afbeelding van Jorien
Jorien Auteur

Herrie maken op een positieve manier

Joszi Smeets over de toekomst van voedsel en actie voeren anno 2016

Joszi Smeets, directeur van de Youth Food Movement

Voedsel is een hot topic. Veel mensen, waaronder ook steeds meer jongeren, zijn bezig met gezond en eerlijk geproduceerd eten. Dat was zeven jaar geleden heel anders. Het viel de oprichters van de Youth Food Movement destijds op dat overal waar over voedsel werd gediscussieerd, de jeugd vrijwel geen rol had. Directeur Joszi Smeets vertelt hoe zij in dat gat zijn gesprongen en anno 2016 hun eigen succes maar net kunnen bijbenen.

Herrie maken

Joszi vertelt over het ontstaan van de YFM en benadrukt dat de inmiddels 400 leden bepalend zijn voor de onderwerpen die aan bod komen. Het vaste kleine clubje medewerkers toetst continu bij de achterban welke thema’s er spelen, maar zorgt wel voor een bepaalde continuïteit in de onderwerpen en een herkenbare toon. “Wij zijn goed in herrie maken, maar dan wel op een positieve manier. Dus door te prikkelen met mogelijke oplossingen, in plaats van alleen maar protesteren. Als we over bijvoorbeeld voedselverspilling praten, dan doen we dat door tijdens een evenement aan mensen een Discosoep te serveren, gemaakt van ingrediënten die anders niet gebruikt zouden worden.”

Continue vernieuwing

Het netwerk vernieuwt zichzelf continu doordat veel leden maar een aantal jaar actief blijven. Je blijft niet altijd jong. Dit natuurlijke verloop zorgt ervoor dat YFM steeds weer met nieuwe, interessante thema’s de aandacht weet te trekken. Veel mensen kennen elkaar en hebben ook buiten de acties om contact.

De leden die sinds het eerste uur betrokken zijn, beginnen volgens Joszi nu wel ‘youth-af’ te raken: “De eerste lichting is begin 30 en een paar van hen hebben inmiddels kinderen. Dan verschuift de aandacht naar andere zaken en is het aan ons om na te denken hoe we ook deze groep aan ons blijven verbinden. Het is belangrijk dat al die kennis behouden blijft en ik ben echt bezig met de vraag hoe we die brug kunnen slaan.” Ook binnen het vaste, kleine team van YFM wordt er geregeld doorgeschoven. “Daardoor ontstaat het gevaar dat ervaring weg lekt. Mensen komen hier binnen als junior en ik vind het belangrijk dat ze veel kunnen leren. Maar daarna willen ze ook weer door en dat is logisch.”

Je eigen succes bijbenen

Een andere uitdaging waar YFM voor staat, is het bijhouden van hun eigen succes. “Ons bereik is soms heel groot, maar onze capaciteit heel klein”, aldus Joszi. Een goed voorbeeld is de meest recente campagne rond voedselonderwijs. Met hun oproep om te tekenen voor verplicht onderwijs over eten op basisscholen, bereikten de YFM’ers meer dan een miljoen mensen. Joszi zegt lachend: “We worden overspoeld met mailtjes, zowel van ouders, als van scholen en mensen die willen samenwerken. Maar over de vervolgstappen na de lancering konden we pas nadenken toen de campagne al liep. We werken best wel ad hoc en dat houdt het ook spannend.”

Blijven genieten

Als je dag in dag uit met voedsel bezig bent, dan is het lastig om die knop om te zetten in je vrije tijd. Zo ook voor Joszi, die zichzelf echt moet dwingen om vier keer per week thuis te koken als ze on the road leeft. Joszi: “Mijn vriend zegt weleens dat ik ook moet kunnen genieten, maar op een barbecue waar enorme ladingen vlees worden bereid, voel ik me gewoon ongemakkelijk. Dan zeg ik verder niks natuurlijk, ik hoef niet altijd die activistische chick te zijn.”

Als ze met vrienden gaat eten, staat Joszi zelf graag achter het fornuis. Of ze gaat ergens dineren: “Het heeft ook zeker voordelen om zo met eten bezig te zijn. Zo is het heel leuk om met mij uit eten te gaan, want ik kom vaak op de tofste plekken waar de chef-kok dan enthousiast aan tafel komt vertellen over de gerechten en de ingrediënten die hij of zij heeft gebruikt.”

Toekomstdromen

En wat staat er voor de toekomst op het menu? “Een grote droom is het opzetten van een Food Academy, geïnspireerd op de Universiteit van Gastronomische Studies in Italië. Daar draait het om interdisciplinariteit: het bereiden van eten wordt op academisch niveau benadert vanuit verschillende hoeken. De vakken die gedoceerd worden zijn bijvoorbeeld de antropologie van voedsel, scheikunde waarbij de onderdelen van groenten worden onderzocht en geografie van wijnen. Het lijkt me geweldig om juist in zo’n innovatief land als Nederland, zo’n opleiding op te starten.” 

afbeelding van Jorien
Jorien Auteur

Na een aantal jaar bij een internationale ontwikkelingsorganisatie te hebben gewerkt, ben ik inmiddels communicatiemedewerker bij de Vrije Universiteit van Amsterdam. In mijn vrije tijd fiets ik het liefst over de grachten van onze hoofdstad en ontdek ik nieuwe leuke plekken. Zonder kroost, maar ook zeker mét. Op Barts Boekje Junior, Twitter en Instagram tref je het bewijs (@jorien_thijs).

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.475 blogs