afbeelding van Dine
Dine Auteur

Heb jij koffiecupjes in huis?

Hervulbare cups zijn een stuk duurzamer
Hervulbare cups zijn een stuk duurzamer

In Nederland drinken we gemiddeld 2,4 kopjes koffie per dag. Dat is heel veel, vooral als je het met de rest van de wereld vergelijkt. in 2014 is aangetoond dat Nederland gemiddeld de meeste koffie per persoon drinkt! Maar naast de gezondheidsrisico's van te veel koffie drinken, heeft dat ook effect op het klimaat.

Cupkoffie en het milieu

Bijna 30 procent van de koffie die wij drinken wordt gezet met koffiecupjes of koffiepads. Koffiecups worden alleen nog amper gerecycled. In de 13 Nespresso-filialen kun je ze wel terugbrengen om te laten recyclen. Wat er na het wegbrengen gebeurt is niet altijd even zeker. Omdat de cupjes soms te klein zijn voor de recycle-apparaten worden ze eruit gefilterd. Het feit dat het grootste gedeelte van dit afval niet gerecycled wordt vormt een groot probleem voor het milieu. De stad Hamburg verbiedt de cups al, het wachten is op de rest van Europa.

Alternatieven

Wat is een goed alternatief? Als je graag duurzame én fairtrade koffie wilt drinken, heeft Koffiebranderij Peeze nu fairtrade Arabica koffie in afbreekbare capsules. De biobased capsules  zijn het duurzame alternatief voor de alluminium en plastic cups. Je gooit de capsules na gebruik in de GFT-bak waarna ze omgezet worden tot compost.

Geld besparen

Nog een nieuwtje: koffie maken met koffiebonen in plaats van met cups is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Per week bespaar je met vijf kopjes al 2,65 euro, wat betekent dat je per jaar maar liefst 137,80 euro bespaart! Dat moet toch het overwegen waard zijn?

Wil je je Nespresso-apparaat niet gelijk de deur uit doen? Hervul dan zelf jouw cupjes. Je hebt alleen zilverfolie en nieuwe gemalen koffie nodig of hervulbare cups van Coffeeduck. Kijk het filmpje voor een voorbeeld:

Lees verder over dit onderwerp op Motherboard.

afbeelding van Dine
Dine Auteur

23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.273 blogs