afbeelding van
Auteur

Het nieuwe groene scherm: duurzame filmproductie

Heb jij ooit nagedacht welke impact een film heeft op het milieu? Ik ook niet. Maar na de Green Film Making Project Masterclass kijk ik met heel andere ogen naar dat grote scherm.

Groene film

Op allerlei manieren veroorzaken wij impact op het milieu, óók met het maken van films. Denk maar eens aan catering, vervoer, lampen en props. En dat zijn de eerste dingen die bij mij als leek naar bovenkomen. Het Green Film Making Project (GFMP), een initiatief van Strawberry Earth, zet zich sinds 2012 in om de filmindustrie van binnenuit te verduurzamen. Op allerlei manieren kan je ervoor zorgen dat filmproductie duurzamer en eerlijker wordt. Met 2 succesvolle competities (met mooie winnaars!) achter de rug, de eerste Nederlandse duurzame filmproductiegids en Thekla Reuten als ambassadrice van het project zet GFMP al grote stappen. Voor de derde competitie werkt het GFMP samen met Europese studenten. Het Amsterdam Festival Film & Science nodigde GFMP uit om een masterclass ‘Green filmmaking is taking over Europe’ te geven in EYE. Ik zit in een volle zaal met producenten, filmmakers, cameramensen en meer.

Internationale beweging

Niet alleen in Nederland wordt hard gewerkt aan een duurzamere filmproductie. Ook elders in Europa en de rest van de wereld zoeken filmmakers en producenten naar duurzamere productiemethoden. Wist je bijvoorbeeld dat Spiderman 2 heel duurzaam geproduceerd is? GFMP nodigde 3 experts uit om de verduurzaming van de filmindustrie in België, Frankrijk en Duitsland onder de loep te nemen. Wat werkt wel, en wat niet? Wat ontbreekt en wat is overbodig? En doen wij het in Nederland wel goed genoeg?

Verduurzaming is niet altijd duurder

Mij viel op dat in alle drie de landen externe bureaus en organisaties worden ingeschakeld om de filmmakers met adviezen en praktische ondersteuning te helpen. Ook was iedereen het erover eens dat je begint met het in kaart brengen van je milieu-impact (en dan vooral je CO2 uitstoot) en daarna zoekt naar alternatieven. De Belgische Kim van den Heuvel van Zero Emission Solutions legde uit hoe een simpele excelsheet filmmakers kan helpen om uit te rekenen bij welk aantal kilometers zij beter af zijn met een hybride auto: de huurkosten zijn in sommige gevallen wat hoger, maar je bespaart enorm op brandstof. Ook in Frankrijk houden ze van een praktische aanpak. Mathieu Tronquit van EcoProd vertelt hoe zijn organisatie vooral probeert te stimuleren en te adviseren. Behalve uitstoot verminderen geeft hij ook adviezen over het gebruik van lokale producten. Handig voor de cateraars!

Slimme tools

De Duitse Michael Geidel van Green Film Initiative vindt stimuleren ook belangrijk, vooral op financieel gebied. Als filmmaker moet je investeren om duurzamer te kunnen produceren, denk aan de uren die je besteedt voor het vinden van duurzamere belichting. De verschillen tussen de landen beginnen mij op te vallen, terwijl iedereen hetzelfde doel nastreeft. In België krijgen filmmakers financiering voor een groenere film en kunnen ze bij Kim en haar collega’s terecht met al hun vragen. Kim benadrukt het belang van slimme partnerships, zo zijn de hybride auto’s voor filmproducenten dankzij haar niet langer duurder (dat scheelt dus zelfs in kosten!). In Frankrijk kunnen de filmmakers rekenen op een toolkit, mét duurzaam en lokaal geproduceerde USB stick, terwijl de Duitse collega het belangrijk vindt te stimuleren zonder te verplichten.

Duurzaam Cannes?

Elk land lijkt op hun eigen manier het groene wiel uit te vinden. Uit de zaal komt uiteindelijk het voorstel om een overkoepelend platform op te richten waar alle Europese filmmakers informatie kunnen vinden en vragen stellen. Gespreksleider Chai Locher glimlacht, dat is precies waar het Green Film Making Project zich op richt! En met succes, want Green Film Making Project is uitgenodigd om bij het Cannes Film Festival te vertellen over duurzamere filmproductie. Straks kunnen we onbezorgd genieten van de mooiste films.

 

afbeelding van
Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.389 blogs