afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het eerlijke boodschappenlijstje van Marietta Smid

Morgen begint de Fairtrade Week. Wat is Fairtrade nu precies? Waarom is het belangrijk Fairtrade producten te kopen? En hoe weet je of het Fairtrade is? We vroegen het Mariëtta Smid, Senior Adviseur Duurzaamheidsbeleid bij de ASN Bank.  

Waarom Fairtrade?

Marietta Smid: "Door het kopen van fairtrade producten krijgen mensen in arme landen een kans zelfredzaam te zijn. Hierdoor krijgt de boer een kans op een fatsoenlijk inkomen zodat hij zich kan ontwikkelen en zijn kinderen naar school kunnen laten gaan."

Wat is Fairtrade?

"Fairtrade is eerlijke handel. Eerlijke handel gaat vooral over een rechtvaardige handel, wereldwijd. Dit begrip omvat vele onderwerpen. Denk aan een eerlijke prijs voor producten en diensten, goede arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten en waarmee een leefbaar loon wordt verdiend. En tegelijkertijd geen uitbuiting van arbeiders en het milieu. Door handel op een eerlijke manier te organiseren wordt duurzame ontwikkeling bevordert."

Een eerlijke prijs in de hele keten

"De wereldwijde handel is niet op een eerlijke manier ingericht. Het leidt tot een onevenwichtige verdeling van de welvaart waardoor een groot deel van de wereldbevolking nog in armoede leeft. Ook leidt het tot conflicten en oorlogen met alle negatieve effecten. Ik vind het normaal dat elke partij die in de productieketen betrokken is bij een product een eerlijke prijs voor zijn of haar bijdrage ontvangt. Zowel voor de geleverde arbeid als voor de geleverde grondstoffen."

Mariëtta's eerlijke boodschappenlijstje

Het thema van de Fairtrade week die morgen begint is '1x per dag Fairtrade'. We vroegen Mariëtta daarom om met ons haar boodschappenlijstje voor een ideale, eerlijke week te delen, met 1 Fairtrade aankoop per dag. Dat lijstje ziet er ongeveer zo uit:

   Maandag: Op naar kantoor. Bij Starbucks haal ik een lekker bakje fairtrade koffie voor in de trein.

    Dinsdag: Op mijn boterham vandaag lekkere eerlijke chocoladehageslag …

    Woensdag: Nog snel even naar de supermarkt. Vanavond eet ik een rijstschotel dus fairtrade rijst, fairtrade noten en wat fairtrade ananas erdoorheen.

    Donderdag: Koopavond. Ik heb een nieuwe winterjas nodig. In Utrecht zit de Nukuhiva, daar hebben ze vast wel een mooie eerlijke jas.

    Vrijdag: De werkweek sluiten we af met een heerlijk Mongozo biertje. Fairtrade, biologisch en glutenvrij! En het leuke is, de smaak van Afrika proef je. Doe mij die mango smaak maar!

    Zaterdag: Een vriendin van mij is jarig dus ik ga even langs de WAAR! Winkel om een leuk cadeautje te halen. En ik kan het niet laten daar ook een lekkere TonyChocolony chocoladereep mee te nemen. Lekkerder zijn ze er niet!

    Zondag: Lekker knus op de bank met een heerlijk glas fairtrade wijn.

 

Hoe herken je Fairtrade?

Aan het keurmerk van Max Havelaar herken je of een product "fairtrade" is. Er zijn heel veel fairtrade producten, bijna iedereen kent de fairtrade banaan. Maar er zijn ook veel niet-voeding fairtrade producten. Wil je iemand eens een cadeau geven, denk dan eens aan een fairtrade variant. In de katoenhandel is ook heel veel mis. Er zijn nu ook kledingmerken die fairtrade katoen gebruiken. Het zijn er nog niet veel maar je kunt fairtrade kleding kopen.

Fairtrade voeding

En een maaltijd is ook met fairtrade ingrediënten te maken. Let in de supermarkt maar op fairtrade alternatieven. Een heerlijke rijstschotel smaakt nog lekkerder met fairtrade rijst. Doe je er noten doorheen in plaats van vlees? Let er dan eens op deze ook fairtrade te kopen. Er zijn al veel noten op de markt die fairtrade zijn. En met een heerlijk glas fairtrade wijn, fairtrade bier of fairtrade sapje is het maximaal genieten.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.473 blogs