afbeelding van Susanne
Susanne Auteur

Hoe je met een klein beetje geld een groot verschil kunt maken

Investeren in de wereld van morgen is hartstikke simpel en nog leuk ook.

De ambassadeurs van Chef het samen gingen op tomatentour langs scholen in Amsterdam
Chef het samen haalde via crowdfunding geld voor hun nieuwe boek binnen. Foto: Niels Vinck

Je hoeft geen bakken met geld te hebben om voorop te lopen. Investeren in projecten en producten die ons leven makkelijker, en de wereld een beetje mooier maken kun je al vanaf 5 euro.

Crowdfunding

Misschien heb je wel eens een mooi project voorbij zien komen op een van je timelines. Of heb je mee gedaan met ons crowdfunding project dit voorjaar, waarbij Chef het Samen, KantoorKaravaan, KarTent, Sprinklr en de VoorleesExpress met steun van een hele hoop mensen hun droom waarmaakten. Dan weet je precies hoe leuk het is om te investeren in een duurzame toekomst. 

Is het crowdfunding avontuur voor jou nog helemaal nieuw? Geen idee wat je precies kunt verwachten? Lees dan even mee, want investeren in de wereld van morgen is een peace of cake!

Waarom zou je investeren?

Goede vraag. Zelf investeren, ook al is het met een klein bedrag, geeft je de kans om heel direct bij te dragen aan nieuwe initiatieven en producten die het verschil kunnen maken. Het geeft je de vrijheid om jouw hard verdiende geld te geven aan iets waar je in gelooft.

Je hoeft niet mee te gaan met het aanbod dat je bij je dagelijkse boodschappen tegen komt, maar je kunt actief op zoek gaan naar producten waar jij je goed bij voelt. En zo zorgen dat de sociale ondernemers die met ziel en zaligheid aan een betere wereld werken een vliegende start krijgen.

Mandaat

Ondernemers en organisaties die op steun kunnen rekenen van een groot publiek, krijgen zo impliciet een mandaat voor het voortzetten van hun plannen. Een bevestiging van hun idee. Er zijn immers mensen die in ze geloven.

Een succesvolle crowdfunding campagne kan ook een aanleiding zijn voor de big guys om seed money beschikbaar te stellen, de volgende fase in de onderneming te financieren, toch die lening te verstrekken of een aandeel in het bedrijf te nemen.

Natuurlijk gaan sommige crowdfunding campagnes over meer dan alleen het behalen van dat doelbedrag. Eerder dit jaar wisten twee Amsterdammers 20.000 euro bij elkaar te halen voor een haalbaarheidsonderzoek naar een elektrische kabelbaan over het IJ. Naast veel burgers waren er ook 3 stadsdelen, die - via een bijdrage aan de campagne - interesse hebben getoond in die kabelbaan in plaats van de nu geplande bruggen. Zo’n succes is meteen ook een duidelijk signaal naar de Gemeenteraad over de weg die ze nu ingeslagen hebben. Power to the people! 

Wat past bij jou?

Nu even terug naar jouw investering. Bij zo’n crowdfunding campagne krijgt je altijd een aantal opties waarmee je in het project of product kan investeren. Welke soort investering past eigenlijk bij jou?

  • Donatie: oké, basically is dit gewoon net zoals je zou doen bij een goed doel. Je geeft geld zonder tegenprestatie. Wat krijg je er dan wel voor terug? Eeuwige dank, soms een eervolle vermelding en de wetenschap dat jij de wereld beter maakt op een manier die helemaal aansluit bij waar jij voor staat! En die andere mensen de kans geeft om het later ook te doen (als het op een product of dienst gaat natuurlijk).
  • Voorverkoop: je schaft met je investering meteen het product aan wat gemaakt gaat worden. Al dan niet met leuke extra’s, special editions en VIP verrassingen. Handig toch, weet je meteen wat je krijgt!    
  • Lening: bij deze optie leen je de ondernemer wat van jouw geld tegen een aantrekkelijk rente. Let wel op wat de loopduur van de lening is, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 
  • Aandelen: door het kopen van aandelen word je mede-eigenaar van het bedrijf. Als het bedrijf dan goed gaat, pluk jij daar de vruchten van. Ook al gaat het meestal om een relatief klein bedrag, check toch wel even hoe het met inspraak van de aandeelhouders geregeld is. En hou er rekening mee dat veel ondernemers na de eerste investeringsronde er nog (veel) meer gaan maken. Jouw aandeel verwatert dan wel.

Iets met bomen en een bos

Inmiddels zijn er ontzettend veel plekken waar je met je goede intentie en je geld terecht kunt om nieuwe projecten en producten te funden. Hoe weet je nou waar je moet beginnen? Bij Douw&Koren hebben ze daarom een overzicht gemaakt van de belangrijkste crowdfunding platforms van dit moment.

Kleine tip: voor de leukste projecten in kunst & cultuur ga je naar Voordekunst en mooie sociale en duurzame ondernemers vind je op Oneplanetcrowd. Als je juist op zoek bent naar een manier om iemand geld te lenen voor een internationaal project dan kun je terecht bij Lendahand of bijvoorbeeld Kiva.

Even geen geld om te investeren, maar heb je wel de nodige kennis en ervaring die je beschikbaar wilt stellen voor een project of nieuwe onderneming? Neem een kijkje bij de projecten op VDWVM en wie weet zie je een mooie match!

afbeelding van Susanne
Susanne Auteur

Freelance programmamaker & Ideeënfontein | Schrijft, fotografeert & presenteert | Kunst & Design, Duurzaamheid, Social & Innovatie | Nieuwsgierig sinds 1979

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs