of je goed zit. Daarom hier 5 tips om te weten hoe eerlijk kleding is.

Het metalen kledinglabel dat dienst doet als survivalgear, van Columbia-sportswear.
Het metalen kledinglabel dat tegelijkertijd survivalgear is, van Columbia-sportswear.

Nieuwe kleding kopen is tof. De voorpret, het passen en de wetenschap dat je iets moois hebt uitgezocht kunnen een hele dag maken! Steeds meer mensen worden zich alleen bewust dat de huidige kledingindustrie anders moet. 5 tips om na te gaan of je kleding eerlijk is:

1. Check merken op hun duurzaamheid

Rank A Brand heeft een gratis app waarmee je kunt controleren hoe duurzaam een kledingmerk is. De score varieert van A (topmerk) tot E (niet kopen). De app van Talking Dress van Marieke Eyskoot geeft tips waar je kunt winkelen voor eerlijke kleding. Ook Fairwear heeft een rankingsysteem.

2. Negeer het labeltje, doe er iets leuks mee

'Made in Bangladesh of India' betekent niet per se meer dat de kleding onder slechte omstandigheden is gemaakt. Het kan immers best dat er een goede fabriek staat in Bangladesh of India. Wat zegt de informatie op je kledinglabel dan nog? En geef toe: na het shoppen pak je meteen de schaar om alle kaartjes en labeltjes af te knippen. Je denkt er nooit meer aan. Het Amerikaanse Columbia Sportswear grijpt haar kans om kledinglabels 'een nieuw leven' te geven. De nieuwe jassen van dit outdoormerk bevatten roestvrijstalen etiketten, die bruikbaar zijn als survivalgear. De metalen plaatjes zijn met lasers bewerkt, waardoor je er delen gemakkelijk uitdrukt. Je labels dubbelen als handzaagje, visgereedschap, een naaisetje, zonnewijzer, waterfilter of een sextant om te navigeren. Het is nog niet duidelijk wanneer de labels in de winkel komen. De coördinaten uit de video wijzen op een store in het Turkse Istanbul.

3. Bezoek duurzame webshops

Deze duurzame webshops maken het mogelijk dat jouw kledingkast straks uit alleen maar mooie duurzame en fairtrade kledingstukken bestaat. Wij zijn fan!

4. Dure merken presteren nauwelijks beter dan hun goedkopere concurrenten

Een t-shirt voor € 5 kán haast niet duurzaam en fairtrade gemaakt zijn. Een lage prijs betekent vaak dat het milieu en de werkomstandigheden van de arbeiders in lagelonenlanden de dupe zijn. En toch: als je meer betaalt voor een kledingstuk, betekent dit niet automatisch dat de natuur en de kledingmakers beter af zijn. Helaas komt kinderarbeid zeker nog voor, vooral bij onderaannemers en in kleine ateliers. Het gebeurt ook dat kledingfabrieken sjoemelen met de leeftijden van werknemers, waardoor in de administratie geen kinderarbeid voorkomt.

5. Materialen liegen niet

Als de prijs geen meetlat is, waar herken je duurzame kleding dan aan? Kijk goed naar het materiaal waarvan de kleding gemaakt is (biologisch katoen, geen fleece), en dat je afgaat op wat rankinglijsten zeggen over merken. De lijsten die zijn opgesteld worden streng gecontroleerd door mensen met kennis. Een bedrijf moet echt iets doen om op de lijst te mogen staan. Zo moet elk bedrijf eerst een analyse maken van de misstanden in zijn productieketen. Daarna volgt een plan van aanpak om de risico's te minimaliseren. Dat plan wordt beoordeeld door een stuurgroep van collega-bedrijven, vakbonden en huloprganisaties die zijn gespecialiseerd in misstanden in de kledingbranche.

Hoe ver ga jij voor eerlijke kleding? 

Wil je meer weten over ethische mode? Bekijk dan eens deze pagina met alle ins en outs over de overgang van fast fashion naar slow fashion. ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.550 blogs