afbeelding van Sanne
Sanne Auteur

Harry tuned in op wat echt belangrijk is

haryy

Zoals alle sprookjes heeft ook het verhaal van Harry een wijze levensles: de kern van duurzaamheid is je afvragen wat jou gelukkig maakt. Deze boodschap zit verpakt in een wit hemd: de Harry. Harry is één van de vijf finalisten voor de ASN Wereldprijs en hoopt met het prijzengeld de eerste productie in gang te kunnen zetten. Annouk Post is één van de initiatiefnemers en vertelt over haar tune.

Wie is Harry en waar komt hij vandaan?"Al een tijd loop ik met het sprookje Harry rond. Mijn opa heette Harry en daar voel ik een hele sterke band mee, ook al overleed hij op mijn achtste. Het sprookje gaat over de opa van de zeven jarige Anna, die een bekende zanger is. Hij geeft haar tijdens een optreden een wit hemd en zegt daarbij de wijze woorden ‘find your tune’. In het hemd voelt ze zich gesterkt door haar opa, op wie ze heel trots is. Het simpele, witte hemd helpt haar in te tunen op wat nu echt belangrijk is. Het hemd staat dan ook symbool voor de kleine dingen in het leven."

De kern van duurzaamheid is je afvragen wat jou gelukkig maakt.

Hoe gaat Harry te werk?"Harry is een ‘gelukkig label’: een kledinglijn met een boodschap. De producten zijn er om mensen bewust te maken en te inspireren om te doen wat hen gelukkig maakt. Bij het hemd zit het verhaal over opa Harry, waarin de vraag wordt gesteld wat jouw tune is: wat jou gelukkig maakt. Als jij in tune bent als je langs het water loopt, en je ziet dat het water vervuild is, dan brengt dat bewustzijn je bij de kern van waar duurzaamheid over gaat: dat we allemaal gelukkig willen zijn, ook in de wereld van morgen. Het simpele Harry-hemd heeft een universeel verhaal en bereikt daarmee een veel bredere doelgroep dan de mensen in het duurzame modewereldje. Dat is ook ons doel: We willen de duurzame mode uit de niche halen. Harry helpt mensen hun tune te vinden en laat zien dat iedereen, wereldwijd, met dezelfde vragen over geluk bezig is."

Harry helpt mensen hun tune te vinden en laat zien dat iedereen, wereldwijd, met dezelfde vragen over geluk bezig is.

Wat is een tune eigenlijk?"Een tune is een verzameling van dingen, mensen en momenten in jouw leven die bij jou passen en jou gelukkig maken. Momenten van ontspanning bijvoorbeeld, of juist uit je dak gaan. Opa Harry zei altijd dat het leven is als een lege notenbalk. Het is aan jou om deze te vullen met muzieknoten: dingen of momenten waar je gelukkig van wordt. Deze vormen samen jouw tune."

Wat is jouw tune Annouk?"Mijn tune is koffie drinken in een leuk cafeetje, met vrienden maar ook met onbekenden, zoals wij nu doen. En yoga, of biertjes drinken met vrienden. Vanuit mijn werk gezien is mijn tune ook workshops geven en mensen inspireren. Zo’n tune wordt bijna een soort mantra: in drukke tijden, zoals nu met Harry, is het belangrijk om de noten van je tune in balans te houden. De dingen vanuit je hart te blijven doen. Het gaat er uiteindelijk niet om wat je allemaal hebt gedaan in je leven, maar hoe je de dingen hebt gedaan."

Wat hebben jullie gedaan om in de top 5 te komen?"We hebben bijna 800 stemmen gekregen, die we hebben geworven door gewoon de straat op te gaan. We namen een krijtbordje mee en vroegen mensen hun tune op te schrijven. Het werkt goed om met mensen te praten over hun tune. Je hebt dan gelijk een goed gesprek. Sommige mensen vertelden met tranen in hun ogen wat voor hen belangrijk was. Echt heel bijzonder en ook heel leuk. Verder hebben we veel gemaild en WhatsApps verstuurd. Dit werkt goed omdat mensen direct via hun telefoon naar de link gestuurd worden. En via Facebook stuur ik alle Harry’s in Nederland een persoonlijk bericht!"

Harry is een bewustwordingscampagne met tastbare producten als communicatiemiddel.

Waarom gaat Harry winnen?"Omdat wij met Harry bij de kern zitten: we staan met twee voeten aan het begin van een bewustwordingsrevolutie. Harry is een bewustwordingscampagne met tastbare producten als communicatiemiddel. Daarmee ondersteunen wij juist de andere initiatieven. We willen ook zoveel mogelijk samenwerken met partners, zodat we onze impact kunnen vergroten."

Fotografie: Dim Balsem

afbeelding van Sanne
Sanne Auteur

Nieuwsgierig en een tikkeltje idealistisch. Ik leg me niet zomaar neer bij de status quo, maar blijf kritisch en stel vragen. Vanuit deze eigenschappen houd ik me in mijn werk als adviseur/projectmanager het liefst bezig met duurzame strategie binnen bedrijven, innovatie en sociaal ondernemerschap. Schrijven doe ik het liefst over bijzondere mensen: wat is hun verhaal en waardoor worden zij gedreven om te ondernemen voor een betere wereld? Door hun verhaal de wereld in te slingeren worden anderen hopelijk geïnspireerd.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs