afbeelding van Claire
Claire Auteur

Hoe een kookstel mangrove bossen redt in Myanmar

Alsof armoede en politieke onrust niet genoeg zijn liet cycloon Nargis in 2008 een gigantische ravage achter in Myanmar, voormalig Birma. Vooral de Irrawaddy delta ten zuiden van hoofdstad Yangon werd als een waterverfschilderij uitgeveegd. De cycloon verwoestte hele natuurgebieden, bamboehutjes en veel inwoners overleefden de ramp niet. Zes jaar na de ramp werken mensen nog steeds aan de opbouw van het gebied:

NGO's en INGO's werken met man en macht om het waterrijke gebied rond de Irrawaddy delta en haar inwoners er weer bovenop te krijgen. De meeste projecten bieden hulp in de vorm van waterpompen en shelters. Zo werken zij aan een veiligere omgeving. Het Mangrove Service Network (MSN) startte een project dat op een heel andere manier de bewoners wil helpen en de regio vooruit wil helpen. Dit project richt zich niet direct op water en onderdak, maar op het kookgedrag van de Myanmarezen.

Nieuwe manier van koken

Traditioneel koken Myanmarezen op een driepuntsvuur: drie stenen, geplaatst in een y, vormen de basis waarop een pan staat. Tussen de drie stenen stookt men vuur. Het nadeel van deze kookwijze is dat veel warmte verloren gaat. De hitte van het vuur kan immers aan alle kanten ontsnappen en dus langs de pan waaien in plaats van ertegenaan. Dankzij financiering van onder andere de EU kon MSN een slimme kookpan introduceren. Deze pot van aardewerk is ontworpen door een lokale bewoner en wordt gemaakt van klei uit de buurt. De pot beschermt het vuur en stuurt de warmte gerichter naar de pan.

Snel slinkend bos

Zo'n efficient stove levert veel voordelen op, er is minder hout nodig voor vuur. Dat is niet alleen handig (en goedkoper) maar ook belangrijk: hout is een waardevolle grondstof zeker in de Irrawaddy delta. Cycloon Nargis verwoestte grotendeels de mangrove bossen in de omgeving. Bewoners kappen nu massaal de overgebleven mangroves als brandstof voor hun driepuntsvuur of om houtskool van te maken en dat te verkopen. 

Netwerk van wortels

De mangroves zijn niet alleen indrukwekkend mooi. De bossen vormen een groot netwerk van wortels dat de bodem onder het vele water bij elkaar houdt en is een belangrijke voedingsbodem. Er leven veel krabben en garnalen tussen de wortels, een grote inkomsten- en voedselbron voor de bevolking. 

Van stove en natuurbehoud naar een goede toekomst

MSN deelt de efficient stoves gratis uit aan de bewoners en leert hen hoe ze ermee kunnen koken. De NGO maakt daarnaast het nut van mangroves duidelijk aan de bevolking. Zij leert hen hoe de bewoners de mangroves kunnen behouden en nieuwe mangrove bomen planten. Zo werken de bewoners dankzij een kookstel aan een veilige omgeving, met genoeg eten en drinken.

afbeelding van Claire
Claire Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.473 blogs