afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Hoe snel kan een project ontwikkelen op VDWVM?

Maak het onmogelijke mogelijk en start jouw project!

We kijken in deze trend-special terug op de afgelopen vijf jaar. Het leuke is dat je dan ziet hoe succesvolle projecten zijn ontstaan. We lichten er een aantal uit: een paar echte VDWVM toppers!

Afgelopen half jaar heb ik, Dine, namelijk een stage-onderzoek uitgevoerd voor VDWVM. Daarvoor zijn alle 800 projectaanmeldingen bekeken van 2009 tot en met 2014 die nu nog steeds actief zijn. Het was super leuk om zo de ontwikkelingen te volgen en telkens verrassingen tegen te komen. De bedoeling was vooral om te kijken of VDWVM een voorspellende waarde kan bieden op het gebied van duurzaamheid en menselijkheid.

Sharing is caring

Één van de opvallende projecten was Little Green Dress. Dat ruilplatform werd eind 2009 opgericht door Maartje en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste kledingruilorganisator van Nederland. Kleding ruilen is goed voor je portemonnee, het ruimt lekker op, je wordt blij van 'nieuwe' kleding én… kleding ruilen is goed voor het milieu. Er belanden jaarlijks miljoenen kilo's textiel op de afvalberg. Met kledingruilfeesten krijgt kleding een tweede leven en vermindert het textielafval. Een mooi voorbeeld van wat de sharing economy kan doen dus!

Telefoon zonder schuldgevoel

We kunnen haast niet zonder smartphone, maar smartphones werden nooit duurzaam of eerlijk geproduceerd. Mensen werkten in barre omstandigheden, zetten hun leven op het spel en kregen nauwelijks betaald. Fairphone wilde daarin verandering brengen: de eerste eerlijke smartphone die ook nog eens langer meegaat. Fairphone meldde zich in 2011 aan en won de ASN Bank Wereldprijs: toen met een idee en opzet, maar nog geen concreet product. Nu, vijf jaar later, wordt de tweede versie van de Fairphone al verkocht! Lees onze blog over waarom je de Fairphone juist wel moet kopen en waarom misschien (nog) niet!

Elektriciteit voor iedereen

Anderhalf miljard mensen ter wereld hebben geen toegang tot elektriciteit. WakaWaka biedt daarom twee apparaatjes aan: een kleine, felle, draagbare lamp (zie afbeelding) en een energieoplader op zonne-energie. Door het Buy one, Give one principe hebben mensen zo wereldwijd toegang tot licht en elektriciteit. Als je er bijvoorbeeld eentje koopt voor tijdens een reis door de bergen, koop je automatisch hetzelfde apparaat voor een gezin in een rampgebied. In 2012 startte WakaWaka na een succesvolle crowdfunding-campagne met de productie. Vier jaar later hebben ze al één miljoen mensen geholpen!

Schoenen uit Peru

Ik vind het altijd indrukwekkend als jonge mensen met een klein idee starten en daar vol voor gaan. Nick en Julius, beide twintigers, hebben op die manier een fantastisch bedrijf opgezet van fashionable sneakers uit Peru: Mipacha. De Peruaanse ambachtslieden werken volgens westerse standaarden en naast de schoenen leert Mipacha vrouwen tassen en armbandjes te produceren. Die koopt Mipacha in voor een eerlijke prijs en die krijg je dan bij een paar nieuwe schoenen. We interviewden destijds de jongens hoe het opstarten ging. In 2013 meldden zij zich namelijk aan bij VDWVM, nu in 2016 hebben zij al vier winkels in Nederland en twee kantoren. Een in Den Haag en een in New York!

Nederlandse zeewier burger

Tot slot valt The Dutch Weedburger op. Dat is een 100% plantaardig fastfood concept waarin de superfood zeewier verwerkt is. In 2013 werd hij ontwikkeld door Mark en Lisette en nu, in 2016, wordt hij geserveerd op grote festivals, bij Bagels&Beans tentjes door het hele land en verschillende andere koffie en lunchhuizen in Nederland. Onze Asceline noemde zeewier al 'voedsel van onze toekomst'. De wereld is klaar voor deze vegan revolutie.

Benieuwd naar de overige uitkomsten van ons trendonderzoek? Mail ons! voordewereldvanmorgen@asnbank.nl

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs