afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Het bruist in heel Nederland: Drenthe

Wat speelt er in Drenthe op het gebied van duurzaamheid en innovatie?

Afbeelding: Into Nature

Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het zesde deel: Drenthe.

“Drenthe is rijk aan prachtige natuur, rust en ruimte.” vertelt Energiegedeputeerde Tjisse Stelpstra van provincie Drenthe. “Kwaliteiten waar de provincie trots op is en die het belang van een duurzaam toekomstbeeld onderstrepen. We zetten groot in op energietransitie. Zo worden er in het biobased-economy cluster in Emmen nieuwe groene grondstoffen ontwikkeld. Verder stimuleren we duurzame mobiliteit: er zijn uitstekende voorzieningen voor het gebruik van de fiets. Zo worden we gezonder oud en verkleinen we het gebruik van fossiele brandstoffen. “

1. Kennis en Innovatie

Drenthe geeft ruimte aan experiment en stimuleert innovatieve en creatieve ondernemers. Tjisse Stelpstra vertelt: “ Zij ontwerpen immers de maatschappij van morgen. Op het gebied van duurzaamheid staan de grote maatschappelijke vraagstukken zoals energietransitie, biobased economy, en samenwerking centraal.” 

Economiegedeputeerde Henk Brink geeft twee mooie voorbeelden:

Green PAC is hét knooppunt voor groene (vezel)chemie in een netwerk van hightech bedrijven en kennisinstellingen in de chemiesector. Met het Emmtec Industry & Business Park in Emmen en het Polymer Science Park in Zwolle vormt Green PAC een belangrijke schakel voor innovatie van slimme materialen in de kunststoffenindustrie.

Innofest ziet festivals al living labs voor innovatie. Een festival is een tijdelijke minimaatschappij. Net als in het echt zijn daar uitdagingen op het gebied van o.a. energie en afval.Het verschil met de echte wereld is dat er een hek om het festivalterrein staat. Dat maakt festivals een perfecte testomgeving om samen te werken aan prototypes en experimentele technieken. De  innovatieprogrammeurs scouten actief naar nieuwe start-ups, producten en ideeën die een maatschappelijke meerwaarde hebben en geven die de kans om hun ideeën op een festival te testen.

2. Duurzame startupsIn Drenthe is er vol op plek voor duurzame start-ups. Een paar voorbeelden:

LIMM Recycling is door Duurzame Dates verkozen tot het duurzaamste Drentse bedrijf van 2016. Het bedrijf uit Appelscha richt zich op een circulaire economie door plastic koffiebekers te recyclen. Zo ontstaat er een nieuwe duurzame grondstof.

Bee-Dressed creëert comfortabele, op maat gemaakte ecojurken met jouw eigen persoonlijke touch. Bee-Dresses zijn geschikt voor vrouwen en meisjes die een duurzame levensstijl nastreven en producten willen kopen die geen ecologische of maatschappelijke problemen veroorzaken.

De Jong Odoorn is een bedrijf van Jan Reinier de Jong uit het Drentse Odoorn. De Jong is de eerste boer in Nederland die zonnepanelen en opslag van energie op zijn bedrijf heeft gerealiseerd. Daarmee wil hij laten zien dat het mogelijk is om grootschalig duurzame energie te produceren zonder subsidie. Naast het eigen gebruik van duurzame energie kan hij deze energie ook op de markt verkopen. 

Vlakbij het TT circuit is een 6 hectare groot zonnepark, in de vorm van een carport, gerealiseerd. Deze dubbelfunctie van gebruik is erg inspirerend voor eigenaren van grote parkeerplaatsen bij evenementen en gebouwen.

3. Culturele Hotspots

In deze provincie bruist het van de culturele hotspots. Voor deze zomer selecteerden we drie prachtplekken en festivals waar je zeker eens een kijkje moet nemen:

Into Nature is een bijzondere kunstexpeditie in de Drentse natuur. Van 2 juli t/m 18 september kom je verschillende kunstwerken tegen van 35 kunstenaars. Drie maanden lang kan je op ontdekkingstocht gaan langs 17 culturele locaties uitgestrekt van Assen tot aan de grens van Groningen. Per fiets, te voet of vanuit de lucht.

De eerste twee Ondernemers Fabrieken Drenthe in Assen en Emmen ondersteunen de ontwikkeling van ambitieuze ondernemers. In elke fabriek is er ruimte voor ongeveer 12 starters om hun startup zo succesvol mogelijk te maken. Zo is er naast een dynamische gezamenlijke ruimte genoeg plek voor inspiratie, netwerken, coaching en meer moois.

Growing Workplace in Emmen is een inspirerende werkomgeving waar ondernemende mensen elkaar ontmoeten. Door kruisbestuiving tussen allerlei disciplines zijn er al een aantal nieuwe bedrijven, samenwerkingen en nieuwe initiatieven ontstaan.

4. De toekomst

Gedeputeerde Henk Brink kijkt alvast optimistisch vooruit naar de toekomst van provincie Drenthe:

“In 2025 bruist Drenthe van de energie en ondernemingszin voor economie, omgeving en samenleving. Iedereen doet mee en iedereen doet er toe. De verbondenheid tussen mensen staat centraal: er is betrokkenheid bij elkaar. Het coöperatieve gedachtengoed heeft vorm gekregen en technologie is onderdeel van ons dagelijks leven.”

“Er zijn krachtige steden in verbinding met een energiek platteland en sterke bedrijven die duurzame werkgelegenheid bieden. Bedrijvigheid staat op gelijkwaardig niveau met de Drentse kernkwaliteiten. Drenthe heeft de ruimte en biedt de ruimte. Bij onze prachtige natuur draait het om de 3 B’s: beleven, benutten en beschermen.  We zijn op weg om een energieneutrale provincie te worden. Zodat prachtig Drenthe er ook voor toekomstig generaties is om in te wonen, werken, leren en recreëren.”

 

 

 

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs