afbeelding van Dine
Dine Auteur

Help! Een pitch!

De spanning stijgt en de kandidaten ontwikkelen zich. Woensdag 21 oktober is het dan zo ver! 25 projecten krijgen de kans om de jury te overtuigen van hun idee met een pitch van twee minuten. Daarna wordt de pitch in 40 seconden gefilmd - een echte Elevator Pitch! Drie projecten per thema gaan vervolgens door naar MorgenVandaag, maar elke deelnemer krijgt een pitchfilmpje cadeau. Hoe bereid je zo een pitch nu eigenlijk voor?

Overtuig in 4 stappen

Doel van de pitch is om in twee minuten de ander ervan te overtuigen waarom jouw project de Wereldprijs moet winnen. Hiervoor kun je de vier basisbeginselen het beste gebruiken van het AIDA-model: Attention, Interest, Desire en Action.

  1. Attention  Maak bij de Attention-fase contact, grijp iemands aandacht. Je mag gerust op iemands gevoelens inspelen door te shockeren of juist te laten lachen, overdrijf dit alleen niet. Een open vraag stellen die iemand aan het denken zet werkt ook altijd goed. 
  2. Interest  Bij de Interest-fase leg je het probleem neer wat je wilt oplossen. Je laat iemand nadenken over hoe belangrijk het is dat probleem op te lossen. Doe dit kort en krachtig. Gebruik voorbeelden. Speel in op iemands inbeeldingsvermogen. En blijf vooral die vragen stellen: Dat is toch verschrikkelijk? Zou het niet mooi zijn als we daar iets aan kunnen doen? 
  3. Desire  In de Desire-fase vertel je de oplossing. Noem in één zin wat jij voor elkaar denkt te gaan krijgen als je de prijs wint. Probeer hier vooral te vertellen wat voor voordelen het brengt. Wat ga je doen? Hoe ziet de situatie er dan uit die je eerder geschetst hebt? Wees ook hier kort en bondig. Vertel je middel, je kracht, je einddoel. 
  4. Action  Tot slot eindig je met de Action-fase: zorg dat mensen in contact willen en kunnen komen. Wat is je website? Of je nummer? Of heb je misschien een hashtag voor op twitter? Het zou jammer zijn als mensen helemaal enthousiast zijn, maar je vervolgens niet meer terug kunnen vinden. Sluit af met een krachtige slotzin.

Je mag je project eventueel meer kracht geven door een voorwerp mee te nemen. Houd het echter bescheiden. Olifanten, tractoren en andere grootheden hebben helaas geen toegang tot het ASN Bank kantoor ;-)

En dan?

Schrijf je pitch uit en ga oefenen, oefenen, oefenen. Voor de spiegel, voor je vrienden, je familie, voor je huisdier of een wildvreemde op straat. Praat niet te snel, kijk de ander (of jezelf) recht aan en heb er lol in! Zorg dat je geen twijfel in je verhaal hebt, en vertel met kracht. Lees meer tips over hoe je je project succesvol maakt.  Gebruik deze kans om extra sterk te worden in het vertellen voor een publiek! Een goed idee blijft enkel bij een idee als je dit niet verder kunt communiceren.

De laatste tip die we hebben is eigenlijk de allerbelangrijkste: Wees jezelf.

Kom ook op 24 oktober

We vinden het heel erg leuk als iedereen naar het evenement van MorgenVandaag komt. Ook juist diegene die je pitch heeft geholpen met oefenen en nu natuurlijk ook erg enthousiast is, is van harte welkom.Meld je aan op de website zodat we weten hoeveel mensen er komen, je krijgt dan automatisch een bevestiging met informatie in de mail. Tot dan?

afbeelding van Dine
Dine Auteur

23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.482 blogs