afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Hoe gaat het met The Ocean Cleanup van Boyan Slat?

Sinds 2012 is Boyan bezig met het uitwerken van zijn project The Ocean Cleanup. Hoe gaat het daar nu eigenlijk mee?

Boyan Slat van de Ocean Cleanup
Boyan met het probleem dat hij wil oplossen: plastic afval

Twintiger Boyan Slat is al sinds zijn 16e bezig met het verwezenlijken van zijn droom: Het opruimen van de plastic soep. Nu lijkt het echte werk te gaan beginnen.

Sinds 2012 is Boyan bezig met het uitwerken van zijn project The Ocean Cleanup. De noodzaak is groot blijkt uit het rapport van de Ellen MacArthur Foundation dat eerder dit jaar uitkwam. Volgens hen produceert de mens zo veel plastic die uiteindelijk in zee beland, dat er in 2050 vermoedelijk meer kunststof dan vis in de oceanen te vinden is.

Boyan Slat: “Ik was 16 jaar en was aan het duiken in Griekenland toen ik me realiseerde dat ik meer plastic zakjes tegen kwam dan vissen. Waarom kunnen we dat niet schoonmaken dacht ik?”

Succesvolle crowdfunding voor The Ocean Cleanup

In november 2013 zette Boyan zijn eerste expeditie op. Deze expeditie voerde door de Noord-Atlantische oceaan waarbij er onderzoek plaatsvond op welke diepte het plastic zich bevond. Ook werd er gekeken naar de manier van stroming en hoe dat invloed heeft op de plasticophoping in zee. Het goede nieuws was dat de plastic soep voornamelijk uit grote stukken plastic bestaat en dus makkelijker te verwijderen is.

Om het onderzoek voor The Ocean Cleanup te vervolgen was er meer geld nodig. De crowdfundactie die hij in 2014 startte leverde binnen 100 dagen al meer dan 2 miljoen dollar op! Meer dan 38.000 financiers uit 160 landen leverden een belangrijke bijdrage aan dit project. Boyan Slat: "Ik had eigenlijk gewoon een technische oplossing voor een probleem. Ik begon het uit te werken, toen kwamen er mensen en geld bij en dan heet je opeens ondernemer"

Boyan test systeem in Nederland

In de zomer van 2016 werd langs de Nederlandse kust het eerste prototype van een 100 meter lang Cleanup systeem in gebruik genomen. Deze zal een jaar lang blijven liggen, tot de zomer van 2017.

Het prototype dat in de Noordzee is getest

Op 11 mei 2017 kondigde Boyan aan dat hij in de komende 12 maanden wil starten met het opruimen van "The Great Garbage Patch", ofwel de grote berg plastic die nu in de Grote Oceaan drijft. Hij verwacht dat hij binnen 5 jaar de helft van het afval dat zich in deze drijvende vuilnisbelt bevindt heeft opgeruimd. Wij blijven Boyan en zijn inspirerende onderneming op de voet volgen en wensen hem alle succes!

In deze uitzending van De Wereld Draait Door vertelt Boyan Slat over de laatste ontwikkelingen rond zijn initiatief. Boyan kwam net terug van een conferentie op het World Economic Forum in Davos, waar hij bankiers, CEO's en belangrijke wetenschappers heeft gesproken. Ook kondigde hij aan dat in juni 2018 het eerste systeem het water in gaat. 

Jij kunt zelf ook bijdragen aan minder plastic in onze oceanen, wij delen hier de beste tips voor minder plastic afval met je. En deze 5 plastic items komen natuurlijk sowieso je huis niet meer in. Zo doet Boyan zijn ding, en jij de jouwe. Lekker bezig!

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.483 blogs