afbeelding van Cora
Cora Auteur

Hoe duurZZPzaam ben jij?

Nederland telt ruim 800.000 ZZP'ers. En ik ben er 1 van. Hoe ZZP jij duurzaam?

Studio-Neeltje-DuurZZPzaam
Hoe duurZZPzaam ben jij?

In mijn eentje probeer ik waar ik kan duurzaam te ondernemen, maar het kan natuurlijk altijd beter. Ik doel dan met name op de dagelijkse 'kantoordingen'. Ik vroeg me daarom af wat anderen op dit gebied doen en wat ik hier zelf van kan leren om extra toe te passen. Want ook al werk je alleen, als 800.000 ondernemers stuk voor stuk duurzamere maatregelen nemen, heeft dat absoluut impact op het grotere geheel!

Wat ik zelf doe

Als ik kijk naar de algemene dingen die ik zelf toepas, dan kom ik op redelijk voor de hand liggende dingen als:

 • Alleen zaken printen die echt nodig zijn
 • Groene energie afnemen
 • Bankieren bij een duurzame bank
 • Een digitaal boekhoudsysteem waardoor ik nooit meer bonnen hoef te printen (scheelt bergen papier en bovendien bespaar ik op stress!)
 • Planten in mijn studio voor een prettig en gezellig werkklimaat én schonere lucht
 • Zo min mogelijk gebruik maken van de auto door het gebruik van mijn fiets, OV of conferentie apps zoals Skype/Facetime. Digitale conferentie is naar mijn mening ook nog eens één van de meest kost- en tijdsbesparende tools om te gebruiken als ZZP'er, dus dubbele winst!
 • Alle misprintjes die ik maak na gebruik in de oud papierbak gooien, waar ik ze vervolgens toch uitvis om nog eens te hergebruiken als notitiepapier. Mijn kland Laura Veldman van webshop Bewustgoed noemt dit het 'Oeps foutje' papier en klemt deze velletjes samen met een mooie klem. Zo ziet het er zelfs stylish uit!

Ook zou ik mijn werkplek later dit jaar graag willen verhuizen naar de babykamer, omdat die beter geïsoleerd en klein is, waardoor hij sneller warm is dan onze zolder. (Plus mijn klanten hoeven dan niet door de jungle van drogende was naar zolder te klimmen, maar dat terzijde).

In mijn werk als grafisch ontwerper pas ik overigens deze duurzame tips toe.

Hoe zit dat met andere ZZP'ers?

Een rondje navraag bij bevriende ZZP'ers en via social media leverde goede tips op:

 1. Werken op locatieGedeelde werkplekken zijn een mooi voorbeeld waar je ook dubbele winst kan halen. Denk aan centra waar je een flexplek kunt huren, óf - leuk voor creatieven - werk via Plek bij een bestaand bureau. Neem je eigen koffiemok mee, dat scheelt plastic bekertjes.Werk af en toe vanuit een café met WIFI of deel thuis je werkruimte met een bevriende ZZP'er. Werkplekken delen is duurzaam omdat je minder energie verbruikt per persoon en ook nog eens goed voor je sociale contacten en het uitbreiden van je netwerk.
 2. Infrarood verwarmingEen nieuwe ontwikkeling op het gebied van verwarming is infrarood verwarming. Je koopt een paneel wat je aansluit via het stopcontact et voilà, je hebt plaatselijke warmte. Ideaal om ruimtes van oude (leegstaande) gebouwen om te toveren in behaaglijke werkplekken. Je neemt het paneel redelijk makkelijk mee, verbruikt relatief weinig (groene) stroom en je bent niet afhankelijk van centrale verwarming (gas).
 3. Lichte verfkleuren op de muurNooit bij stil gestaan, maar lichte kleuren op de muur betekent in de winter minder snel de lamp aan.
 4. VerzendverpakkingenMet de explosieve groei van webshops is een grote stroom aan pakketverweking ontstaan. Gelukkig maken steeds meer webshops gebruik van recycled verzendmateriaal. Enerzijds door dozen van recycled materiaal in te kopen, maar ook door dozen letterlijk nog een keer te gebruiken. Hiervoor zijn leuke stickers en stempels op de markt op duidelijk te maken dat een doos opnieuw wordt gebruikt. Niets mis mee!
 5. Tweedehands kantoormeubelsHelemaal van nu, je kantoor inrichten met tweedehands meubels. Sommige leveranciers bieden naast hun reguliere aanbod ook een ruime keus aan tweedehands kantoormeubels. Zelf ben ik meer van het huiselijke en komt het grootste gedeelte van mijn studio inboedel uit de kringloopwinkel.
 6. Zone verwarmingVia zone verwarming kun je instellen welke kamers in je huis op bepaalde tijdstippen verwarmd moeten worden. Een ideaal systeem voor iedereen die alleen thuiswerkt. Je kunt immers maar in 1 kamer tegelijk zijn!
 7. Email verkeerDeze laatste tip vond ik zeer verassend en werd mij doorgstuurd door Opgemärkt. Zij wezen me op een blog van Emma + John waarin uitgelegd wordt welke impact email verkeer heeft op je energieverbruik. Ik ben als ZZP'er natuurlijk maar klein, maar toch... alle beetjes helpen. Ik neem dit in ieder geval zeker mee, samen met mijn mok ;)

Wat doe jij?

Ben jij ook ZZP'er met een duurzaam hart en wil je mij en anderen helpen met een originele tip? Laat een reactie achter!

Cora is communicatiespecialist en grafisch vormgever. Op Voor de Wereld van Morgen schrijft zij gastblogs over duurzame communicatie middelen en duurzaam zelfstandig ondernemen.

afbeelding van Cora
Cora Auteur

Hallo! Ik ben Cora Verhagen, 35 jaar, moeder van 2 zonen en via mijn communicatie-advies- en ontwerpbureau Studio Neeltje help ik ZZP'ers te communiceren vanuit hun hart. Hier op VDWVM blog ik over duurzaamheid in relatie tot communicatie en zelfstandig ondernemerschap en onderzoek ik hoe je dit op een leuke, praktische en vruchtbare manier een plek kunt geven.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs