afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Hoe maken sinaasappels de oceanen schoner?

Benieuwd welke bijzondere werking sinaasappels hebben?

Plastic soep

Een groot deel van de oceanen is vervuild met plastic. Deze 'plastic soep' is inmiddels een bekend probleem en een bedreiging voor het leven in de zee en voor ons voedsel. Gelukkig zijn er veel initiatieven die zich inzetten tegen de plastic vervuiling van de zee, zoals de Ocean Cleanup van Boyan Slat, die een techniek ontwikkelt waarmee lange slurven een fuik vormen voor plastic,  en the Plastic Whale van Marius Smit met zijn initiatief waarmee hij in de Amsterdamse grachten naar plastic vist.

Kwik

Een andere grote bron van vervuiling van de oceanen is kwik. Sinds de industriële revolutie is het water van de oceanen tot honderd meter diepte verontreinigd. Door mijnbouw en het verbranden van fossiele brandstoffen is de hoeveelheid kwik verdrievoudigd. Kwik is een van de grootste plagen als het gaat om water- en bodemverontreiniging. Het ontregelt voedselsystemen en kan voor mensen en dieren grote gezondheidsklachten opleveren.

Dit stukje van de sinaasappel ruimt oceanen op

Wetenschappers hebben ontdekt dat stoffen uit de schillen schadelijke metalen zoals kwik in oceanen kunnen herkennen én verwijderen. Geschat wordt dat er wereldwijd jaarlijks 110 miljoen ton citrusvruchten wordt geproduceerd, waarvan de helft sinaasappels. En omdat niet elk deel van de vrucht wordt gebruikt, blijft er veel afval over, zoals de schillen. Onderzoekers van de Universiteit van Adelaide (Australië) hebben nu ontdekt dat je sinaasappelschillen kunt gebruiken om giftige metalen zoals kwik uit de bodem of zee te halen.

Hoe werkt het?

De moleculen van de schillen doen het werk. Er vindt een chemisch proces plaats wanneer de schillen in aanraking komen met kwik: Door stoffen uit de schillen te combineren met zwavelafval onstaat er een polymeer (reeks moleculen) dat een gele kleur krijgt zodra het in aanraking komt met kwik in water. Zo is dus makkelijk te zien of en hoeveel kwik er ergens aanwezig is. Daarnaast nemen de moleculen het metaal op en wordt het dus meteen verwijderd. Door de grote hoeveelheid schillen die overal ter wereld in afvalbergen verspreid ligt, is het relatief goedkoop om het polymeer te maken. Bron: oneworld.nl

Meer lezen?

Plastic Whale

Ocean Cleanup

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.383 blogs