afbeelding van Iris-Carolina
Iris-Carolina Auteur

Hoe maak je goed goud gewild?

Goud staat voor eerlijkheid, liefde en trouw. Toch is de wereld áchter goud niet zo mooi. De goed goud campagne van Solidaridad inspireerde Nadine om Fairtrade goud te gebruiken voor haar sieraden. Er bestaat geen catalogus voor goed goud dus ging zij zelf op zoek, met als resultaat GoLDFABRIK. Maar hoe breng je dit betere goud op de markt? Nadine vroeg het VONK.

VONK is een tweemaandelijks crowdsourcingsinitiatief dat inmiddels in 3 grote steden wordt georganiseerd. In Utrecht luisterden de deelnemers naar het verhaal van Nadine en waren het met haar eens: eigenlijk moet goed goud gewoon de standaard zijn. Hoe bereik je dat? Door zelf te beginnen! En dat doet Nadine door andere edelsmeden onder haar Max Havelaar licentie te laten werken, zo werken meer edelsmeden mee aan eerlijker goud.

Te duur?

Dat eerlijk goud nog niet de standaard is brengt een hogere prijs met zich mee: 'Het is vooral arbeidsintensiever. Ik moet zelf op zoek naar goed goud, een kostbare licentie van Max Havelaar betalen, een uitgebreide administratie bijhouden en zelf het ruwe goud bewerken zodat ik er sieraden van kan maken,' lichtte Nadine toe. Het eerlijke loon zorgt dus niet eens voor een veel hogere prijs. Tel daarbij op dat zij ieder sieraad per aangetekende post naar een onafhankelijke waarborgpartij stuurt, ter controle. Daarmee is samenwerken onder een licentie nog aantrekkelijker.

Blijf bij je leest

Nadine vroeg VONK om mee te denken hoe zij consumenten de hogere prijs van Fairtrade goud kan uitleggen. De productieketen van goud is ingewikkeld en onbekend. Daarnaast is zij ambachtsvrouw en ondernemer en wil zij vooral mooie sieraden maken. Er is niets mis mee om de voorlichting door Solidaridad en andere partijen te laten doen vond de groep tijdens de brainstormsessie. Ideeën vlogen al gauw over tafel. Op grote vellen schreven groepjes de resultaten van de brainstorm op. Uiteindelijk bleek iedereen eensgezind: kies je strategie, leer je markt kennen en stem daar een helder verhaal op af.

Nieuwe producten

De sieraden van GoLDFABRIK onderscheiden zich door de fijne details, het ambachtelijk ontwerp en de uniciteit van ieder handgemaakt item. Iemand opperde daarom dat Nadine haar sieraden ook duurder kon maken, zo worden haar ontwerpen exclusiever en kan zij zich richten op consumenten die meer willen besteden. Ook kwam in verschillende groepen naar voren dat een bijzonder moment als trouwen zich leent om meer geld uit te geven aan een sieraad. En bij de bezegeling van je liefde wil je natuurlijk niet dat andere mensen ervoor hebben geleden. Aan Nadine de eer om meer levensgebeurtenissen te bedenken waarbij eerlijke gouden sieraden geschonken kunnen worden, zoals de geboorte van een kindje. 

Kunst tegen onrecht

Bij VONK hoort ook kunst. Het verhaal van Nadine inspireerden Nik van Es en Bobbi Oskam tot een serie illustraties. In 3 tekeningen stelt dé strijder tegen onrecht met een bijzondere liefde voor goud, Mr T., orde op zaken. Hopelijk heeft deze VONK eraan bijgedragen dat GoLDFABRIK net zo daadkrachtig in haar missie slaagt.

afbeelding van Iris-Carolina
Iris-Carolina Auteur

De wereld verandert continu maar mooie verhalen blijven. Dat is mijn motivatie om mij door middel van tekst en beeld in te zetten voor duurzaam en maatschappelijk initiatief. Bij MVO Nederland doe ik dat als communicatieadviseur en community manager en voor VDWVM coördineer ik een pool van bloggers zodat over alle mooie projecten die een bijdrage leveren aan de veranderingen in Nederland verhalen worden geschreven! VDWVM bloggers Om te laten zien wat er allemaal gebeurt houden we een kalender bij en verzamelen wij hier alle blogs. Ik kijk ernaar uit om samen met de VDWVM bloggers de postieve energie in Nederland in kaart te brengen! Ik ben nu nog op zoek naar mensen uit alle uithoeken van Nederland die het leuk vinden om mee te doen. Aanmelden: Lijkt het je wat om ook een VDWVM blogger te worden? Stuur dan je motivatie en voorbeelden van jouw schrijfkunst naar blog@voordewereldvanmorgen.nl Natuurlijk kan je me bereiken als je vragen of opmerkingen hebt: blog@voordewereldvanmorgen.nl en @hieris_ En ben je benieuwd naar al mijn VDWVM blogs? Klik dan hier

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.399 blogs