afbeelding van Willard
Willard Auteur

Het jaar van de verpakkingsvrije winkels

Eind 2014 waren er nog geen verpakkingsvrije winkels in Nederland. Ruim een jaar later is dat wel anders.

Opgeweckt Noord in Groningen was de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. Inmiddels zijn het er al veel meer.

Had Dorothea Piek, initiatiefneemster van Opgeweckt Noord, een voorspellende gave toen ze bij de opening zei dat ze niet 'slechts een supermarkt, maar een beweging' wilde zijn? Hoe dan ook, 2015 was het jaar van de verpakkingsvrije winkels. Er is veel aandacht geweest voor de succesvolle crowdfundingsacties van Opgeweckt Noord en Bag & Buy. In hun kielzog zijn er nog meer verpakkingsvrije winkels gekomen. Hier een overzicht.

Er gaat niets boven Groningen

Begin dit jaar opende Opgeweckt Noord in Groningen haar deuren: de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. Aan hetkanWel liet eigenaresse Dorothea Piek weten dat de winkel meer is dan alleen een winkel: "We willen niet slechts een supermarkt zijn, maar een beweging die de overgang naar een gezondere samenleving faciliteert. Daarom bieden we niet alleen levensmiddelen verpakkingsvrij aan maar geven we ook workshops, is er een restaurant waar onder andere gekookt wordt met restproducten uit de winkel en zijn er flexwerkplekken.”

Niet één, maar twee in Utrecht (en een in Amersfoort!)

In Utrecht zijn maar liefst twee verpakkingsvrije winkels. In september van dit jaar opende Bag & Buy haar deuren, na een succesvolle crowdfundingscampagne. Eigenaar Wim van Dijk liet eerder al aan VDWVM weten: "Door de hele keten heen gebruiken we veel te veel verpakkingen, daar wil ik met Bag & Buy iets aan doen." In Utrecht konden ze er blijkbaar geen genoeg van krijgen, want je hebt hier ook nog SuperFair. Hier zijn ruim 300 producten verpakkingsloos te koop. Voor de andere producten bieden ze een milieuvriendelijk alternatief. Dat ze in deze regio niet heel gek zijn op verpakkingen, bewijst de Nieuwe Graanschuur uit Amersfoort: een verpakkingsarme winkel in de buurt.

Als paddestoelen uit de grond

Andere steden volgen in rap tempo. In Coevorden bestaat sinds kort bijvoorbeeld BioLokaal. Als zij niet om verpakkingen heen kunnen, gebruiken ze Bee's Wraps: een moderne en duurzame variant. Check vooral ook even dit filmpje van hun eigen "pindakaasfabriek", om direct pindakaas te maken van verse pinda's. Jammie! In Eindhoven heb je Eten zonder Streken, in Zutphen GOODsONLY en vlak over de grens met België heb je Robuust in Antwerpen.

Wie volgt?

De opkomst van verpakkingsvrije winkels lijkt niet meer te stuiten. Ook in 2016 zullen er weer nieuwe winkels komen in nieuwe steden. Benieuwd of er eentje in jouw stad komt? Hou dan Bepakt in de gaten. Zij zijn erg up-to-date en geven een handig overzicht van alle verpakkingsvrije winkels in Europa. Ken jij nog een verpakkingsvrije winkel die hier niet tussen staat? Laat het ons weten!

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.389 blogs