afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Hoe kunnen banken het klimaat helpen?

De klimaattop in Parijs is in volle gang. Er gebeurt heel veel: workshops, onderhandelingen. Veel ambities en doelstellingen liggen op tafel. Eén ding is duidelijk: Het is tijd voor actie. En als het aan de ASN Bank ligt, komen ook financiele instellingen in actie. Liefst vandaag nog.

Wat is er aan de hand?

Er is teveel CO2 uitstoot op de wereld. En die zorgt voor opwarming van de aarde. En dat veroorzaakt stijging van de zeespiegel, overstromingen, en andere klimaatgerelateerde rampen zoals mislukte oogsten. De allerarmsten worden het hardst getroffen. En om aan te geven hoe snel het dichterbij komt: Als we zo doorgaan, staat in 2050 Amsterdam onder water. Om dat tegen te gaan, moet er dus zoveel mogelijk CO2uitstoot worden ingeperkt.

Wat kunnen banken doen?

Banken hebben een verantwoordelijkheid voor het klimaat. Een bank besluit namelijk: wat financieren we wel en wat niet met het geld van klanten? Ze staan voor keuzes als: financier je een oud, tochtig zorgcentrum? Of help je zo'n zorginstelling te verduurzamen? Alles waar banken in investeren kan CO2-uitstoot veroorzaken. Zo beïnvloeden banken het klimaat.

Wat doet de ASN Bank?

Vanaf 2030 veroorzaakt de ASN Bank en haar investeringen netto geen uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. De ASN Bank wordt zogezegd een klimaatneutrale bank. Dat betekent: niet investeren in fossiele energie, wél investeren in duurzame energie, nóg meer investeren in energiebesparende maatregelen in de zorg, en meer investeren in energiebesparing bij koopwoningen en sociale woningbouw.

PCAF

Elf Nederlandse financiële instellingen hebben een platform opgericht onder de naam Platform Carbon Accounting Financials (PCAF). Het doel is om de methoden waarmee de klimaatimpact van hun investeringen en financieringen wordt gemeten, samen verder te ontwikkelen. De ASN Bank is één van deze instellingen en tevens initiatiefnemer van het platform. “Het effect van investeringen en financieringen op het klimaat staat volop in de belangstelling. De kernvraag is hoe je die impact meet,” aldus Piet Sprengers, voorzitter van het platform.

Meer lezen? Ga naar asnbank.nl

De ontwikkelingen volgen? Lees mee op Twitter met hashtag #NLCOP21

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.628 blogs