afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Hoe gaat het met The Ocean Cleanup van Boyan Slat?

Sinds 2012 is Boyan bezig met het uitwerken van zijn project The Ocean Cleanup. Hoe gaat het daar nu eigenlijk mee?

Boyan Slat van de Ocean Cleanup
Boyan met het probleem dat hij wil oplossen: plastic afval

Twintiger Boyan Slat is al sinds zijn 16e bezig met het verwezenlijken van zijn droom: Het opruimen van de plastic soep. Na jaren uitvoerig testen zal de Ocean Cleanup in de zomer van 2018 dan echt gaan starten!

Sinds 2012 is Boyan bezig met het uitwerken van zijn project The Ocean Cleanup. Boyan Slat: “Ik was 16 jaar en was aan het duiken in Griekenland toen ik me realiseerde dat ik meer plastic zakjes tegen kwam dan vissen. Waarom kunnen we dat niet schoonmaken dacht ik?”

Plastic soep 3x zo groot als Frankrijk

Boyan's idee sloeg aan bij mensen. De crowdfundactie die hij in 2014 startte voor zijn Ocean Cleanup leverde binnen 100 dagen al meer dan 2 miljoen dollar op! Meer dan 38.000 financiers uit 160 landen leverden een belangrijke bijdrage aan dit project. Boyan Slat: "Ik had eigenlijk gewoon een technische oplossing voor een probleem. Ik begon het uit te werken, toen kwamen er mensen en geld bij en dan heet je opeens ondernemer"

In november 2013 zette Boyan zijn eerste expeditie op. Deze expeditie voerde door de Noord-Atlantische oceaan waarbij er onderzoek plaatsvond op welke diepte het plastic zich bevond. Het goede nieuws was dat de plastic soep voornamelijk uit grote stukken plastic bestaat en dus makkelijker te verwijderen is. In 2018 publiceerde The Ocean Cleanup de resultaten van een nieuw onderzoek waaruit bleek dat de "The Great Pacific Garbage Patch", inmiddels maar liefst 80 miljoen kilo plastic bevat en 3x zo groot is als Frankrijk!

The Ocean Cleanup Boyan met het Cleanup systeem op de werf in San Francisco

Ocean Cleanup start in zomer 2018

In de zomer van 2016 werd langs de Nederlandse kust het eerste prototype van een 100 meter lang Cleanup systeem in gebruik genomen en een tweede test op de Noordzee startte in augustus 2017. Dankzij de uitvoerige testprocedure is het systeem nu klaar om in de zomer van 2018 ingezet te worden om het plastic uit de oceaan te halen.

Boyan en zijn team willen deze zomer het eerste actieve Cleanup Systeem naar de plastic soep in de Grote Oceaan slepen waar het een jaar lang plastic gaat verzamelen. Het systeem bestaan uit grote drijvende buizen waar een scherm van geweven textiel aanhangt dat drie meter diep onder het wateroppervlak hangt. Hier wordt het plastic in opgevangen waarna het door schepen opgehaald wordt en aan land wordt gerecycled. Boyan verwacht dat hij binnen 5 jaar de helft van het afval dat zich in deze drijvende vuilnisbelt bevindt heeft opgeruimd, een enorme prestatie.

Be like Boyan

Jij kunt zelf ook bijdragen aan minder plastic in onze oceanen, begin bijvoorbeeld met:

Zo doet Boyan zijn ding, en jij de jouwe.

Overigens is Boyan niet de enige die de plastic tsunami probeert te stoppen. Check ook deze plastic fighters in de eerste aflevering van onze webserie Dit is Morgen: zonder afval.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.231 blogs