afbeelding van Marly
Marly Auteur

Het mooiste zwembad ter wereld staat in Nederland

Zwemmen in het mooiste zwembad van de wereld was nog nooit zo dichtbij.

De buitenkant van het Noorderparkbad
De buitenkant van het Noorderparkbad | Bron: Luuk Kramer

Op de plek van het vroegere Floraparkbad in Amsterdam Noord pronkt nu het Noorderparkbad, een licht en golvend gebouw van hout in balans met haar prachtige groene omgeving.

Zwemmen in regenwater

Het Floraparkbad werd te oud en slurpte teveel energie en werd afgebroken om plaats te maken voor een veel duurzamere variant. Want op die duurzaamheid lag zeker de focus bij de bouw van het Noorderparkbad. Zo hangen er een soort van gordijnen aan de buitenkant van het gebouw die regenwater opvangen en filteren, waarna dit water gewoon weer in het zwembad terecht komt. Je zwemt dus voor een groot deel in regenwater. En de energierekening van het gebouw pakte al 75% lager uit dan in het oude gebouw.

Bron: Architekten Cie.

Bron: Architekten Cie.

And the winner is...

Dit pareltje in Amsterdam Noord, ontworpen door Architekten Cie., is onlangs uitgeroepen tot het mooiste publieke zwembad ter wereld op de internationale zwembadbeurs in Lyon. En dat was niet de eerste keer dat het gebouw in de prijzen viel. De jury- en publieksprijs van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2016 werden ook al binnen gesleept, evenals de nominatie voor de BNA beste gebouw van het jaar 2016.

Over zwembaden gesproken...

Marjolein Peters van de TU Delft, heeft een alternatief bedacht voor chloorreinigingen in zwembaden. Door middel van een UV-zuiveringsmethode die zij heeft ontwikkeld, lijkt chloor als reinigingsmiddel niet meer noodzakelijk. En dat is goed nieuws, want chloor zorgt voor irriterende desinfectiebijproducten. En ook in Rio weten ze wel raad met (leegstaande) zwembaden.

afbeelding van Marly
Marly Auteur

Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.381 blogs