afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Hoe plastic afval een populaire grondstof werd

Trend: plastic is geen afval meer. Dat wisten wij allang, maar de analyse van duurzame dinsdag bevestigt het weer.

WASTED blokken tijdens de plastic night

De eerste dinsdag van september is het duurzame dinsdag. Een traditie die inmiddels een vaste plek heeft veroverd in Den Haag. De minister van Infrastructuur en milieu neemt namens het kabinet een koffer in ontvangst met 250 duurzame ideeën uit de samenleving. Maar wat zit er in de koffer? Stichting GreenWish maakte een heel herkenbare analyse.

Plastic afval inspireert

De meeste initiatieven hebben betrekking op klimaat en duurzame energie. Denk aan biobased economy en biodiversiteit, zoals bouwmaterialen van olifantsgras en gevelplaten met nestmogelijkheden voor vleermuizen en zwaluwen. Maar ook initiatieven rond het thema ‘van afval naar grondstof’ zijn populair. Vooral plastic afval inspireert.

Buurtlaboratorium

Dat is een trend die we herkennen. Zo steunde de ASN Bank in Amsterdam Noord een geweldig project: WASTED. WASTED zamelde samen met de buurt plastic in. De bewoners kregen in ruil voor een volle zak een coin, die ze konden inleveren bij allerlei winkels en horeca in de buurt. Hiervoor kregen ze korting of een speciale aanbieding. En zij recycleden het plastic tot modulaire bouwblokken waar ze samen met de buurt weer producten van maakten.

Plastic bruist

Maar dat is niet alles. Ons platform bruist van de plastic ideeën. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Beat the microbeat: Een campagne om microbeads wereldwijd uit verzorginsproducten te vervangen door natuurlijk afbreekbare alternatieven.

Plastic-Free Tuesday: Deze internationale campagne – opgericht door Nederlanders – moedigt iedereen aan om een dag in de week geen plastic te gebruiken.

Duurzame sportkleding: Sportkleding gemaakt van recycled plastic, die aanvoelt als een normale stof. Het plastic komt van de stranden in Peru.

Plastic Whale: Een vloot van drie sloepen, volledig gemaakt van Amsterdams grachten plastic.Verpakkingsvrije supermarkten: Bag & Buy maakt het gemakkelijk voor je om plastic vrij boodschappen te doen. Want in de gewone supermarkt is dat een uitdaging.

Re-wrap: Lege frietbakjes, plastic boterhamzakjes, een milkshake beker, en ook dat doosje met die lekkere wokgroenten er in... na één keer gebruiken gaan ze allemaal de prullenbak in. Re-Wrap vindt het zonde dat al die bakjes en zakjes maar enkele minuten gebruikt worden en daarna op de afvalstapel belanden. En daarom ontwikkelden zij een eigen bakje.

Het Perpetual Plastic Project: Volgens het PPP is de kern van het probleem de consument. PPP heeft een mobiele installatie die op evenementen bezoekers in staat stelt om ter plekke hun eigen afval om te vormen tot producten. Dit wordt bewerkstelligt met zelf ontwikkelde, kleinschalige recycling machines en 3d-printers. bleem aan bij de kern: de consument. Het project is erop gericht om mensen te activeren om anders om te gaan met plastic.

Bioplastics en alternatieven

En wij? Wij juichen al deze initiatieven toe, zolang er nog kilo’s plastic gewoon van de straat, uit de gracht of uit de zee te vissen zijn. Maar wat we ook toejuichen is de ontwikkeling van bioplastics en nieuwe materialen die plastic kunnen vervangen. Heb je tips van mooie initiatieven? Laat het ons weten.

afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Hoi. Mijn naam is Asceline Groot. Ik ben auteur van het boek 'Het Nieuwe Groen', co-auteur van 'Dromen voor Altijd' en werk nu aan mijn proefschrift. Het onderzoek gaat over de effecten van 'social enterprises' op consumentengedrag en grote bedrijven. Ik ben altijd op zoek naar mooie, bijzondere, concrete, een tikkeltje vage of mindblowing ideeën die onze wereld een beetje mooier maken. Om een blog over te schrijven, of mijn netwerk of kennis mee te delen. Dus twijfel niet als je rondloopt met een vraag of verzoek.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.388 blogs