afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Hoe virtual reality de wereld een beetje mooier maakt

De mogelijkheden van virtual reality voor een mooiere wereld zijn eindeloos.

Foto: Sebastian Voortman
Foto: Sebastian Voortman

Virtual Reality (VR) is geen toekomstmuziek meer. Het wordt al veel gebruikt. Natuurlijk voor het plezier, bij het gamen of in de bioscoop, maar wist je al dat VR veel mogelijkheden biedt voor mensen in moeilijke situatie, waardoor hun wereld er wat mooier uit komt te zien?

Ver weg, dichtbij

Voor de gamefanaten is het nog maar even wachten tot de VR-versie van de Playstation beschikbaar wordt voor het grote publiek. Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan. Het lijkt erop dat over een paar jaar zo’n bril, die er nu nog – eerlijk is eerlijk – een beetje bizar uitziet, heel normaal wordt.

Virtual Reality is hot en verschijnt veel in het nieuws. Het is ook bijzonder: je kan gewoon thuis in je luie stoel bij sportwedstrijden ‘aanwezig’ zijn, met je Facebookvrienden onder de zeespiegel gaan of in het publiek staan bij een optreden van je favoriete artiest! Allemaal leuk, maar VR draagt ook al bij aan een mooie wereld voor mensen die het hard nodig hebben.

Het nieuwe onderwijs: door de tijd reizen

VR-platform YellowBird heeft een Roemeense man met brandwonden geholpen, toen hij werd behandeld in het Martini ziekenhuis in Groningen. Dankzij de bril kon hij bij een familie-etentje in Roemenië zijn. De man en zijn familie konden elkaar live zien. Natuurlijk ben je er liever zelf bij, maar als je door zo’n nare reden niet bij je familie kan zijn, is dit een perfecte oplossing!

YellowBird heeft nog meer mooie projecten op zijn naam staan. Zo was er op 17 juni 2016 een ‘empty classroom day’, waarbij leerlingen uit Brighton (Engeland) en Brazilië elkaars wereld konden zien. Zo kregen ze een idee van elkaars leven, een kans die ze in het echt misschien nooit zouden krijgen.

Leerlingen van een basisschool in Borger, Drenthe, hebben een soort tijdreis gemaakt, door met een virtual reality-bril op naar het Hunebedcentrum te gaan. De beelden worden nu gebruikt als lesmateriaal op basisscholen in heel Nederland: het nieuwe onderwijs!

Met VR van je angsten afkomen: het kan!

VR-expert is zelfs al een functietitel. Als je het Twitterprofiel van VR-expert Tim Nijland bekijkt, kom je tal van mooie voorbeelden tegen over wat er al mogelijk is met VR.

Niet alleen in het onderwijs, maar ook in de zorg biedt virtual reality veel mogelijkheden. Zo kunnen mensen sneller van hoogtevrees afkomen door in de virtual reality een doorzichtige lift te nemen: net echt, maar wel veilig. Met pleinvrees kun je in een mensenmassa staan, zonder dat je iets overkomt, want je zit gewoon thuis op de bank. Super, toch?

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis onderzoekt mogelijkheden voor zieke kinderen, die al langere tijd in het ziekenhuis moeten zijn. Met de VR-bril kunnen ze ook thuis zijn, bij hun gezin. Ook zouden de kinderen kunnen worden afgeleid, als bijvoorbeeld hun brandwonden verzorgd moeten worden. Q-music DJ’s Mattie & Wytze openden in augustus voor één week een restaurant. De opbrengsten gingen naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis, zodat kinderen zich weer even thuis kunnen voelen of bij de sportclub kunnen zijn, met virtual reality.

VR kan zelfs bijdragen aan het oplossen van misdaden. Het is dan natuurlijk erg belangrijk dat er geen informatie ontbreekt en alles betrouwbaar is, maar het kan zeker een hulpmiddel worden!

De echte wereld vs. virtual reality

Weten we straks nog wel wat de realiteit is, hoe de ‘echte’ wereld eruit ziet? De vraag of mensen straks nog wel eens met elkaar in het echt afspreken of met elkaar zullen praten, is wel logisch. Mensen die verslavingsgevoelig zijn, moeten misschien ook oppassen.

VR biedt wél mogelijkheden voor mensen die er om welke reden dan ook ergens niet bij kunnen zijn. Je kunt dingen ervaren die anders misschien niet mogelijk zijn en je kunt er zelfs geld mee besparen. Die bruiloft van je neef hoef je niet meer volledig te missen als je in het buitenland woont of ziek bent, bijvoorbeeld. Virtual reality kan nu al de wereld van veel mensen net iets mooier maken, ook bij de mensen die het echt nodig hebben en niet anders kunnen. Dat belooft veel goeds voor de toekomst! 

afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Een realistische idealist en online (eind)redacteur. Geïnspireerd door reizen en door clichés als “als niets zeker is, is alles mogelijk”. Verdiept zich graag in nieuwe technieken, mensen, systemen en de wereld. Dol op lijstjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs