afbeelding van Freek
Freek Auteur

Hoe lang kan Shell negeren wat haar voortbestaan bedreigt?

Erik Christensen (CC BY-SA 2.0)
Erik Christensen (CC BY-SA 2.0)

Investeerders vragen zich af of fossiele energie nog toekomst heeft. Wetenschappers waarschuwen voor extreme klimaatverandering als we meer dan een vijfde van de bestaande voorraden verbranden. En Shell investeert dit jaar 45 miljard dollar om nog meer olie en gas aan hun voorraad toe te voegen. Gisteren, 20 mei, tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell, werd de onrust hierover stevig aangewakkerd. Het woord van de dag was carbon bubble.

Een simpele boodschap

Milieudefensie, Fossil Free NL en Britse actiegroepen waren aanwezig in Den Haag en Londen met de boodschap 'de carbon bubble laat zich niet negeren'. Online sloten velen zich bij die boodschap aan. Op Twitter waren #carbonbubble en #shell trending topic.

Shell speelt met vuur

Shell zit heel diep in die carbon bubble, werd gisteren door Milieudefensie bekend gemaakt. Zodra de uitstoot van broeikasgassen door regeringen verder aan banden wordt gelegd, zal de winning van onder andere schaliegas, olie uit teerzanden en Noordpoololie het eerste stilgelegd worden, omdat ze duur en 'CO2-intensief' zijn. En Shell zet zijn geld overwegend op dit soort projecten.

Aandeelhouders van Shell worden ongeduldig, de oliemaatschappij zet teveel van haar geld in op projecten die door regeringen aan banden gelegd gaan worden.

Hoe lang tolereren de aandeelhouders van Shell dit soort risico's? Dat ze ongeduldig worden bleek gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering, toen ook aandeelhouders zonder groen hart hierover kritische vragen stelden aan de Shell-directie.

Hoop

Voor mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering is deze discussie buitengewoon spannend en hoopvol. Zodra investeerders niet langer geloven in de toekomst van fossiele energie en hun geld elders investeren, dan droogt het kapitaal voor Shell's wereldwijde avonturen razendsnel op. Misschien is extreme klimaatverandering dan nog te voorkomen, en kunnen we het fossiele tijdperk eindelijk beëindigen.

afbeelding van Freek
Freek Auteur

Als het gaat om de wereld van morgen, beschouw ik mezelf vooral als een klimaatactivist. Dat klinkt misschien ouderwets, maar ik geloof in de kracht van activisme, vooral in de kracht van mensen die zich verenigen rond een idee, en de heersende ideeën ter discussie stellen. Ik draag daar aan bij als campaigner bij Milieudefensie, als initiatiefnemer van Fossielvrij Utrecht en hopelijk ook in mijn blogs voor deze site.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.383 blogs