afbeelding van Dine
Dine Auteur

Hoe ingeburgerd zijn Tahin, Kurkuma en Bulgur?

De typisch Hollandse hap wordt misschien wat saai. Lees gauw verder voor wat vernieuwing.

Gezond eten van ver is het lekkerst
DIY: verfrissing in de Nederlandse keuken

Sommige voedingsproducten zie je in recepten of in de supermarkt en de vraagtekens dansen gelijk om je heen. Wat is het? Waar vind ik het? Wat kan ik ermee? Als ik het koop voor dit ene recept, kan ik het dan ook voor andere gerechten gebruiken? En... is het gezond? Voor zeven (te) gekke producten schrijven wij je helemaal up-to-date zodat ook zij volledig 'inburgeren'. Allemaal vegan en het liefst fairtrade, lokaal geproduceerd en van het seizoen natuurlijk ;-)

Groene eiwittenkoning

Spirulina is een superfood die straks niet meer weg te denken is. Vol eiwitten, omega vetzuren, vitamines en mineralen is het super gezond. Spireaux wil dit dan ook graag ecologisch verantwoord en lokaal in Nederland gaan produceren, zodat iedereen het kan gebruiken voor vegaburgers, sauzen en smoothies. Knoop de naam goed in je oren, de mogelijkheden zijn namelijk eindeloos met spirulina.

Oranje vezelbron

Genoeg Nederlanders lopen langs de kaki in de supermarkt en weten niet wat ze ermee aan moeten. Wat een boer niet kent, neemt 'ie ook niet mee ;-) Maar eigenlijk smaakt het Aziatische fruit helemaal niet zo gek: de smaak is vergelijkbaar met die van een mango. Kaki's moeten een beetje kneedbaar zijn, dan zijn ze eetrijp. In salades of uit het vuistje geven kaki's je een tropisch vibe. Bovendien zitten ze vol vezels en vitamine A en C.  Probeer jij ze ook?

Witte pasta uit het Midden-Oosten

Zelf kom ik tahin steeds vaker tegen in recepten, maar wat is dat dan? De witte crèmige pasta, gemaakt van sesamzaad, werd vooral gebruikt in Israël, Libanon en Syrië. Nu wordt het mede dankzij de Groene Meisjes helemaal hip. Ze maken er bijvoorbeeld koekjes van of gebruiken het als basis voor saus. Laat je alleen niet misleiden: ondanks dat het natuurlijk en gezond is, zitten er veel calorieën in!

Indische wortel

De kurkuma heeft, ondanks zijn naam misschien doet vermoeden, niets te maken met de komkommer. het is een kleine gele wortel  uit Azië en geeft een felgeel poeder af (ook een goede basis als verfkleur!). De wortel is vooral bekend als basis van kerriepoeder. Zonder kerrie geen curry, dus eigenlijk is kurkuma onmisbaar in je keuken. De Groene Meisjes hebben voor de echte foodies onder ons een bijzonder receptje met kurkuma, namelijk een romige, zoete latte.  

Wat is eigenlijk het verschil tussen quinoa, couscous en bulgur?

Glutenvrije eiwitten

De drie soorten korrelige carbs quinoa, couscous en bulgur lijken op het oog veel op elkaar, maar zijn heel verschillend! Neem de Zuid-Amerikaanse quinoa (officieel uitgesproken als kien-wah). De glutenvrije, eiwitrijke zaadjes zijn lekker en gezond en net als couscous en bulgur heel makkelijk te bereiden! Omdat quinoa in kleine hoeveelheid al heel voedzaam is, wordt het een echte superfood genoemd.

Gemak in een zak

Couscous is het Marokkaanse goud en is niets meer dan grofgemalen tarwe of gierst (niet te verwarren met gerst). Couscous heeft minder speciale voedingswaarden dan quinoa en heeft wel gluten. Het gemak is echter groot: je hoeft er alleen kokend heet water bij te gieten en een ogenblik te wachten tot de couscous het opneemt. Lekker bij de curry bijvoorbeeld!

Libanese salade

Bulgur is ook grofgemalen tarwe, net als couscous, maar wordt eerst gestoomd en gedroogd. Het is vooral bekend in de Turkse keuken. Door het verschil van bewerken, is het net iets gezonder dan couscous. Een populair gerecht met bulgur is de Libanese tabouleh: een salade met groente, kruiden en specerijen.

Heb jij ook een product ontdekt dat je graag met ons wilt delen? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl

 

afbeelding van Dine
Dine Auteur

23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.550 blogs