afbeelding van Arwen
Arwen Auteur

Handen uit de mouwen voor een schoon strand!

handen uit de mouwen

Stel je voor: je ligt aan het strand, lekker in het zonnetje, woelt met je voeten door het zand en er blijft een glibberig stuk plastic aan je tenen hangen. Ondertussen komt je dochtertje terug met een emmertje vol schelpjes, zand .... en sigarettenfilters. Een dagje strand klinkt dan wat minder aantrekkelijk.

Gelukkig organiseerde de Sea First Foundation (SFF) op 6 oktober een Beach Clean-up. En dat is maar goed ook. Afval is namelijk niet alleen hinderlijk voor de mens, aldus de SFF, maar ook dieren hebben er in veel gevallen last van: vogels en vissen eten afval en sterven in veel gevallen als gevolg hiervan. Een schoon strand is een must voor mens en dier. 

Een schoon strand is een must voor mens en dier.

Geen vangst?

Deze opruimdag wordt geopend door Charlotte Hesterman, voorzitter van SFF Nederland en door Gerben van Duin, wethouder in Noordwijk, waar wij vandaag aan de slag gaan. Charlotte hoopt dat we tonnen afval verzamelen. De wethouder hoopt eigenlijk dat we niks verzamelen, want dat zou betekenen dat strand en zee zo schoon zijn dat deze opruimdagen niet meer nodig zijn.Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Uitgerust met (biologisch afbreekbare) vuilniszakken, handschoenen, grijpstokken en turflijsten gaan we aan de slag. Met de heerlijke zon is het banjeren over het strand bepaald geen straf. In eerste instantie lijkt er weinig afval te liggen maar zodra onze ogen wat meer getraind raken en we verder het strand oplopen, is er genoeg te vinden. 

Plastic op je bord

We vinden veel sigarettenfilters, plastic verpakkingszakjes en touw. Dit touw zit overal om, in en aan. Veel dieren raken er in verst(r)ikt. Ook in het plastic kunnen vissen en vogels stikken. En niet alleen de dieren krijgen dit plastic binnen, maar mensen ook, vertelt Charlotte Hesterman. Het plastic breekt namelijk af tot hele kleine stukjes. Deze stukjes worden door de vissen gegeten, opgeslagen in hun vet en vervolgens krijgen wij het binnen door het stukje vis op ons bord of via onze visoliedruppels (zie ook dit artikel). Een lijf vol plastic? Liever niet! 

Plastic breekt af in hele kleine stukjes, deze worden door de vissen opgegeten en opgeslagen in hun lichaam. Via het lekkere stukje vis op ons bord krijgen wij dat plastic weer binnen. 

Tel uit je winst

Met eigen ogen zagen we waarom de opruimdagen zo belangrijk zijn. Vandaag hebben we zeker ons best gedaan. Aan het einde van de middag hebben we met 86 vrijwilligers o.a. 158 sigarettenfilters, 421 (plastic) zakken, 313 snoepverpakkingen en 349 stukjes touw en net opgehaald.

Doe mee!

Maar, zoals de wethouder zei, liever zijn deze opruimdagen helemaal niet meer nodig. De belangrijkste missie van de Sea First Foundation is dan ook educate to protect. Dit doet de SFF bijvoorbeeld door voorlichting te geven op scholen en bij organisaties. Dus voor wie ook een steentje bij wil dragen aan een schone zee, neem contact op en nodig de vrijwilligers van SFF uit voor meer informatie. Of kom in het voorjaar ook eens helpen bij de volgende beach clean-up! Zie je daar?!

afbeelding van Arwen
Arwen Auteur

Ik ben Arwen. Ik ben in mijn leven als vanzelfsprekend dagelijks bezig met duurzaamheid en gezondheid; met onderwerpen als plastic (-soep & -recycling), natuurlijke voeding, verantwoorde kleding en de veranderingen in onze natuurlijke omgeving (bijvoorbeeld de massale bijensterfte). Graag breng ik ook bij andere geinteresseerden meer kennis en bewustzijn rondom deze onderwerpen. Daarom blog ik hier over fijne initiatieven die onze wereld een stukje mooier maken.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.381 blogs