afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

Het bedrijf dat waterdamp tot drinkwater omtovert (echt gebeurd)

We kennen allemaal de waterdamp boven een pan of theekop, maar nu is er iets nieuws: drinkwater maken van condens.

We kennen allemaal de waterdamp boven een pan of theekop, maar nu is er iets nieuws: drinkwater maken van condens. Het kant echt!
Water-Gen. Foto gemaakt door Katie Medlock. Bron: inhabitat.com

Het bedrijf Water-Gen uit Israël ontwikkelde iets nieuws: de Water-Gen Machine. Hiermee wordt vocht (condens) omgezet naar drinkwater. Een ontzettend goede uitvinding waarmee veel landen zonder drinkwatervoorziening erg mee geholpen is!

Afgekeken van de natuur

Het vocht (de condens) wordt opgevangen door een reeks aan plastic delen in de vorm van blaadjes, zoals je ze in de natuur ziet. De 'bladeren' loodsen warme en vochtige lucht door de machine. De lucht eindigt in een trechter: hier wordt de condens omgezet in water.

Enorme productie

Het grootste model levert ruim 3.000 liter water per dag op! Dat kan wel alleen bij een temperatuur van 80 graden en een luchtvochtigheid van 60 procent. Dit is een enorme kans voor plekken met waterschaarste: "Plekken die niet over drinkwater beschikken, hebben meestal geen waterleidingennetwerk en hebben een vochtig klimaat." 

Water, zoveel als je wil

Ook voor de koelere gebieden is de machine bruikbaar. Het kleinste model - voor thuis en op kantoor - levert 14,8 liter water op! Of ken je Hemelswater en Rain(a)way en Water plant power al? Zij ontdekten wat voor goeds, lekkers en handigs je met regenwater kan doen. 

afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

25 jaar, taalliefhebber, Nijmegen & Den Haag. Communicatie en duurzaamheid. Geluk zit in kleine dingen: rommelen in huis, oude spullen een nieuw leven geven, iets goed doen voor de wereld. Heb jij een goed idee voor een betere wereld? Maak een project aan op VDWVM. Niet geschoten is altijd mis!

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.200 blogs